Την Καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής από τα Μεταλλεία Επιβεβαιώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο


Εκθεση-βομβα απο τον επισημο Τεχνικο Συμβουλο του Κρατους

05StratoniAir2 Αεροφωτογραφία των χώρων απόθεσης τελμάτων του μεταλλείου. Στο βάθος το Στρατώνι

Στις 3 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε η «Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Λειτουργία των Μεταλλείων στη Β.Α. Χαλκιδική», του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Mετά από ένα χρόνο έρευνας όλων των διαθέσιμων στοιχείων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, καταθέτει μια έκθεση-βόμβα για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει επιφέρει η λειτουργία των μεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική:

«…Οι ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεταλλευμάτων και αποβλήτων έχουν καταστρέψει την περιοχή, μόλυναν ατμόσφαιρα, έδαφος και υπέδαφος».

Η αναπτυξιακή υποβάθμιση στην οποία έχει οδηγηθεί η περιοχή από το ισχύον νομικό καθεστώς και τις κυβερνητικές πολιτικές περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους μελετητές:

«…314.000 στρέμματα είναι μεταλλευτική ιδιοκτησία μέχρι το 2078. Καμία δημόσια ή σημαντική ιδιωτική επένδυση δεν υπάρχει στην περιοχή. Έκταση 50.000 στρεμμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας-Στρατωνίου είναι νομοθετημένες βιομηχανικές περιοχές, όταν σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι 36.000 στρέμματα….

…Η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής είναι υποτυπώδης. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Η περιοχή έχει υποστεί πληθυσμιακή συρρίκνωση ανώτερη του 50%».

Ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν έχει ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο υπαρκτές καταστροφές, αλλά και τρομακτικοί κίνδυνοι για το μέλλον. Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας:

«Η λιθογόμωση, όπως εφαρμόζεται δεν είναι αποτελεσματική, δεν αποτελεί διαχρονικά συμπαγή μάζα και διαβρώνεται από τα θειούχα όξινα νερά. Οι καθιζήσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι θεωρίες, αλλά ενδείξεις αναπόφευκτης καταστροφής».

Η μονάδα επεξεργασίας νερού του Στρατωνίου είναι ανεπαρκής.

«Τα φαινόμενα κατά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων θέτουν την περιοχή εκτός ελέγχου, με ρύπανση του οικοσυστήματος η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί ποσοτικά».

«Η κατάσταση του χώρου αποβλήτων στη θέση «Καρακόλι» είναι ιδιαίτερα προβληματική από πλευράς σταθερότητας του φράγματος…. Σε περίπτωση αστοχίας του φράγματος θα τεθεί σε κίνδυνο εκτεταμένης ρύπανσης ολόκληρος ο κόλπος του Στρατωνίου αλλά και ο Στρυμωνικός».

Το ζωτικής σημασίας ζήτημα των υδατικών πόρων τονίζεται ιδιαίτερα στη μελέτη:

«…Η περιοχή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υδροφορία ολόκληρης της Χαλκιδικής και μία από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά, και τα 8 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης. Ο λόγος είναι η αδυναμία υδροδότησής τους από τους σημαντικότερους επιφανειακούς και υπόγειους υδροφορείς λόγω των εντόνων αρνητικών επιπτώσεων της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

… Η συνολική ετήσια απώλεια από την άντληση των νερών των στοών ανέρχεται σε 10.000.000 κ.μ. Η συνολική ετήσια απαίτηση σε νερό του συνόλου της Χαλκιδικής είναι περίπου 15.000.000 κ.μ.».

Η μελέτη κλείνει με μια σειρά από προτάσεις για την απορρύπανση της περιοχής, τονίζεται όμως ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή τους θα πρέπει να συνδεθεί με το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων.

«Τα προτεινόμενα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα με πολιτική απόφαση… Το μεγάλο οικονομικό κόστος της απορρύπανσης μπορεί να το αναλάβει μόνο το Δημόσιο».

Τη μελέτη υπογράφουν δύο καθηγητές Ανωτάτων Σχολών, ένας λέκτορας του Πολυτεχνείου και ένας Δόκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, ειδικοί στο θέμα.Ο πλέον επίσημος τεχνικός φορέας του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, επιβεβαιώνει αυτά που το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής υποστηρίζουν εδώ και τόσο καιρό. Πριν από ένα χρόνο, το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο με τη γνωστή «τροπολογία Πάχτα», είχε αναγνωρίσει επίσης τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει τα μεταλλεία και μάλιστα είχε υπολογίσει το ύψος τους σε 400 εκατ. ευρώ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά απορρύπανση με κλείσιμο των μεταλλείων. Η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο: επαναλειτουργία των μεταλλείων και πραγματοποίηση των επενδύσεων χρυσού. Εμμέσως πλην σαφώς, το ΤΕΕ μας λέει ποιά θα είναι τα αποτελέσματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.