“Επικίνδυνη” η Στρατονίκη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της “Ελληνικός Χρυσός”


13StratonikiDangerΠινακίδα στη Στρατονίκη προειδοποιεί για την είσοδο στη ζώνη των καθιζήσεων

«ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΦΟΒΟΜΟΥΝ». Αυτό δήλωσε την Τρίτη 3 Αυγούστου στην εκπομπή «Πολιτικών Αλήθεια» της TV Χαλκιδική, ο Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της νέας ιδιοκτήτριας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., Δημήτρης Κούτρας. Για την εξόρυξη στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες», κάτω από τη Στρατονίκη, το πρόγραμμα της εταιρείας παρουσιάστηκε αναλυτικά:

«Θα λειτουργήσουμε τις Μαύρες Πέτρες το Σεπτέμβριο… Οι κάτοικοι της Στρατονίκης αντιδρούσαν για τις ανατινάξεις με φουρνέλα. Εμείς θα εξορύξουμε με νέα μέθοδο, με μηχάνημα που χρησιμοποιήσαμε για στοές στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, χωρίς πρόβλημα… Υπάρχουν επικίνδυνα κενά κάτω από τη Στρατονίκη που γίναν από προηγούμενες εξορύξεις. Ο κίνδυνος θα υπάρχει αν δεν γεμίσουν τα κενά… Αν ήμουν κάτοικος της Στρατονίκης θα φοβόμουν κι εγώ. Οι κάτοικοί της θα πρέπει να νιώθουν ανασφαλείς… Μόνο εμείς μπορούμε να γεμίσουμε τα κενά.

Επιχειρηματικά δεν αξίζει το ρίσκο να χάσουμε λεφτά σ’αυτή την εξόρυξη. Το κάνουμε και για το καλό της Στρατονίκης. Είναι ηθική υποχρέωση… Δε θα προχωρήσουμε αν δεν το θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Τους περιθωριακούς δεν θα τους αφήσουμε».

Όταν βομβαρδίζαμε τα Υπουργεία με αγωνιώδη έγγραφα για τις ζωές και τα σπίτια μας, οι αρμόδιοι Υπουργοί μας διαβεβαίωναν ότι «οι φόβοι σας είναι αστήρικτοι» και μας παρέπεμπαν στους καθηγητές του Πολυτεχνείου. Όταν ζητήσαμε απάντηση από τους καθηγητές για τα κενά που υπάρχουν από τις προηγούμενες εξορύξεις, οι καθηγητές μας απάντησαν ότι «τα ερωτήματα αυτά δεν προσφέρονται για ανάλυση μέσα από μια επιστολή».

Όταν απευθυνθήκαμε στο Νομάρχη, μας απάντησε εγγράφως ότι «η εταιρεία εφαρμόζει άριστα όσα επιβάλλουν οι νόμοι και η άδεια και ο οικισμός δε διατρέχει κανένα κίνδυνο».

Όταν στις 5 Ιανουαρίου 2002, 680 κάτοικοι της Στρατονίκης επιδώσαμε ΕΞΩΔΙΚΟ κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της TVX, ζητώντας απάντηση στους φόβους μας και διασφάλιση, μας αγνόησαν επιδεικτικά.

Όταν τα σπίτια, το σχολείο και η εκκλησία μας άρχισαν να ραγίζουν και να ανοίγουν «τρύπες» στους δρόμους του χωριού, η Επιθεώρηση Μεταλλείων είπε ότι «απαιτούνται πλήρεις μελέτες για τη διερεύνηση του φαινομένου και άμεση λήψη μέτρων για αποφυγή ατυχημάτων στη Στρατονίκη», χωρις ποτέ να γίνει τίποτα.

Κι όταν οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι που δούλευαν κάτω από το χωριό κατέβηκαν σε απεργία καταγγέλοντας ένα «επικίνδυνο μεταλλείο» με «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας» και «επικίνδυνες στοές με ανεπαρκή υποστήριξη» , τους αγνόησαν κι αυτούς όπως κι εμάς.

Όταν τελικά βγήκαμε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε την αγωνία μας, έστειλαν τα ΜΑΤ να μας ξυλοκοπήσουν και μας έσυραν σε δίκες σαν ποινικούς εγκληματίες. Ενώ τους ίδιους τους εγκληματίες τους αθώωσε με ειδικό νόμο το «Κράτος Δικαίου».

Σήμερα, κατά τη δήλωση του κ. Κούτρα, «τελειώνουμε τη συντήρηση και βελτίωση των υπόγειων έργων στις Μαύρες Πέτρες για να είμαστε έτοιμοι για εξόρυξη το Σεπτέμβριο”. Θα ξαναβάλει λοιπόν το μεταλλείο σε λειτουργία ο κ. Κούτρας, αλλά δε θα λογοδοτήσει σε κανέναν ΟΤΑΝ γκρεμιστούν τα κενά «που γίναν από τους προηγούμενους». Επειδή με το νόμο 3220/2004 του κ. Πάχτα, ο κ. Κούτρας και οι συνέταιροί του Timis και Μπόμπολας, αθωώνονται εκ των προτέρων για «όσες ζημίες θα συμβούν μετά τις 28 Ιανουαρίου 2004 αλλά τα γενεσιουργά τους αίτια θα ανάγονται στο παρελθόν»!!!

Και αφού αρχίζει η εξόρυξη τον άλλο μήνα, θα πρέπει να έχει διαπιστώσει τη σύμφωνη γνώμη της «συντριπτικής πλειοψηφίας» των κατοίκων. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε περιθωριακοί που «δεν θα μας αφήσει»!

Γνωρίζαμε τους κινδύνους που διατρέχουμε πριν μας τους «αποκαλύψει» ο κ. Κούτρας. Όπως τους γνωρίζε και η προηγούμενη Κυβέρνηση που, με την “τροπολογία Πάχτα” και το νόμο 3220/2004 συμψήφισε τις δικές μας «διαπιστωθείσες» ζημίες, με τις «διαπιστωθείσες» οφειλες του Δημοσίου προς την TVX. Το νόμο αυτό τον κατήγγειλε και τον καταψήφισε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση. Περιμένουμε από τη σημερινή Κυβέρνηση να επιδείξει συνέπεια ανάμεσα σε όσα έλεγε και σε όσα πράττει. Η επανόρθωση των ζημιών που έχουμε υποστεί, εμείς και το περιβάλλον της περιοχής μας, είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι κάποιου ιδιώτη εργολάβου.

Όσο για τον κ. Κούτρα, οι φαιδρότητες περί εξόρυξης μεταλλείου με «μετροπόντικα» αφορούν μόνο τους αφελείς και τους άσχετους. Ο κ. Κούτρας ποδείχθηκε αδιάβαστος για τους «περιθωριακούς» της Στρατονίκης, όπως και οι αλήστου μνήμης προκάτοχοί του. Θα εκπλαγεί δυσάρεστα στη συνέχεια. Και θα διαπιστώσει ότι με τη «μεταβίβαση-φιάσκο» του κ. Πάχτα ΔΕΝ έγινε ξαφνικά «μεγαλοϊδιοκτήτης της περιοχής», όπως μας δήλωσε αλαζονικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.