Την Επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας Επιδιώκει η Κυβέρνηση


Το στΙγμα της κυβερνητικης πολιτικης για την εκμεταλλευση των φυσικων πορων εδωσε ο Υφυπουργος κ. Σαλαγκουδης

SkPlateau2Σκουριές: ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Ευρώπης, ο βασικός στόχος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη με το Νομάρχη Χαλκιδικής, το Δήμαρχο και τους αρχηγούς των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, και τους εκπροσώπους της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, κ. Κούτρα και Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου στο γραφείο του Υφυπουργού. Παρόντες ήταν και οι τρεις βουλευτές Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς, Β. Πάππας και Ι. Δριβελέγκας.

Ο κ. Σαλαγκούδης υποστήριξε στο συνολό τους τις ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης και την «τροπολογία Πάχτα» για το θέμα των μεταλλείων. Είπε ότι το Νέο Επενδυτικό Σχήμα είναι μια υγιής ξένη επένδυση που θα διαφυλάξει το περιβάλλον και θα αναπτύξει την περιοχή. Ζήτησε από τους αιρετούς άρχοντες της περιοχής να «πείσουν» τους κατοίκους ότι είναι προς το συμφέρον τους να υποστηρίξουν την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη και τις μεταλλουργίες χρυσού στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές. Εκφράστηκε με θαυμασμό για τη «νέα μέθοδο» που θα εφαρμόσει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην εξόρυξη κάτω από τα σπίτια της Στρατονίκης και για την ασφάλεια που προσφέρει στην Ολυμπιάδα η νέα χωροθέτηση της λίμνης αποβλήτων στο Τσέρνοβο, αντί της Κηπουρίστρας.

Ο Υφυπουργός ζήτησε από την εταιρία πρωτοβουλίες κοινωνικών παροχών προς την τοπική κοινωνία και δεσμεύθηκε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης ΒΑ Χαλκιδικής θα αναλάβει και η Πολιτεία. Έκλεισε τη συνάντηση εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία των παρευρισκομένων, οι κάτοικοι θα μεταβάλουν άποψη και «το νέο επενδυτικό σχήμα θα πραγματοποιήσει τα προγράμματά του, για το καλό της περιοχής και της εθνικής οικονομίας». Τόνισε δε ειδικά ότι «η εθνική οικονομία αδυνατεί να διαθέσει τα 3.000.000 ευρώ που απαιτούνται κάθε χρόνο για την εξουδετέρωση των όξινων νερών των μεταλλείων».

Για πρώτη φορά στην τελευταία δεκαετία, με τις δηλώσεις του, Υφυπουργός αποδεικνύεται τόσο αδιάβαστος σε μείζον θέμα της απόλυτης αρμοδιότητάς του. Υπενθυμίζουμε στον κ. Υφυπουργό μερικά γεγονότα που πιθανόν του διαφεύγουν:

1.  Εκ τρίτου συμβαλλόμενοι στη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX HELLAS Α.Ε. ήταν το Ελληνικό Δημόσιο και η TVX GOLD INC. την οποία απορρόφησε η KINROSS. Και η KINROSS δεν έχει πτωχεύσει. Η TVX HELLAS, άρα η KINROSS ως τριτεγγυητής, είναι υποχρεωμένη με νόμο να προστατεύει το περιβάλλον από τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επί 10 χρόνια μετά το κλείσιμο των μεταλλείων, δηλαδή μετά το Φεβρουάριο 2003. Και το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποκαταστήσει την περιοχή και να αποζημιώσει τους κατοίκους της όπως έχει δια νόμου εγγυηθεί.

2.  Με τον ίδιο νόμο, 2436/96, το Ελληνικό Δημόσιο απάλλαξε τις Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΕΤΒΑ από τις ευθύνες για τα διαπιστωμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που είχαν προκληθεί μέχρι το 1996 και ως «δικονομικός εγγυητής» ανέλαβε όλες τις ευθύνες απέναντι στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και τους κατοίκους του.

3.  Η Ν.Δ. κατήγγειλε στη Βουλή το νόμο 3220/2004 (κύρωση εξωδικαστικού συμβιβασμού και μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ). Με το νόμο αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχθηκε την ευθύνη του για την απώλεια 400.000.000 ευρώ από την TVX και τη συμψήφισε με τις διαπιστωθείσες ζημίες του περιβάλλοντος και των κατοίκων, ύψους 400.000.000 ευρώ. Αυτό το ποσό οφείλει η Κυβέρνηση να το αποδώσει στους αναγνωρισμένους δικαιούχους. Ή άλλως, να αποκαταστήσει την περιοχή. Και να αποζημιώσει τους κατοίκους της.

4.   Με την παρουσία των Κούτρα-Κουρουμπλή στη συνάντηση, αναγνωρίζεται η δόλια και παράνομη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ως ισχυρή. Και παραδίνεται μια τεράστια δημόσια περιουσία, χωρίς καμμία διαδικασία, στον καταδικασμένο έμπορο ηρωίνης και ύποπτο για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», Ρουμάνο Frank Timis, που ελέγχει ήδη το 51% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Αυτό, κατά τον κ. Σαλαγκούδη, χαρακτηρίζεται «υγιής ξένη επένδυση»!

5.   Από το 1928 ως το 2004, το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται με νόμους την προστασία του περιβάλλοντος και στη συνέχεια απλώς διαπιστώνει τις προκληθείσες ζημίες από τις παραβιάσεις όλων των νόμων, αδειών και εγκρίσεων και απαλλάσσει με νόμους τους ενόχους.

6.   Με το «νόμο Πάχτα» 3220/2004, η νέα «υγιής εταιρεία» απαλλάσσεται a priori για όλες τις ζημίες του περιβάλλοντος που θα προκληθούν μελλοντικά από την ίδια, αλλά που «τα γενεσιουργά τους αίτια ανάγονται στο παρελθόν»!

Μετά από τα παραπάνω, δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τις εξαγγελίες «κοινωνικών παροχών» ή να πιστέψουμε στο ειλικρινές ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη ΒΑ Χαλκιδική. Η νέα Κυβέρνηση θεώρησε προφανώς «ασύμφορη» την επανόρθωση των καταστροφών την οποία, ωστόσο, έχει εγγυηθεί με νόμο το Ελληνικό Δημόσιο. Και, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης Κυβέρνησης, προτίμησε να κουκουλώσει τα διαπιστωμένα εγκλήματα και να παραδώσει άνευ όρων την περιοχή σε ένα «νέο επενδυτικό σχήμα», εκ προοιμίου ανεύθυνο για τις ζημίες που θα προκαλέσει.

Ο δε κ. Σαλαγκούδης διαδέχεται επάξια τον κ. Πάχτα και αναλαμβάνει να «πείσει» τους απείθαρχους κατοίκους που ακόμα σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια και καταδικάζονται για τον αγώνα τους ενάντια στην προηγούμενη εταιρεία και την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η δική μας άποψη έχει εκφραστεί πολλές φορές. Επιδιώκοντας τη συνέχιση μιας αποδεδειγμένα καταστροφικής δραστηριότητας, η νέα Κυβέρνηση επιλέγει τη διαιώνιση της υπανάπτυξης της ΒΑ Χαλκιδικής και τον πολλαπλασιασμό των περιβαλλοντικών καταστροφών. Επιλέγοντας να προωθήσει τις επενδύσεις χρυσού οι οποίες έχουν ήδη κριθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ως ασύμβατες με τη βιώσιμη ανάπτυξη, παραβιάζει βασικές αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάλλον δε θα συμμεριστεί τον ενθουσιασμό του κ. Σαλαγκούδη. Και οι κάτοικοι της Στρατονίκης, της Ολυμπιάδας, της Ιερισσού και του Στρυμονικού που έχουν ζήσει κι άλλες «εκστρατείες πειθούς», μάλλον δεν θα υποδεχτούν ιδιαίτερα θερμά αυτή του κ. Σαλαγκούδη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.