Πρώτη Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα από τους Νομούς Χαλκιδικής, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου και Κιλκίς


Εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Αγώνα των Νομών Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Κιλκίς και Χαλκιδικής και από την Οικολογική Κίνηση Δράμας συναντηθήκαμε την Κυριακή 21 Μαρτίου στην Καβάλα, προκειμένου να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια σε «επενδυτικά» προγράμματα, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και χωρίς την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι αφενός μεν με την επέλαση των σύγχρονων «χρυσοθήρων» σε ολόκληρη την Θράκη, την Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία, αφετέρου με τα σχέδια μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών να εγκαταστήσουν δεξαμενές καυσίμων στην λιμνοθάλασσα της Βάσοβας, ακρωτηριάζοντας έτσι το δυτικό κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Χρυσες μπιζνες, Φαια Γη

Είναι γνωστό από την διεθνή πραγματικότητα, αλλά και από την δική μας εμπειρία, ότι οι «επενδύσεις» χρυσού και πετρελαίου οδηγούν σε πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην ομηρία των κατοίκων με αντάλλαγμα μερικές επισφαλείς θέσεις εργασίας. Η «μονοκαλλιέργεια» αυτή χρυσού και πετρελαίου πνίγει εν τη γενέσει της κάθε άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα, ενώ όλες οι γύρω περιοχές απαξιώνονται περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά με τον χαρακτηρισμό «φαιό πεδίο».

Όσο για τον μύθο ότι ο χρυσός και το πετρέλαιο αποτελούν μεγάλο κομμάτι του «εθνικού μας πλούτου», αυτός έχει καταρρεύσει προ πολλού: Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με διαπιστωμένο ορυκτό πλούτο $18 δις, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μηδενικά οικονομικά οφέλη. Και μηδενική ιδιοκτησία. Στα Πετρέλαια Καβάλας, με διαπιστωμένα ήδη πάνω από 250 εκατ. βαρέλια, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) έχουν μηδενική συμμετοχή. Και μηδενική ιδιοκτησία. Πρόσφατα μάλιστα οι δύο εκμεταλλεύσεις απέκτησαν κοινό «αφεντικό»: Τον ρουμάνο επιχειρηματία Frank Timis, που σε διάστημα δύο περίπου μηνών κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο τόσο των Πετρελαίων Καβάλας και του Άθω, όσο και των Μεταλλείων της Κασσάνδρας και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής.

Εθνικο Παρκο Αυθαιρεσιας

Το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το μόνο που δημιουργεί αληθινές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας, κινδυνεύει να μείνει όρος κενός περιεχομένου, αν ευοδωθούν τα σχέδια των χρυσοθήρων και των πετρελαϊκών εταιριών. Το χρυσωρυχείο στις Σάπες της Ροδόπης θα είναι μια διαρκής απειλή για τον ποταμό Φιλιούρι και την λίμνη Μητρικού. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 36 μέτρων θα χωρίζει τον προστατευόμενο (sic) υδροβιότοπο από την λίμνη τοξικών τελμάτων! Το έτερο χρυσωρυχείο, στην περιοχή Περάματος – Πετρωτών, μεταξύ των Νομών Ροδόπης και Έβρου, είναι η προφανής αιτία που αφέθηκε εκτός της προστασίας του Εθνικού Πάρκου το δάσος Μαύρης Πεύκης, μοναδικό στην Ευρώπη σε τέτοιο υψόμετρο.

Παρόμοιος ακρωτηριασμός σχεδιάζεται και στο δυτικό όριο του Εθνικού Πάρκου: Η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας σκανδαλωδώς εξαιρείται από τις περιοχές προστασίας, για να μετατραπεί σε «δάσος» από δεξαμενές καυσίμων, όπου θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται προς τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, βενζίνης, μαζούτ, πίσσας, ασφάλτου και υγραερίου.

Στον δρομο του αγωνα

Έχοντας απέναντι τους πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρίες, αλλά και ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό που τις υποστηρίζει, οι τοπικές κοινωνίες από την Χαλκιδική ως τον Έβρο βρέθηκαν στον δρόμο του αγώνα.

Στο μικρό χωριό της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής εκτυλίχθηκε ο μακροβιότερος και δυναμικότερος αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα. Οι κάτοικοι κατάφεραν να αποτρέψουν για 15 ολόκληρα χρόνια την εγκατάσταση εργοστασίου χρυσού της TVX, μέχρι την οριστική δικαίωση τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Μάρτιο του 2002.

Ο αγώνας αυτός έχει επεκταθεί σήμερα σε όλη την Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας: Στην Θράκη, τα δύο χρυσωρυχεία που είχαν εγκριθεί από το 1999, έχουν “κολλήσει” εδώ και 4 χρόνια, λόγω ενός πρωτοφανούς σε δυναμικότητα και ομοψυχία κινήματος, που ένωσε πολίτες, συλλόγους, φορείς, ως και τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς βουλευτές. Στο Κιλκίς, εξάλλου, οι κάτοικοι πρόλαβαν τις εξελίξεις και έκοψαν την όρεξη στην πολυεθνική εταιρεία, που έχει πάρει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης χρυσωρυχείου από το 2002.

Στην Καβάλα, οι κάτοικοι κατάφεραν να «παγώσουν» ως σήμερα την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στην Βάσοβα, ενώ και αυτή η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 5 Μαϊου 2004, μετά από προσφυγή που κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μετά, λοιπόν, την πρώτη μας συνάντηση στην Καβάλα, οι Επιτροπές Αγώνα όλων αυτών των περιοχών αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο τόπος μας δεν είναι καθόλου «φαιό πεδίο», είναι πεδίο αγώνα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την αληθινή πρόοδο των ανθρώπων και της κοινωνίας. Ας το αντιληφθούν αυτό εγκαίρως όσοι σχεδιάζουν «επενδύσεις»… στον πυρετό του χρυσού και του πετρελαίου.

Θα μας βρουν απέναντι τους…

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική,

τηλ. 6974371552, 6973317816, e-mail [email protected]

Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης χρυσού Ροδόπης και Έβρου,

τηλ. 6945951813, 25310-56710

Επιτροπή Αγώνα κατά των δεξαμενών καυσίμων στην Βάσοβα Ν. Καβάλας,

τηλ. 2510-222830, e-mail [email protected],

Επιτροπή Αγώνα κατά του χρυσού Ν. Κιλκίς,

Οικολογική Κίνηση Δράμας,

τηλ. 25210-46423, e-mail [email protected]

Οικολογική Ομάδα Ροδόπης,

τηλ. 25310-71298 e-mail [email protected]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.