Η Πτώση του κ. Χρήστου Πάχτα


Ο αλλοτε “Χαλκιδικαρχης”, προστατης και συνενοχος των περιβαλλοντικων εγκληματων της TVX στη Χαλκιδικη, κατερρευσε υπο το βαρος των σκανδαλων του

Τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο με ποινικές προεκτάσεις σείει την Κυβέρνηση και την Ελληνική κοινωνία με αφορμή την ψήφιση της “Παχτικής εμπνεύσεως” τροπολογία για το PORTO CARRAS. Η τροπολογία προέβλεπε τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων εντός των 17.500 στρεμμάτων του PORTO CARRAS, ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας “Tεχνική Oλυμπιακή” του κ. Στέγγου, με σκοπό την ανέγερση 5.200 τουριστικών καταλυμμάτων.

Άλλη μια σκανδαλώδης “Παχτική” τροπολογία που ψηφίστηκε από μια σχεδόν άδεια Βουλή τις τελευταίες μέρες (13/1/2004), αλλά δεν ευτύχησε να δει το φως της δημοσιότητας, ήταν αυτή που κύρωνε τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – στην οποία συμμετέχει και ο γνωστός “φίλος” του πρώην Υφυπουργού, ο ιδιοκτήτης της “Τεχνικής Ολυμπιακής”.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη μεταβίβαση των μεταλλείων είναι μόνο μια πράξη στο δράμα με τον τίτλο “Μεταλλεία Κασσάνδρας” το οποίο, εδώ και δέκα χρόνια, έχει σεναριογράφο, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον κ. Χρήστο Πάχτα.

Ο Χαλκιδικιώτης Υφυπουργός ήταν ο «εν λευκώ» χειριστής, από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, της τύχης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι σήμερα. Όλες οι σχετικές αποφάσεις της Διοίκησης είχαν τις υπογραφές Υπουργών, αλλά τη “σφραγίδα Πάχτα”. Είναι ο πρωτεργάτης της πώλησης των μεταλλείων στην TVX μέσω του διεθνούς διαγωνισμού του 1994- ενός διαγωνισμού ύποπτα “κομμένου και ραμμένου” στα μέτρα της TVX και της ALPHA GROUP. Γνώριζε, από μελέτες του ΙΓΜΕ και της TVX, τις περιβαλλοντικές καταστροφές που είχε προξενήσει η Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ. – και τις αποσιώπησε. Η αποκατάσταση των ζημιών θεωρήθηκε “ασύμφορη” και έτσι στη Σύμβαση Μεταβίβασης που υπογράφηκε τότε και κυρώθηκε με το νόμο 2436/96 περιλήφθηκε ειδικός όρος (το άρθρο 12) που απάλλασσε τόσο την Αγοράστρια TVX όσο και την Εκκαθαρίστρια από οποιαδήποτε ευθύνη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ζημίες τρίτων, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επί οκτώ χρόνια, από τη θέση του “ισχυρού άντρα της Χαλκιδικής”, έκανε το παν για να καλύψει τις παρανομίες της εταιρείας και να προωθήσει τα συμφέροντά της, σε βάρος του τόπου και των κατοίκων του. Τις ίδιες αυτές παρανομίες αναγνώρισε με την περίφημη “Τροπολογία” το Δεκέμβριο του 2003 – όχι όμως για να προστατεύσει τους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής, αλλά για να τεκμηριώσει τις οικονομικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι της TVX. Ακριβώς όπως είχε κάνει και το ’95, αναγνωρίζει τις καταστροφές και διαγράφει με νόμο τις ευθύνες! Παράλληλα, μεταβιβάζει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε ένα σκοτεινό “νέο σχήμα”, στο οποίο δίνει προκαταβολικά πλήρη αμνηστία για μελλοντικές βλάβες στο περιβάλλον και ζημίες τρίτου! Και οι κάτοικοι του Στρατωνίου, της Στρατονίκης, της Ιερισσού, της Ολυμπιάδας, μένουν για μια ακόμα φορά με τα τοξικά αποβλήτα, τη μολυσμένη θάλασσα και τα ετοιμόρροπα από τα φουρνέλα σπίτια τους.

Θεωρούμε ότι ο κ. Πάχτας είχε πλήρη γνώση της κατάστασης και των σοβαρότατων συνεπειών των αποφάσεών του σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Κατά συνέπεια οι πράξεις του δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από τη βολική και αόριστη έκφραση της “πολιτικής ευθύνης”. Η απόκρυψη περιβαλλοντικών εγκλημάτων συνιστά συνενοχή και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι, εκτός από πολιτικές, έχει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες.

Δεν μας εκπλήσσει η ανάμιξη του και σε άλλα σκάνδαλα. Ο κ. Πάχτας έχει αποδείξει ποιός είναι και ήταν απλώς θέμα χρόνου μέχρι κάποιο από αυτά να αποκαλυφθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.