Τελεσίδικες Καταδίκες για τους Κατοίκους της Στρατονίκης


“Θα συνεχισουμε τον Αγωνα μας” λενε οι κατοικοι

20-4-2002IerissosΣε ποινή φυλάκισης 6 μηνών καταδίκασε στις 17 Δεκεμβρίου το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τέσσερις κατοίκους της Στρατονίκης για τον αγώνα τους να σταματήσουν την παράνομη εξόρυξη της TVX στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, κάτω από το χωριό τους.

Υπενθυμίζεται ότι από το Φεβρουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2002, η Στρατονίκη βρισκόταν υπό την κατοχή ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ που “προστάτευε” την TVX από τους κατοίκους που διαδήλωναν σε καθημερινή βάση κατά της εξόρυξης. Κατά το διάστημα αυτό, πάνω από 50 κάτοικοι φορτώθηκαν με μηνύσεις από την αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατάληψη οδοστρώματος κ.λ.π.

Οι Απόστολος Παπαγεωργίου, Λυσίμαχος Σακαλής, Μενέλαος Παπακωνσταντίνου και Θεόδωρος Ματσικάς συνελήφθησαν το βράδυ της 16ης Απριλίου 2002 και παραπέμφθηκαν για κατάληψη οδοστρώματος, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου και αντίσταση κατά της αρχής. Στον Απόστολο Παπαγεωργίου, κάτοικο Ιερισσού, πρωτεργάτη του αγώνα κατά των μεταλλείων, απαγγέλθηκε κι άλλη μια κατηγορία – η χουντικής προέλευσης “υποκίνηση σε στάση”.

Μετά την αποχώρηση της κλούβας με τους συλληφθέντες, η πλατεία της Στρατονίκης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η Αστυνομία χτύπησε, έσυρε και ποδοπάτησε τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις. Τέσσερις κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο – μεταξύ τους ένας ογδοντάχρονος άντρας και μια 75χρονη γυναίκα. Όμως αυτά, ούτε στα κανάλια έφτασαν, ούτε στα δικαστήρια.

Το Δεκέμβριο του 2002 ανακοινώθηκε η απόφαση 3615/2002 του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε παράνομη τη δραστηριότητα της TVX, δικαιώνοντας έτσι τον αγώνα των κατοίκων. Οι δίκες όμως συνεχίζονται και στις 17 Δεκεμβρίου ήρθαν οι πρώτες τελεσίδικες ποινές – 6 μήνες με αναστολή στον καθένα από τους τέσσερις και επιπλέον ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον Απόστολο Παπαγεωργίου που κρίθηκε από το δικαστήριο “υποκινητής” της παράνομης δραστηριότητας των υπολοίπων!

Πολλές δίκες εκκρεμούν ακόμη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Σε όσους μιλούν για επαναλειτουργία των μεταλλείων, οι κάτοικοι της Στρατονίκης με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι “θα αγωνιστούν με κάθε μέσο ώστε να μην επιτρέψουν σε κανένα να ξαναβάλει φουρνέλα κάτω από τα σπίτια τους”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.