Η Μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο “Νέο Επενδυτικό Σχήμα”


To νεο μεγα σκανδαλο!

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πάχτας ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση μεταβίβασης του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας TVX HELLAS A.E. σε κοινοπραξία ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου βρίσκεται στο http://www.mnec.gr/ypourgeio/pax_pr_121203.asp.

Προηγήθηκε η υπογραφή σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της TVX HELLAS με την οποία περιήλθε η επιχείρηση των Μεταλλείων στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του οποίου μεταβιβάσθηκε στους νέους επενδυτές.

Αν η σύμβαση πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX το 1995 ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο, ωστόσο ωχριά μπροστά σε αυτό που επιχειρείται να γίνει σήμερα.

Πιστεύουμε ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστά σκάνδαλα. Το πρώτο είναι ο τρόπος με τον οποίο η ιδιοκτησία της πτωχευμένης εταιρείας TVX HELLAS περιήλθε στην κυριότητα του Δημοσίου. Η ιδιοκτήτρια της TVX, KINROSS, εμφανίζεται να αποσύρει τις απαιτήσεις της, ύψους $300 εκατομμυρίων, έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, να πληρώνει όλα τα χρέη της TVX HELLAS και να αποχωρεί πλήρως από την ιδιοκτησία της στην Ελλάδα! Αυτά όμως είναι σενάρια για αφελείς και καμμία σχέση δεν έχουν με το σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων.

Το δεύτερο σκάνδαλο είναι η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο νεφελώδες “νέο επενδυτικό σχήμα”. Τα 11,5 δις που πλήρωσε η TVX το 1995 έγιναν 3,7 δις (11 εκατ. ευρώ) το 2003 και με αυτό το εξευτελιστικό τίμημα μεταβιβάστηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό, το σύνολο της περιουσίας της TVX στη βόρεια Χαλκιδική σε «επενδυτές» της αποκλειστικής επιλογής του κ. Πάχτα.

Το νέο σχήμα αποτελούν κατά 51% ξένοι επενδυτές και κατά 49% Έλληνες επενδυτές, με επικεφαλής την κατασκευαστική εταιρία ΑΚΤΩΡ. Ο μόνος ξένος επενδυτής που κατονομάζεται είναι η EUROPEAN GOLDFIELDS, εταιρεία του «σκοτεινού» Ρουμάνου επιχειρηματία Frank Timis. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει και η καθόλου “αθώα” τράπεζα Rothschild. Έναντι του τρομερού ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε, το νέο επενδυτικό σχήμα δεν αναλαμβάνει απολύτως καμμία υποχρέωση. Καμμία συγκεκριμένη υποχρέωση για λειτουργία του μεταλλείου και καμμία δέσμευση για απασχόληση προσωπικού.

Η Κυβέρνηση θα επιδιώξει την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης από την Ελληνική Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες – σαν τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο.

1. Τι σημαινει ο εξωδικαστικος συμβιβασμος μεταξυ Ελληνικου Δημοσιου και TVX Hellas.

Στις 12.12.2003 εκδόθηκε απόφαση ανάκλησης της πτώχευσης της TVX HELLAS. Αυτό σημαίνει ότι τα αναφερόμενα στη ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ της εταιρείας (1072/5.5.03) και στην απόφαση πτώχευσης (1286/2003) χρέη της εταιρείας πληρώθηκαν ή χαρίστηκαν από τους πιστωτές. Τα χρέη αναλύονται ως εξής:

  • Προς την KINROSS: $218.000.000 ή 190.000.000 ευρώ
  • ΙΚΑ και Δημόσια Ταμεία: 2.200.000 ευρώ
  • Προμηθευτές : 4.400.000 ευρώ

Σύνολο:196.600.000 ευρώ

Επιπλέον η TVX Hellas (Kinross) έχει αποδεχθεί τις κάτωθι ζημίες:

  • Αρχικό κεφάλαιο ($74.000.000) 64.000.000 ευρώ
  • Ζημίες 2002: 7.000.000 ευρώ
  • Ζημίες 2003: 5.000.000 ευρώ

Σύνολο 76.000.000 ευρώ

Συνολικά η Kinross είχε θετικές ζημίες: 196.000.000+76.000.000=272.000.000 ευρώ

Τι θέλει η Κυβέρνηση να πιστέψουμε ότι έγινε:

Η Kinross διέγραψε χρέη της TVX προς την ίδια ύψους 190 εκατ. ευρώ και επιπλέον πλήρωσε 2,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, 4,4 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές – και έδωσε και 11 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων!!! Παράλληλα αποχώρησε ολοκληρωτικά από την ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας χωρίς ούτε ένα ευρώ για αντάλλαγμα!!! Όμως, μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Kinross ανακοίνωνε στους μετόχους της ότι όχι μόνο δεν παραιτείται από τα Ελληνικά Μεταλλεία, αλλά αντίθετα απαιτεί από το Ελληνικό Δημόσιο $300 εκατ. ως αποζημίωση επειδή με ευθύνη του Δημοσίου δεν πραγματοποιήθηκε η επένδυση του χρυσού.

Περιέργως (!) στο νέο σχήμα δεν εμφανίζεται πουθενά η Alpha Group η οποία κατέχει το 12+12% των ΜΚ. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο του Οντάριο εκτίμησε την αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε $800 εκατομμύρια και την αξία του ποσοστού που επιδικάστηκε στην Alpha Group σε $192 εκατ. Η εκτίμηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την Alpha ως εξαιρετικά χαμηλή και η εταιρεία διεκδικεί, πάλι δικαστικά, ποσό μεγαλύτερο των $192 εκατ. Από την ανακοίνωση του κ. Πάχτα συνάγεται ότι και η Αλφα χάρισε χωρίς κανένα αντάλλαγμα στον κ. Υφυπουργό την ιδιοκτησία της ή τα $300 εκατομμύρια!!!

Περίεργη είναι η σιωπή της Kinross σχετικά με αυτή τη συμφωνία. Μια εταιρεία που υπόκειται στον έλεγχο τόσο των μετόχων της όσο και των Χρηματιστηρίων του Τορόντο και της Νέας Υόρκης, αποποιείται την περιουσία της στην Ελλάδα και το κολοσσιαίο ποσό των 272 εκατ. ευρώ – και δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση;;;

2. Μεταβιβαση των Μεταλλειων Κασσανδρας στο Νεο Σχημα

Επίσης στις 12.12.2003 υπεγράφη από τους Υφυπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και τον εκπρόσωπο του νέου σχήματος η μεταβίβαση του 100% των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο νέο επενδυτικό σχήμα. Το τίμημα των 11.000.000 ευρώ καταβλήθηκε (;) εφ’άπαξ τοις μετρητοίς.

Είναι αστείο να συζητάμε για “διαφάνεια” της διαδικασίας. Τα μεταλλεία και το σύνολο της περιουσίας της TVX μεταβιβάζονται απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, με εξευτελιστικό τίμημα που καθόρισε ο κ. Πάχτας, σε «αγοραστές» της επιλογής του κ. Πάχτα.

Η αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας προσδιορίζεται στα 11 εκατ. ευρώ (3,75 δις δρχ). Δηλαδή έναντι 11 εκατ. ευρώ ξεπουλήθηκαν τα εξής:

  • 314.000 στρέμματα μεταλλειοκτησίας με διαπιστωμένο μεταλλευτικό πλούτο 16 δις ευρώ
  • 1800 στρέμματα γης
  • 314 σπίτια στο Στρατώνι
  • 24.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων
  • όλος ο εξοπλισμός και τα κινητά στοιχεία της TVX
  • Επεξεργασμένα συμπυκνώματα – 300.000 τόνοι χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας με 21 γρ. χρυσού ανά τόνο και 700.000 τόνοι σιδηροπυρίτη Μαντέμ Λάκκου με 15 γρ χρυσού ανά τόνο. Αξία μόνο των συμπυκνωμάτων (για τιμή χρυσού $400 η ουγγιά) περίπου $145 εκατομμύρια!

    Για τα ίδια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία, η TVX το 1995 είχε πληρώσει 11,5 δις δρχ – και η πώληση εκείνη είχε θεωρηθεί, δικαίως, ως μέγα σκάνδαλο.

Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνει το νέο σχήμα; Απολύτως καμμία. Μόνο γενικά κι αόριστα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες έναρξης της παραγωγικής διαδικασίας (ΟΧΙ την ίδια την παραγωγική διαδικασία) μέσα σε 3 μήνες από την κύρωση με νόμο της μεταβίβασης και να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης των μεταλλείων και της μεταλλουργίας χρυσού σε 2 χρόνια – χωρίς χρονοδιαγράμματα και ποινικές ρήτρες.

Το νέο σχήμα ξεκινάει τη δραστηριότητά του ελεύθερο οικονομικών βαρών και ελεύθερο προσωπικού. Οι 471 εργαζόμενοι στο μεταλλείο απολύθηκαν όλοι και δεν υπάρχει απολύτως καμμία διασφάλιση για το μέλλον τους. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η νέα εταιρεία θα προσλαμβάνει το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενους στα μεταλλεία. Έτσι αναιρείται ο βασικός λόγος που επικαλείται η Κυβέρνηση για τη μεταβίβαση των μεταλλείων – η διασφάλιση της εργασίας στην βόρεια Χαλκιδική.

Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει την έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια για τα ΜΚ. Μια διάταξη ανάλογη με αυτή που περιείχε ο νόμος 2436/96 που κύρωσε τη μεταβίβαση των μεταλλείων στην TVX, η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους κατοίκους και ήταν υπεύθυνη για τις παράνομες άδειες και υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν.

3. Γιατι κατατιθεται για ψηφιση σαν τροπολογια (κατά παράβαση του Συνταγματος και του κανονισμου της Βουλης)?

Για τρεις βασικούς λόγους:

  1. Η τροπολογία δεν εξετάζεται από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
  2. Δεν εξετάζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  3. Τρίτο και βασικότερο, δεν περνάει από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας.

4. Ποια ειναι η EUROPEAN GOLDFIELDS LIMITED

Η EUROPEAN GOLDFIELDS ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 από το Ρουμάνο επιχειρηματία Frank Timis. Εμφανίζει έδρα τον Καναδά αλλά όλες οι δραστηριότητές της είναι στη Ρουμανία όπου έχει της ιδιοκτησία τεσσάρων μεταλλευτικών παραχωρήσεων- Certej, Baita, Bolcana and Zlatna.

Η εταιρεία λειτουργεί συνεχώς με ζημία η οποία το 2001 ανήλθε στα $428.000 και το 2002 στα $1.366.000.

Τα ευϋπόληπτα τραπεζικά ιδρύματα που εμφανίζονται στην ανακοίνωση του κ. Πάχτα σαν “βασικοί μέτοχοι” της EUROPEAN GOLDFIELDS είναι απλώς προπέτασμα καπνού. Μόνο ένα από αυτά (το Golden Arrow Fund της Rothschild) κατέχει σημαντικό ποσοστό – 9%. Σημειώνεται ότι η Rothschild είχε χρηματοδοτήσει το μεταλλείο της Esmeralda στη Baia Mare της Ρουμανίας, που προκάλεσε τη γνωστή καταστροφή στις αρχές του 2000. Όμως, βασικός μέτοχος της εταιρείας παραμένει ο ιδρυτής της Frank Timis με ποσοστό περίπου 24%.

Ο Frank Timis έχει καταδικαστεί δύο φορές στην Αυστραλία για εμπόριο ηρωίνης (το ’90 και το ’94).

Η EUROPEAN GOLDFIELDS είναι «αδελφή» εταιρεία της GABRIEL RESOURCES, εταιρείας που ιδρύθηκε επίσης από τον Timis για να εκμεταλλευτεί το χρυσωρυχείο της Rosia Montana της Ρουμανίας. Το έργο θα είναι το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης, θα εκτοπίσει ένα χωριό με πάνω 2000 κατοίκους και θα καταστρέψει μοναδικές αρχαιότητες. Φυσικά οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν και το έργο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων διεθνώς.

Ο Timis αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της GABRIEL μετά από “εσωτερική έρευνα” κατόπιν καταγγελιών για ανήθικη συμπεριφορά της Διοίκησης και ξέπλυμα χρήματος. Από το Μάϊο 2003 δεν «φαίνεται» ούτε στη Διοίκηση της EUROPEAN GOLDFIELDS και από το Νοέμβριο χρέη Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στη GOLDFIELDS εκτελεί ο Ed Baer, πρώην Αντιπρόεδρος της TVX Gold Inc.


Μία απάντηση στο “Η Μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο “Νέο Επενδυτικό Σχήμα””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.