Εγκρίθηκε η Πτώχευση της TVX Hellas


Ασαφειες, υποσχεσεις και …δακρυα απο την Κυβερνηση

Οριστική πλέον η πτώχευση της TVX Hellas, σύμφωνα με την απόφαση 1286/03 του Πρωτοδικείου Αθηνών που κάνει αποδεκτή τη σχετική αίτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάϊο η νέα της ιδιοκτήτρια, Kinross. Τα χρέη της TVX Hellas ανέρχονται σε 216.156.000 ευρώ. Ο σύνδικος πτώχευσης που ορίστηκε από το δικαστήριο διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.

Θολό παραμένει το τοπίο από πλευράς Κυβέρνησης. Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο διαχειριστής της υπόθεσης υφυπουργός Χρ. Πάχτας, απευθυνόμενος στους αγανακτισμένους μεταλλωρύχους, ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους διαβεβαίωσε ότι “δεν υπάρχει απόφαση πτώχευσης” (!), ότι “την επόμενη εβδομάδα η TVX θα καταθέσει αίτηση ανάκλησης της πτώχευσης” (!!) και ότι “αμέσως μετά θα επαναλειτουργήσουν τα μεταλλεία από το Νέο Επενδυτικό Σχήμα, πιθανόν και μέχρι τα Χριστούγεννα”!!!

Στις 12 Νοεμβρίου, ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι κατατέθηκε η αίτηση ανάκλησης της πτώχευσης της TVX, αρνήθηκε όμως να δώσει εξηγήσεις. Στις 5 Δεκεμβρίου, μετά από τριμερή συνάντηση μεταξύ της Κυβέρνησης, της Kinross και των σωματείων των μεταλλωρύχων, ο κ. Πάχτας μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Τζιόλα ανακοίνωσε επισήμως στα Μ.Μ.Ε. τα βασικά σημεία του σχεδίου της Κυβέρνησης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας:

  • Και οι 470 εργαζόμενοι θα απολυθούν και η λύση των συμβάσεων εργασίας θα συνοδευθεί από την καταβολή αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων της περιόδου Μαϊου-Δεκεμβρίου 2003.
  • Οι χαμηλόμισθοι υπό απόλυση εργαζόμενοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 1.800 ευρώ.
  • Όλοι οι απολυμένοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας – μαζί με τους απολυμένους της SOFTEX, της ΑΓΝΟ και των αγροτικών συνεταιρισμών – θα υπαχθούν σε επιδοτούμενο από το Δημόσιο πρόγραμμα κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (μέχρι και 5 χρόνια!) θα λαμβάνουν όλα τα ένσημα που θα λάμβαναν αν εργάζονταν, έτσι ώστε όσοι από αυτούς είναι κοντά στο όριο να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
  • Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών που θα αποτελέσουν το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα λειτουργήσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχει ήδη υπογραφεί. Η σύμβαση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της TVX στο νέο σχήμα θα κυρωθεί και με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και σταδιακά το μεταλλείο θα ξαναμπεί σε λειτουργία.
  • Το νέο σχήμα θα επαναπροσλάβει όσους εργαζόμενους θεωρεί απαραίτητο, με νέες εργασιακές συμβάσεις.

Στην προσπάθειά μας να αποσαφηνίσουμε τις προθέσεις Κυβέρνησης και εταιρείας, απευθυνθήκαμε σε έγκριτους νομικούς επιστήμονες. Συνοψίζουμε τις απόψεις τους και τις απορίες μας:

  • Η ανάκληση της πτώχευσης είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλούς μήνες και έχει παρουσιασθεί ελάχιστες φορές στα δικαστικά χρονικά. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να εξοφληθούν τα τεράστια χρέη της TVX Hellas. Ποιός θα τα πληρώσει;
  • Η απόφαση πτώχευσης απαγορεύει στην TVX να κάνει απολύσεις εργαζομένων και να πληρώσει αποζημιώσεις και συντάξεις – ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα το ήθελε.
  • Σύμφωνα με τον κ. Πάχτα, στους απολυμένους (;) θα καταβληθούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα που ανέρχονται στα $27.000.000 περίπου. Εφ΄όσον η TVX δεν μπορεί να κάνει πληρωμές, η μόνη που θα μπορούσε να τα πληρώσει είναι η Kinross. Όμως η Kinross έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία της να απεμπλακεί από την Ελλάδα για να σταματήσει να αιμορραγεί οικονομικά και έχει εγείρει αξιώσεις ύψους $300.000.000 από το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν έχει κανένα λόγο να δεχτεί να πληρώσει αυτά τα λεφτά, εκτός κι αν έχει λάβει διαβεβαίωση από την Κυβέρνηση ότι θα ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της.
  • Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της TVX δεν μπορεί να γίνει εφ’όσον υπάρχει η απόφαση πτώχευσης. Η περιουσία της “πτωχής” εταιρείας θα εκτιμηθεί και θα μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές.
  • Ακόμα κι αν όλα γίνουν σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ποιό μεταλλείο θα δουλέψει το περιβόητο “νέο σχήμα”; Οι νομικές δεσμεύσεις γύρω από το μεταλλείο Ολυμπιάδας είναι απαγορευτικές. Η νέα Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το μεταλλείο Μαύρων Πετρών- Στρατονίκης είναι νομικώς διάτρητη και έχει ήδη προσβληθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πέραν τούτου, η συναίνεση του Πασοκικού Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου στη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη, ουδόλως εξασφαλίζει τη συναίνεση της ίδιας της Στρατονίκης. Όσο για τις Σκουριές, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο το ότι ένα τερατώδες επιφανειακό μεταλλείο μέσα σε παρθένο δάσος θα “περάσει” από το ΣτΕ.

Το μόνο βέβαιο στη μελλοντική πορεία του νέου σχήματος είναι μια σειρά από μακρόχρονες και δαπανηρές δικαστικές περιπέτειες, με κακό ιστορικό και εξαιρετικά “χλωμό” αποτέλεσμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.