Στην Ελλάδα ο Ηγέτης της Αντίστασης κατά του Χρυσωρυχείου της Περγάμου


Απαντησε στην προπαγανδα της Newmont

Την Ελλάδα επισκέφθηκαν οι Τούρκοι αγωνιστές Oktay Konyar – o ηγέτης των χωρικών της Περγάμου – και Ustun Reinart, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, προσκεκλημένοι του “Παρατηρητηρίου”. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μεταφέρουν τις εμπειρίες από τον πολύχρονο αγώνα τους κατά του χρυσωρυχείου της Newmont και να απαντήσουν στην προπαγάνδα της Newmont που ήθελε τον Oktay Konyar να έχει μετατραπεί σε ένθερμο οπαδό της εξόρυξης χρυσού.

Αφού επισκέφθηκε την περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και μίλησε σε εκδήλωση του “Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ” στη Θεσσαλονίκη, ο Oktay Konyar μετέβη στη Θράκη, όπου βρίσκεται ο νέος στόχος της Newmont, το Πέραμα. Ο κ. Konyar επισκέφθηκε 11 μειονοτικά χωριά της περιοχής για να πεί στους αγρότες κατοίκους, στη γλώσσα τους, την αλήθεια για την Πέργαμο: πως η γη γύρω από το μεταλλείο έχει καταστραφεί, πως κανείς πια δεν αγοράζει τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και πως οι κάτοικοι υποφέρουν από τις εκρήξεις και την έλλειψη νερού και ζουν με φόβο επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Συναντήθηκε επίσης με το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή και Δημάρχους της περιοχής, μίλησε σε εφημερίδες, εμφανίστηκε στη ΔΕΛΤΑ TV του Έβρου και έδωσε συνέντευξη τύπου στην Αλεξανδρούπολη, απαντώντας στην προπαγάνδα της εταιρείας.

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που έδωσε ο Oktay Konyar στον “Παρατηρητή της Θράκης”

“Ο Oktay Konyar είναι καλλιεργητής, κάτοικος ενός χωριού της Περγάμου που έχει ελληνικό όνομα, του Δίκιλλι, και είναι ο επικεφαλής του αγώνα στον τόπο του κατά της εξόρυξης χρυσού. Εδώ και καιρό βρίσκεται σε επαφή με έλληνες που αγωνίζονται να μην γίνει εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στη Ροδόπη, στον Έβρο. Η φωνή του κ. Oktay Konyar καταλάβαμε ότι είναι πολύ ισχυρή όταν στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης στις 26 Μαίου χρησιμοποιήθηκε το όνομά του από την εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης», που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο του Ovacik, ως απόδειξη του ότι οι κάτοικοι δεν αντιδρούν. Είχαν επίσης ισχυρισθεί ότι το μεταλλείο του Ovacik «λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον», παρουσιάζοντας την προτεινόμενη και για το Πέραμα μέθοδο εξόρυξης με κυάνιο ως «τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για την παραγωγή χρυσού».

Ο κ. Konyar βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες στη χώρα μας και λίγο πριν παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του Έβρου συνομίλησε με τον ΠτΘ, διώχνοντας και δια ζώσης τα όποια σύννεφα προσπάθησαν κάποιοι να δημιουργήσουν. Μας κάλεσε να επισκεφθούμε την περιοχή και να δούμε από κοντά τα σημάδια από το μεταλλείο, μιλώντας για τις καταστροφές που ήδη υφίσταται το περιβάλλον στον ένα χρόνο λειτουργίας του μεταλλείου. Ως καλλιεργητής της ελιάς βλέπει τα δέντρα να μην αναπτύσσονται φυσιολογικά και την παραγωγή τους να μην έχει ζήτηση, γι’ αυτό και ισχυρίζεται ότι την πληρώνουν οι φτωχοί. Στη Ροδόπη επισκέφθηκε χωριά, μίλησε με τους κατοίκους, έμαθε για τη δωροδοκία των εταιριών με κεράσματα σε νυχτερινά κέντρα και ταξίδια στο εξωτερικό, τακτική που χρησιμοποιήθηκε και στην Τουρκία.

Στις αποσκευές του έφερε χώμα από την πατρίδα του κι επιστρέφοντας έχει ως αντίδωρο της πληροφόρησης που μας έφερε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να σταματήσει η εξόρυξη στη Χαλκιδική.

Αρωγός στη συνέντευξη η δημοσιογράφος του ΠτΘ Σιμπέλ Χατζή Αλή, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτό να συνομιλήσουμε με τον κ. Konyar. 

«Επιστημη, δικαιο, λαος και τυπος, στηριζουν τον αγωνα μας»

ΠτΘ: Πώς ξεκίνησε η ιστορία της εξόρυξης χρυσού στην Πέργαμο; 

Ο.Κ.: Εδώ και πολύ καιρό περιμέναμε να έρθουν οι χρυσοθήρες στην περιοχή. Στην αρχή ενθουσιαστήκαμε και χαρήκαμε, γιατί όλοι θελαν το χρυσό. Σκεφτήκαμε ότι θα γίνουμε πλούσιοι. Τους υποδεχτήκαμε θερμά.
Επιστήμονες από την Τουρκία και από όλον τον κόσμο, καθηγητές πανεπιστημίου, μάς μίλησαν για το χρυσό. Παρακολουθήσαμε από βιντεοκασέτες τα γεγονότα της εξόρυξης χρυσού. Αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε τις περιοχές όπου χρησιμοποιείται το κυάνιο. Στη Βόρεια Κύπρο, στη Λεύκη, επισκεφθήκαμε ένα μεταλλείο που λειτουργούσε από παλιά. Όλη η περιοχή ήταν κάρβουνο, δεν υπήρχε ίχνος ζωής και ταραχτήκαμε. Ζητήσαμε βοήθεια από όλους και μετά από τις πληροφορίες που πήραμε αποφασίσαμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη η εξόρυξη του χρυσού για την Τουρκία. Πήγαμε στα τουρκικά δικαστήρια, απαγορεύτηκε η εξόρυξη κι έκλεισαν τα χρυσωρυχεία. Αυτές οι εταιρίες είναι πολύ δυνατές. Επηρεάζουν πρώτα τον τύπο, μετά τις κυβερνήσεις και το λαό. Ξέρουν πολύ καλά τον τρόπο για να τους έχουν στο χέρι. Όπως παίρνουν από εδώ τους χωριάτες και τους πηγαίνουν στην Ισπανία και τους δείχνουν ό,τι θέλουν, θεωρώντας ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν είναι επιστήμονες, έτσι έγινε και στην Τουρκία.

ΠτΘ: Πήραν και δημοσιογράφους σε πρόσφατο ταξίδι στην Πέργαμο, αλλά δεν τους άφησαν να μιλήσουν με τον κόσμο.

Ο.Κ.: Αυτό το λετε δημοκρατία;

ΠτΘ: Σίγουρα όχι.

Ο.Κ.: Τα δικαστήρια αποφάσισαν κλείσιμο των χρυσωρυχείων αλλά η κυβέρνηση δεν τήρησε την απόφαση. Μαζευτήκαμε 15.000 άνθρωποι, γιατί τα μεταλλεία επηρεάζουν 17 χωριά. Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε. Δεν θα παραιτηθούμε από τον αγώνα.

ΠτΘ: Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης θέλουν αυτή την επένδυση;

Ο.Κ.: Όχι, δεν την θέλουν. Σ’ εμάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ακούγονται πολύ. Παίρνουν αποφάσεις αλλά δεν εφαρμόζονται. Ο αγώνας που αρχίσαμε είναι σπάνιος στον κόσμο. Αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε χωρία βία, όχι όπως γίνεται κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα, στο Σιατλ, στη Θεσσαλονίκη. Οι συγχωριανοί μας, με παραδοσιακό ντύσιμο, έξω από κόμματα και συνδικάτα, χωρίς ξένους, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε για να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Οι εταιρίες ισχυρίζονταν ότι οι χωριάτες είναι ανόητοι και δεν ξέρουν τίποτε. Για να δείξουμε το αντίθετο και για να προστατεύσουμε τον τόπο μας συνεχίζουμε τους αγώνες μας εδώ και 14 χρόνια.
Μάθαμε πολλά, γνωρίσαμε τον κόσμο, καλούς και κακούς ανθρώπους, είδαμε τα ρουσφέτια, είδαμε ότι απειλείται η φύση και ο τόπος μας. Οι ελιές, τα δέντρα, τα πουλιά, τα έντομα, ένα- ένα εξαφανίστηκαν. Πονάμε.

ΠτΘ: Τα χρυσωρυχεία πόσο καιρό λειτούργησαν;

Ο.Κ.: Επί 12 χρόνια δεν λειτούργησαν. Λειτουργούν εδώ κι ένα χρόνο. Σ’ αυτό το διάστημα του ενός χρόνου μάς κατήγγειλαν, μάς πήγαν φυλακή και μάς εκβιάζουν και ψυχολογικά. Ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, οι άνθρωποι φέρονται σαν εχθροί και το ίδιο γίνεται κι εδώ, από ό,τι διαπίστωσα.
Η αντιπολίτευση στους αγώνες μας ξέρει πώς θα λειτουργήσει για να σταματήσει το όχι του λαού. Όταν λεω ότι δεν θα δώσω τη γη μου με θεωρούν εχθρό, ακόμη και της πατρίδας μου. Οι εταιρίες θα πάρουν το χρυσό και θα φύγουν και θα μάς αφήσουν το δηλητήριο.

Δικαστηρια και κρατος

ΠτΘ: Για πόσα χρόνια έχει υπογράψει σύμβαση το τουρκικό κράτος με τα χρυσωρυχεία;

Ο.Κ.: Η σύμβαση ήταν για 8 χρόνια, αλλά το κράτος τη μετέτρεψε σε 10. Δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρίες. Έχουν πάρει το κράτος με το μέρος τους. Σ’ εμάς τα δικαστήρια είναι πολύ δυνατά.

ΠτΘ: Τα αγνόησαν όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο.Κ.: Οι εταιρίες δεν τα υπολογίζουν, γιατί πίσω τους είναι η κυβέρνηση.
Στη Χαλκιδική, στην Ολυμπιάδα, οι αποφάσεις τα σταμάτησαν κι επηρεάζουν όλα τα ορυχεία της Ελλάδας. Στην Τουρκία αρχίζει μια νέα περίοδος. Με οδηγό την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αρχίζουμε πάλι τους αγώνες. Θα τη μεταφέρουμε στην κυβέρνηση, γιατί η απόφαση είναι υποδειγματική.
Ήρθα εδώ, είδα, έζησα, μίλησα με τους φίλους μου, με το δήμαρχο Κομοτηνής. Πήγα στα Αριανά, στον Έβρενο, στο Λύκειο, στο Μικρό Πιστό, στον Κάμπο, στη Νικήτη, στη Δαρμένη, στη Ραγάδα και σε άλλα χωριά. Μίλησα με τους κατοίκους αυτών των χωριών.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τους δημάρχους και τους κατοίκους της Ροδόπης;

Ο.Κ.: Υπάρχει μια φοβερή αντίσταση στην περιοχή σας. Το ότι βρεθήκαμε τούς έδωσε δύναμη. Τούς έφερα χώμα από τον τόπο μου, τούς είπα την αλήθεια. Από ό,τι είδα οι εταιρίες παίρνουν χωριάτες από δω, τους βάζουν λεφτά στην τσέπη, τους πηγαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τους κερνούν ρακί και όταν τους ρωτούν πώς είναι τα πράγματα απαντούν μια χαρά. Ως αρχηγός του αγώνα τούς μετέφερα όλες τις πληροφορίες.

Εκρηξεις σαν σεισμος

ΠτΘ: Πώς νιώθετε σαν καλλιεργητής με τα όσα γίνονται;

Ο.Κ.: Ζω σ’ ένα ελληνικό χωριό, το Δίκιλλι και καλλιεργώ ελιές. Τα καλύτερα ελαιόδεντρα ήταν στην περιοχή μας. Για να βγει το μετάλλευμα από τη γη βάζουν πολύ δυναμίτη. Όταν γίνεται η έκρηξη είναι σαν ένας σεισμός με έξι Ρίχτερ και όλος ο ουρανός γεμίζει με μαύρα σύννεφα. Ανοίγουν τα λουλούδια της ελιάς, που μετατρέπονται φυσιολογικά σε καρπό. Αυτή η σκόνη όμως δεν επιτρέπει να γίνουν οι ελιές, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται. Πρέπει να δοθεί τέλος στην εξόρυξη. Διαφορετικά, όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και σ’ εμάς θα την πληρώσουν οι φτωχοί. Παρακολουθούμε τη δημοκρατική διαδικασία της Ελλάδας και παραδειγματιζόμαστε.

ΠτΘ: Προσπάθησαν εσάς ή τους συναγωνιστές σας να σάς δωροδοκήσουν οι εταιρίες;

Ο.Κ.: Αυτοί μπορούν να κάνουν τα πάντα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια χωριά στο Πέραμα, από όπου παίρνουν τους φτωχούς και τους πηγαίνουν ταξίδια. Σ’ εμάς γίνεται 100 φορές πιο έντονα.
Επιστήμη, δίκαιο, λαός και τύπος στηρίζουν τον αγώνα μας. Ο τύπος ενημερώνει το λαό, άλλοτε σωστά κι άλλοτε όχι. Στην περιοχή που ζούμε η γη μάς ανήκει, όπως και η ζωή μας κι εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε. Όταν ακουστεί η απόφασή μας θα γίνει ειρήνη.

ΠτΘ: Έχετε επιστήμονες στο πλευρό σας, για να αποδείξετε ότι οι συνέπειες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον είναι καταστροφικές;

Ο.Κ.: Στην Τουρκία και σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν επιστήμονες που είναι στο πλευρό μας, με τη διαφορά ότι οι επιστήμονες που έχουν μισθό από το κράτος λένε άλλα πράγματα. Ισχυρίζονται ότι αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

ΠτΘ: Τι λένε οι οικολογικές οργανώσεις στη χώρα σας;

Ο.Κ.: Είναι όλες στο πλευρό μας. Πρόκειται εξάλλου για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί μάς επιτίθενται στα δικαιώματά μας, μάς φοβίζουν λέγοντας ή θα είστε μαζί μας ή θα σάς πατήσουμε.

ΠτΘ: Κύριε Oktay Konyar σας ευχαριστώ πολύ.

Ο.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ. “


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.