Βρώμικα Παιχνίδια Γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας


Νεα Προσφυγη στο Συμβούλιο Επικρατειας Κατεθεσαν οι Κατοικοι της Στρατονικης

Το νέο “επενδυτικό σχήμα” που θα αναλάβει (ή θα τολμήσει) να λειτουργήσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ανακοίνωσε στις 1 Μαϊου ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πάχτας . Το σχήμα αυτό θα είναι:

  • Η KINROSS GOLD, που εξαγόρασε την TVX GOLD, με ποσοστό 20%
  • H AEGEAN GOLD, θυγατρική της ALPHA GROUP, με 20%
  • H κρατική ΛΑΡΚΟ, με 30% και το management
  • Οι τρείς Δήμοι Σταγείρων- Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας και η Νομαρχία Χαλκιδικής, με 16-20%

Ένα ποσοστό μένει ανοιχτό για κάποιον ακόμα εταίρο που, προς το παρόν, δεν ανακοινώνεται. Σύμφωνα με τον κ. Πάχτα, που έχει χρεωθεί προσωπικά το όλο θέμα, θα απαιτηθεί ακόμα κάποιο διάστημα για να οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα, ενώ θα απαιτηθεί και δραστική μείωση προσωπικού.

Αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά πιθανών “διάδοχων επενδυτικών σχημάτων” για να αναλάβουν τα μεταλλεία που ανακοινώνεται τους τελευταίους δύο μήνες. Το μεταλλείο μολύβδου/ψευδαργύρου των Μαύρων Πετρών έκλεισε στις 7 Ιανουαρίου, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε εφαρμογή της Απόφασης 3615/2002 του Συμβουλίου Επικρατείας. Όμως ενώ το μεταλλείο παραμένει κλειστό και οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα, οι υπόγειες διαπραγματεύσεις για την τύχη των πλούσιων Μεταλλείων Κασσάνδρας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Υπό την απειλή της πτώχευσης της TVX HELLAS και του πολιτικού κόστους, το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, νέα άδεια για την λειτουργία της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη, στις 18 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ όμως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είχαν αλλάξει ιδιοκτήτη καθώς, στις 31 Ιανουαρίου 2003, ολοκληρώθηκε και τυπικά η “απορρόφηση” της TVX GOLD INC. από την επίσης Καναδική KINROSS GOLD CORPORATION. H νέα εταιρεία αρνήθηκε να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο, δηλώνοντας ότι “είναι αποκλειστικά εταιρεία χρυσού και δεν ενδιαφέρεται για βασικά μέταλλα”.

Έτσι επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού, που φάνηκε ότι είχε κλείσει για την περιοχή αφού το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε το έργο χρυσού της Ολυμπιάδας. Η απόφαση αυτή είναι βέβαια γνωστή στους νέους ιδιοκτήτες – όμως δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι η KINROSS ζήτησε από την Κυβέρνηση “όλο το πακέτο”, δηλαδή το χρυσό στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Σε συνεντευξή του, ο Πρόεδρος της KINROSS, Βοb Buchan δηλώνει ότι “τα περιουσιακά μας στοιχεία στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε”. Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, James Ivony ερχεται στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους και δηλώνει ότι “πρέπει να επανεξετάσουμε από μηδενική βάση την περίπτωση της Ολυμπιάδας”. Και ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Τζiόλας διαβεβαίωνει τον κ. Ivany ότι η Κυβέρνηση “θα εγκρίνει μια νέα μελέτη για τη μεταλλουργία χρυσού της Ολυμπιάδας για να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ”! Ο δε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πάχτας δηλώνει σε όλα τα ΜΜΕ του Νομού ότι: “Η βιωσιμότητα σε βάθος των Μεταλλείων Κασσάνδρας διασφαλίζεται μόνο με τη λειτουργία των έργων χρυσού Σκουριών και Ολυμπιάδας”. Το μόνο εμπόδιο ανάμεσα στους νέους “επένδυτές” και στο βάζο με το γλυκό είναι το Συμβούλιο Επικρατείας.

Νέα αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης στις 24-4-03, κατά της έγκρισης της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό και κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που βεβαιώνει ότι για την εξόρυξη αυτή δεν απαιτείται καινούρια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το νέο “επενδυτικό σχήμα” μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί:

  • Η AEGEAN GOLD είναι μια ανύπαρκτη εταιρεία – στην ουσία είναι η ALPHA GROUP, δηλαδή οι τρεις “αεριτζήδες” Visagie, Lean και Stephenson, που είναι ήδη ιδιοκτήτες του 12% των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με απόφαση του Δικαστηρίου του Οντάριο του Καναδά. Στο διάστημα 1993-1994, αυτοί οι τρεις ιδιώτες έκαναν μια παράνομη συμφωνία με τους Πιστωτές της Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ. (Εθνική Τράπεζα, ΕΤΒΑ) και την Εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου και εξασφάλισαν “το αποκλειστικό δικαίωμα να διαπραγματευτούν την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.”!!! Καθώς δεν είχαν τα κεφάλαια να αγοράσουν τα μεταλλεία από μόνοι τους, αποτάνθηκαν στην TVX και έκαναν μια κοινοπραξία μαζί της, που της έδωσαν το όνομα AEGEAN. H TVX στη συνέχεια τους έριξε και δεν τους έδωσε το συμφωνημένο ποσοστό – το οποίο τελικά τους το απέδωσαν τα Καναδικά Δικαστήρια που βρήκαν την TVX ένοχη για παράβαση συμφωνημένων. (λεπτομέρειες στη Δίκη του Οντάριο)
  • Η  ΛΑΡΚΟ πριν γίνει κρατική ήταν θυγατρική της Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ. (τι σύμπτωση!) και τώρα οι βασικοί της μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα, η οποία πρωταγωνίστησε στη βρώμικη πώληση των Μεταλλείων στην TVX, βάζει ξανά στο χέρι τα μεταλλεία τα οποία έτσι επανέρχονται σε κρατικό έλεγχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.