Διακοπή Εργασιών Εξόρυξης Κάτω από τη Στρατονίκη


“Ανωτερα Βια” Επικαλειται η TVX Gold

Όλες οι δραστηριότητες της TVX Hellas στις στο μεταλλείο της Στρατονίκης και τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου σταμάτησαν στις 9 Ιανουαρίου, μετά από την επίκληση λόγων «Ανωτέρας Βίας» από τη μητρική TVX Gold. Στις 7 Ιανουαρίου 2003, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης, εξέδωσε εντολή διακοπής των εργασιών εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη, σε εκτέλεση της απόφασης 3615/2002 του Συμβουλίου Επικρατείας. Η απόφαση του ΣτΕ είχε ήδη εκδοθεί από τις 6 Δεκεμβρίου, όμως η TVX συνέχισε την εξόρυξη παράνομα για έναν ακόμα μήνα.

Σε δελτίο τύπου της μητρικής TVX Gold αναφέρεται ότι πρόκειται για μια προσωρινή διακοπή και ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παράσχει στην εταιρεία όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον απίθανο. Οι 27 Ανώτατοι Δικαστές έχουν ομόφωνα θέσει σκληρά ερωτήματα στα πέντε συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με την εξόρυξη. Μόνο αν οι πέντε Υπουργοί, με ενδελεχείς και τεκμηριωμένες εκθέσιες, κατατάξουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην κατηγορία των έργων που δεν έχουν απολύτως καμμία αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, τα υπόγεια ύδατα, τους κατοίκους και τα κτίσματα της Στρατονίκης, μόνο τότε μπορεί να εκδοθεί μια νέα άδεια για εξόρυξη. Θα πρέπει δηλαδή οι Υπουργοί να αποδείξουν ότι η εξόρυξη κάτω από το χωριό είναι δραστηριότητα πιο αθώα και ακίνδυνη από μια απλή αρδευτική γεώτρηση.

Το έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, όχι μόνο διατάζει την άμεση διακοπή όλων των εργασιών εκμετάλλευσης, αλλά και «τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των περιοίκων, των οικιών και κτισμάτων και του περιβάλλοντος». Ορίζει να αποκλειστεί η είσοδος στο μεταλλείο και να γίνονται τακτικές επιθεωρήσεις από την αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων θα επιβάλλει ειδικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις απορροές των όξινων υδάτων από τα μεταλλευτικά έργα και για την αποφυγή κατακρημνίσεων και μετακινήσεων εδαφών.

Αβέβαιο είναι το μέλλον των περίπου 500 εργαζομένων στην TVX, καθώς η επίκληση λόγων “Ανωτέρας Βίας” για τη διακοπή των εργασιών πιθανότατα σημαίνει ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να τους καταβάλει αποζημιώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.