Ανεξέλεγκτη η Διαρροή των Τοξικών Αποβλήτων στον Κόλπο Ιερισσού


Την Κηρυξη του Κoλπου σε “Κατασταση Εκτακτου Ανάγκης” Ζητα το Δημοτικο Συμβουλιο

Kokinolakkas-28-12-02O Κοκκινόλακκας … όνομα και πράγμα

Εκτός ελέγχου παραμένει η διαρροή των υγρών αποβλήτων της TVX Hellas, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την τοπική οικονομία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 18 Δεκεμβρίου 2002, το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων- Ακάνθου αποφάσισε να ζητήσει από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία να κηρυχθεί ο κόλπος της Ιερισσού σε “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Λιμεναρχείου απαγορεύθηκε απ’αόριστον η αλιεία στον κόλπο της Ιερισσού, η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής. Παρουσιάστηκε επίσης έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χαλκιδικής,συμφωνα με το οποίο τα νερά του μεταλλείου που διοχετεύονται στη θάλασσα είναι ιδιαιτέρως όξινα (pH 2) και έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Εκτός λειτουργίας εξακολουθεί να είναι η μονάδα επεξεργασίας των όξινων νερών στο Στρατώνι και οι προσπάθειες της εταιρείας να τα εξουδετερώσει στην πηγή ελάχιστα αποδίδουν. Το μεγαλύτερο μέρος των νερών διοχετεύεται πλέον προς το τοπικό ποτάμι, τον Κοκκινόλακκα, τα νερά του οποίου βάφτηκαν κόκκινα. Η δε TVX είχε το θράσος να ζητήσει από την Κυβέρνηση να αποζημιωθεί με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τα έξοδα που έκανε προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη διαρροή!


2 απαντήσεις στο “Ανεξέλεγκτη η Διαρροή των Τοξικών Αποβλήτων στον Κόλπο Ιερισσού”

  1. […] (δείτε εδώ και εδώ) Η παραλία Στρατωνίου  “σε μήκος 900 μ. από το  πυλωρείο της εταιρείας των μεταλλείων ως τη θέση Καρβουνόσκαλα” πήρε και φέτος, για τρίτη φορά, Γαλάζια Σημαία. Την πρώτη Γαλάζια Σημαία την… Διαβάστε περισσότερα » […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.