Τρανταχτό ΟΧΙ στο Χρυσό από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης


Απατη η αποληψη χρυσου χωρις κυανιο, συμφωνα με το ΤΕΕ

“Σήμερα λέμε ένα μεγάλο πολιτικό ΟΧΙ στο χρυσό και στέλνουμε ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία : ότι αν διανοηθούν να πάρουν αποφάσεις διαφορετικές από μας, θα μας βρουν μπροστά τους».

Με αυτά τα λόγια, μέσα σε ασταμάτητα χειροκροτήματα, ο Νομάρχης Ροδόπης έκλεισε τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.» για το μεταλλείο χρυσού των Σαπών.

Μετά την αποτυχία της TVX να περάσει τα προγράμματα χρυσού στη Χαλκιδική, η σκυτάλη για την προώθηση αυτών των «επενδύσεων» στην Ελλάδα πέρασε στη Μεταλλευτική Θράκης. Πάντα με την αμέριστη υποστήριξη όλων των άλλων εταιρειών. Στη Θράκη όμως, οι επίδοξοι χρυσοθήρες έπεσαν πάνω σε ένα συμπαγές μέτωπο ενημερωμένων πολιτών που τους χάλασε τα σχέδια.

Σε μια προσπάθεια να πετύχει την πολυπόθητη έγκριση, η εταιρεία παρουσίασε μια μελέτη-μαϊμού, με μια παραγωγική διαδικασία η οποία δήθεν δεν θα περιλάμβανε τη χρήση κυανίου. Η απάτη ξεσκεπάστηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο ανέλαβε την κριτική της μελέτης : «η μελέτη βρίθει από ανακρίβειες και αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ζητείται αδειοδότηση μιας διεργασίας διαφορετικής από αυτήν που τελικά θα εφαρμοστεί»!

Η συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου φάνηκε από την αρχή ότι θα εξελισσόταν σε Βατερλώ για την εταιρεία. Πάνω από 800 πολίτες θεώρησαν ότι το ζήτημα τους αφορούσε άμεσα και είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ένα πλήθος θερμό, εκδηλωτικό και απαιτητικό. Εδώ και τρία χρόνια, η αντίδραση στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη έχει λάβει τις διαστάσεις ενός πρωτοφανούς μαζικού κινήματος που περιλαμβάνει το σύνολο των Δήμων της περιοχής, οργανώσεις πολιτών, επιστημονικούς φορείς, συνδικαλιστικούς φορείς, βουλευτές και πολιτικές οργανώσεις, ακόμα και το Εργατικό Κέντρο του Νομού. Στις 14 Νοεμβρίου, για μια ακόμα φορά, το σύνολο της τοπικής κοινωνίας τάχθηκε αδιαπραγμάτευτα κατά της εκμετάλλευσης χρυσού στη Θράκη. Μοναδική παραφωνία, κάποιοι κύριοι εξ’ Αθηνών που ήρθαν να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους στους «δικούς τους» – ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ.λ.π. – όμως οι τοποθετήσεις τους προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η απορριπτική απόφαση ελήφθη ομόφωνα, χωρίς καν να γίνει ψηφοφορία. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η μελέτη θα εγκριθεί τελικά από τα Υπουργεία. Η εταιρεία, που μέχρι χθες κόπτονταν για τη «συνεργασία των τοπικών κοινωνιών», την επόμενη μέρα της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι : «η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν είναι καθοριστικής σημασίας και η υποστήριξη της Κυβέρνησης για το έργο των Σαπών παραμένει ισχυρή»!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.