Οι Πρώτες Τελεσίδικες Ποινές για τους Αγωνιστές της Ολυμπιάδας


Δεκαδες δικες εκκρεμουν ακομα σε πρωτο και δευτερο βαθμο

01fylakioTo φυλάκιο των κατοίκων, στο δρόμο για το μεταλλείο. Εκεί όπου έγιναν όλες οι μάχες με τα ΜΑΤ

Mετά από επανειλημμένες αναβολές, ήρθε η ώρα της τελικής κρίσης για δεκάδες από τους κατοίκους της Ολυμπιάδας που αγωνίστηκαν με νύχια και δόντια για τη σωτηρία του τόπου τους – το Εφετείο. Κάποιοι αθωώθηκαν- για άλλους όμως έχουμε τις πρώτες τελεσίδικες ποινές με ανασταλτικό αποτέλεσμα – πράγμα που σημαίνει ότι ο εφιάλτης της φυλακής δεν πέρασε.

Σε 13 συνολικά δίκες που έγιναν στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δικάστηκαν 25 κάτοικοι – μεταξύ των οποίων και ο επί εικοσαετία Πρόεδρος της Ολυμπιάδας, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας και οι τέσσερις κοινοτάρχες του Στρυμονικού κόλπου και της Βαρβάρας. Οι κατηγορίες ήταν σχετικές με τα βίαια επεισόδια του χειμώνα και της άνοιξης του 1996, όταν ο κάμπος της Ολυμπιάδας είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης και τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Απέναντι στους ακριβοπληρωμένους δικηγόρους της εταιρείας, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας στάθηκαν μόνοι, χωρίς δικηγόρο, καθώς οι δίκες είναι πολλές και το κόστος της νομικής εκπροσώπησης δυσβάστακτο. Ο Δήμος Σταγείρων- Ακάνθου δεν είχε καν την ευαισθησία να φροντίσει να υποστηριχθούν νομικά οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι…

Ο δικηγόρος Μιχάλης Παναγιωτόπουλος που εκπροσώπησε τους πέντε κοινοτάρχες, υποστήριξε ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα πρέπει να κριθούν ερμηνεύοντας στενά τον ποινικό κώδικά όπως έκαναν μέχρι τώρα τα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Αντίθετα, το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπ’όψιν ότι πίσω από τα όποια αδικήματα ετελέσθησαν δεν βρισκόταν ιδιοτελή κίνητρα, αλλά ένας αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι σύμφωνος με το άρθρο 24 του Συντάγματος και που δικαιώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Φαίνεται ότι το δικαστήριο δέχτηκε εν μέρει αυτή την άποψη και 9 αποφάσεις ήταν συνολικά αθωωτικές. Στις υπόλοιπες καταδικάσθηκαν 13 άτομα με ποινές από 2 μέχρι 33 μήνες – η μεγαλύτερη ποινή επιφυλασσόταν φυσικά για τον «τρομοκράτη» Νίκο Μήτσιου. Οι ποινές είναι με τριετή αναστολή που μετράει από την ημερομηνία της πρωτόδικης απόφασης.

Δεκάδες υποθέσεις εκκρεμούν ακόμα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας αλλά και της Στρατονίκης – οι δίκες των οποίων έχουν ήδη αρχίσει και οι πρώτες αποφάσεις ήταν καταδικαστικές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.