Νέες Καθιζήσεις Μέσα στη Στρατονίκη


StratonikiSubsidenceNew2Καθιζήσεις του εδάφους στα δρομάκια της Στρατονίκης

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των κατοίκων της Στρατονίκης για την ασφάλεια των σπιτιών τους, καθώς μέσα στον τελευταίο μήνα εμφανίστηκαν καθιζήσεις σε πέντε διαφορετικά σημεία του χωριού.

Στις 18 Απριλίου, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων, κλιμάκια τεχνικών από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και τη Νομαρχία Χαλκιδικής επισκέφτηκαν τη Στρατονίκη για να διενεργήσουν αυτοψία στις περιοχές των καθιζήσεων. Την αμέσως επόμενη μέρα, με ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο προς της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει την ανυπαρξία οποιασδήποτε μελέτης από την πλευρά της εταιρείας και τονίζει ότι :

“… Θεωρούμε απαραίτητη τη σύνταξη μελέτης τεχνικής γεωλογίας από την αρμόδια διεύθυνση του ΙΓΜΕ προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι εκδηλώσεις των φαινομένων που εμφανίζονται στην επιφάνεια του εδάφους στην περιοχή του Δ.Δ Στρατονίκης και να προσδιοριστούν οι παράγοντες που τα προκαλούν … Ο Δήμος Σταγείρων – Ακάνθου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, παρακαλούμε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων στην περιοχή εκδήλωσης των φαινομένων”.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη των μηχανικών εμφανίστηκε μια μεγάλη ρωγμή, μήκους περίπου 20 μέτρων, κατά μήκος της κεντρικής πλατείας του χωριού. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε πλέον για “πιθανές” επιπτώσεις της εξόρυξης, αλλά για πραγματικές καταστροφές και για υπαρκτό κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Εαν η προτεραιότητα του Υπουργείου ήταν η ασφάλεια των πολιτών, όφειλε να διατάξει την TVX να σταματήσει αμέσως την εξόρυξη, τουλάχιστον μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια των καθιζήσεων. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά το έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προβεί σε καμμία ενέργεια και η εταιρεία συνεχίζει ανενόχλητη την εξόρυξη, υπό την προστασία των ΜΑΤ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.