Βία και Συλλήψεις στη Στρατονίκη ενώ η Γη Βουλιάζει!


Ντροπη για την Ελληνικη Αστυνομια τα επεισοδια – τεσσερις κατοικοι στο νοσοκομειο

07StratonikiMAT4 Βίαια επεισόδια έγιναν την Τρίτη, 16 Απριλίου, στην αστυνομοκρατούμενη Στρατονίκη, το χωριό της Χαλκιδικής του οποίου τα θεμέλια υποσκάπτονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της TVX. Με πρωτοφανή αγριότητα, τα ΜΑΤ χτύπησαν τους κατοίκους που διαδήλωναν ειρηνικά κατά της εξόρυξης που κάνει το χωριό να σείεται και τα σπίτια τους να ραγίζουν, ενώ τέσσερις κάτοικοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η TVX εξορύσσει 1500 τόνους τη μέρα από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, ακριβώς κάτω από τη Στρατονίκη, ενώ η κατάσταση στο χωριό είναι εκρηκτική. Οι μνήμες από τις εκτεταμένες καθιζήσεις και την κατάρρευση πολλών σπιτιών που είχε προκαλέσει η εξόρυξη του κοιτάσματος από την προηγούμενη εταιρεία είναι νωπές στους κατοίκους. Επί δύο ολόκληρα χρόνια, από τις αρχές του 2000, η TVX λειτουργούσε το μεταλλείο χωρίς καμμία απολύτως άδεια και παρά την ομόφωνη αντίθεση των κατοίκων, αλλά και του Δημοτικού και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Όταν στις 15 Φεβρουαρίου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε άδεια στην TVX να συνεχίσει την εξόρυξη κάτω από το χωριό, το ποτήρι ξεχείλισε για τους κατοίκους της Στρατονίκης. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Θεωρώντας το πρόκληση να διέρχονται μέσα από το χωριό τα λεωφορεία της εταιρείας με τους εργαζόμενους που σκάβουν τα θεμέλιά του, έμπαιναν μπροστά για να τα εμποδίσουν. Άλλος δρόμος για το μεταλλείο υπάρχει, είναι όμως πιο μακρύς. Για να μην υποβληθεί η εταιρεία στο επιπλέον έξοδο, η Kυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ. Έτσι, εδώ και ένα μήνα, το χωριό έχει πλημμυρίσει από πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ, που αποστολή έχουν να τσακίσουν την αντίδραση των κατοίκων της Στρατονίκης.

Το βράδυ της Τρίτης ήταν φανερό ότι η αστυνομία είχε έρθει με την πρόθεση να κάνει συλλήψεις. Τέσσερις κάτοικοι συνελήφθησαν με ασήμαντη αφορμή και μεταφέρθηκαν στον Πολύγυρο όπου αφέθηκαν να περάσουν τη νύχτα σε κελλί, σαν κοινοί εγκληματίες. Η δίκη τους θα γίνει με την αυτόφωρη διαδικασία την Τρίτη 23 Απριλίου. Η βαρύτερη κατηγορία – η χουντικής προέλευσης «υποκίνηση σε στάση» – απαγγέλθηκε στον Τόλη Παπαγεωργίου, το «κόκκινο πανί» για την εταιρεία, λόγω του αγώνα του κατά των μεταλλείων. Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου που θέλησε να επισκεφθεί τους κρατουμένους αντιμετωπίστηκε με σκαιότητα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαίτησαν να του γίνει σωματική έρευνα και απείλησαν να τον βάλουν φυλακή αν αρνηθεί.

Αυτά που ακολούθησαν τη σύλληψη των τεσσάρων κατοίκων στη Στρατονίκη αποτελούν ντροπή για την Ελληνική Αστυνομία. Γυναίκες που μπήκαν μπροστά στην κλούβα που μετέφερε τους συλληφθέντες κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν από τους αστυνομικούς. Ηλικιωμένοι άνθρωποι σύρθηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα. Ένας αστυνομικός και τέσσερις κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο – μεταξύ τους ένας ογδοντάχρονος άντρας και μια 75χρονη γυναίκα.

Από την επόμενη μέρα η αστυνομική δύναμη στο χωριό διπλασιάστηκε και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις κλούβες με 200 άνδρες των ΜΑΤ στο χωριό – περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.

Σα να ζούσαμε σε τριτοκοσμική δικτατορία, η Kυβέρνηση θέτει την Ελληνική Αστυνομία στη διάθεση μιας ιδιωτικής εταιρείας και τη στέλνει να καταπνίξει τον αγώνα ενός χωριού για ζωή. Τα αιτήματα των κατοίκων της Στρατονίκης δεν είναι οικονομικά, θεσμικά ή εργασιακά. Οι άνθρωποι ζητούν τα αυτονόητα – την αξιοπρέπειά τους και την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους – και αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ και φυλακίσεις. Ανεξάρτητα από το αν είναι δίκαιοι ή όχι οι αγώνες των αγροτών, ποιά Kυβέρνηση τόλμησε ποτέ να στείλει εναντίον τους τα ΜΑΤ όταν κόβουν την Ελλάδα στα δύο; Ποιά είναι επιτέλους η TVX που μπορεί να χρησιμοποιεί την Αστυνομία μας σαν ιδιωτική φρουρά;

Την περασμένη Κυριακή εμφανίστηκε η πρώτη καθίζηση στη Στρατονίκη, πάνω από τις καινούριες εξορύξεις. Ένας κάτοικος με το μουλάρι του προχωρούσαν σε ένα δρομάκι του χωριού, όταν ξαφνικά το ζώο έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι βάθους ενάμιση μέτρου που δεν υπήρχε εκεί πριν από ένα δευτερόλεπτο. Το γεγονός φαίνεται ότι δεν θεωρήθηκε σημαντικό και δεν πέρασε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως τις αμέσως επόμενες μέρες εμφανίστηκε ένα παρόμοιο πηγάδι σε άλλο σημείο του χωριού. Οι χάρτες της ίδιας της TVX δείχνουν καθαρά ότι oi καθίζησεις έγιναν πάνω από τις καινούριες γαλαρίες – ωστόσο η εταιρεία θρασύτατα δηλώνει ότι ευθύνονται οι παλαιές εκμεταλλεύσεις και συνεχίζει την εξόρυξη, 24 ώρες το 24ωρο. Kαι η «Ελληνική» Kυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει ΜΑΤ.

Την επόμενη φορά όμως μπορεί να είναι ένα παιδάκι που θα χαθεί – και τότε να δούμε που θα τρέξουν να κρυφτούν οι κυβερνώντες μας. Για ότι συμβεί από `δω και πέρα στο χωριό, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η Kυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.