Η TVX Gold Επικαλείται “Ανωτέρα Βία” στο Στρατώνι


Η Kοινoτητα Kαλει την Kυβερνηση να μην Υποκυψει σε Περιβαλλοντικο Εκβιασμο

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mineral Policy Center – Επιτροπη Αγωνα Στρατονικης

για περισσότερες πληροφορίες :
Steve D’Esposito, MPC, 202-255-2717
Τόλης Παπαγεωργίου, Ελλάδα, +30-973-317-816
([email protected])

04Stratoniki-Nov01-26 Δεκεμβρίου 2001 – (Washington D.C. και Στρατονίκη, Ελλάδα) Στις 5 Δεκεμβρίου, 2001 η TVX Gold Inc., μεταλλευτική εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων με έδρα τον Kαναδά, επικαλέστηκε “ανωτέρα βία”, απειλώντας να τερματίσει όλες τις εργασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού στο μεταλλείο αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου του Στρατωνίου, στη βόρεια Ελλάδα. Μια τέτοια ενέργεια θα είχε αντίκτυπο σε 500 περίπου εργαζομένους. Ηγέτες της κοινότητας της Στρατονίκης βλέπουν την ενέργεια της TVX σαν μια απόπειρα περιβαλλοντικού εκβιασμού, που εκβιάζει την κοινότητα να επιλέξει ανάμεσα σε θέσεις εργασίας και σε μια παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα, ακριβώς κάτω από την πόλη, στην οποία η κοινότητα αντιτίθεται.

Τον Οκτώβριο, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, διέταξε την άμεση αναστολή των εργασιών της TVX λόγω έλλειψης των απαραίτητων αδειών και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

“Αντί να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία αδειοδότησης και να συμπληρώσει τις μελέτες που απαιτούνται για να προστατευθούν η κοινότητα και οι υδάτινοι πόροι, η TVX καταφεύγει σε εκβιαστικές τακτικές για να μεγιστοποιήσει το δικό της κέρδος”, είπε ο Τόλης Παπαγεωργίου, κάτοικος της περιοχής. “Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα δεν είναι σύμφωνη με τους νόμους και τους κανονισμούς και δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί με την παρούσα μορφή”.

Η TVX εξόρυσσε μετάλλευμα ακριβώς κάτω από την Ελληνική πόλη της Στρατονίκης, παρά την έλλειψη αδειών και την ομόφωνη αντίδραση του χωριού και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η δραστηριότητα στο ίδιο μεταλλείο από την προηγούμενη μεταλλευτική εταιρεία είχε προκαλέσει εκτεταμένες καθιζήσεις και την καταστροφή αρκετών σπιτιών και μιας εκκλησίας. Η Στρατονίκη, κάποτε μια πόλη 3000 κατοίκων, σταδιακά εγκαταλείφθηκε σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων των μεταλλείων. Το μεταλλείο έκλεισε στη δεκαετία του 1990 και παρέμεινε ανενεργό μέχρι τον Ιανουάριο του 2000.

Το 1995, η TVX αγόρασε το μεταλλείο αλλά δεσμεύθηκε, και επιβεβαίωσε επανειλημμένα τη δέσμευσή της, να μην προβεί σε εξόρυξη ακριβώς κάτω από την πόλη. Τον Ιανουάριο του 1999, η εταιρεία έλαβε τις πρώτες άδειες που εκδόθηκαν ποτέ για τα μεταλλεία της περιοχής, αλλά δεν δόθηκε καμμία άδεια για εξόρυξη κάτω από την ίδια την πόλη. Για να προχωρήσει σε εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη απαιτούνταν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλες άδειες. Τον Ιανουάριο του 2000, η TVX παρέβη την υπόσχεσή της και ξεκίνησε δραστηριότητα κάτω από την πόλη, χωρίς να υποβάλλει μελέτη και χωρίς να λάβει τις άδειες. Η εταιρεία επεχείρησε επανειλημμένα να πείσει ότι οι δραστηριότητες της δεν επηρρεάζουν τον οικισμό και επιπλέον προσπάθησε να αποδυναμώσει τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Λόγω της ανάπτυξης υπόγειων στοών, οι άλλοτε πλούσιες σε νερό πηγές της περιοχής έχουν στερέψει. Μετά την εξόρυξη, οι στοές πληρώνονται με μεταλλευτικά απόβλητα που περιέχουν τοξικά, βαριά μέταλα όπως μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο και χημικά όπως το κυάνιο. Σήμερα, οι υπόγειες εκρήξεις κάνουν όλη την πόλη να σείεται και ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε σπίτια. Οι απομένοντες 800 κάτοικοι της Στρατονίκης, σε αυτή την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

“Η TVX μπορεί να μη λυπηθεί αν δεί την πόλη κενή” είπε ο κ.Παπαγεωργίου. Το μεταλλείο, πλούσιο σε μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο είναι αυτή τη στιγμή το μόνο παραγωγικό μεταλλείο της εταιρείας στην Ελλάδα.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TVX στην Ελλάδα John Raisbeck, σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε χθές (5 Δεκεμβρίου 2001), ήταν ξεκάθαρος : “Το άμεσο μέλλον μας βρίσκεται κάτω από το χωριό”. Παρά το ισχυρό δημόσιο αίσθημα κατά αυτής της δραστηριότητας, το Σεπτέμβριο του 2001, η TVX ζήτησε επίσημη άδεια εξόρυξης κάτω από την πόλη και, παρά το ότι και πάλι δεν υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υποσχέθηκε να διεξάγει τις εργασίες της με τρόπο ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου “οι κάτοικοι της περιοχής δεν πιστεύουν στις δεσμεύσεις της TVX. Πιστεύουν ότι η TVX, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες σύμφωνα με κανένα Ελληνικό η Ευρωπαϊκό νόμο, και ότι ποτέ δεν θα της δίνονταν άδεια να λειτουργήσει κάτω από τον οικισμό, κατέφυγε στον εκβιασμό. Τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, 500 άνθρωποι απειλούνται με ανεργία και φοβούνται ότι δεν θα αποζημιωθούν”.

“Στην ουσία, η πόλη της Στρατονίκης βρίσκεται υπό ομηρία“, είπε ο κ. Παπαγεωργίου. “Η Ελληνική Kυβέρνηση υπέκυψε σε αυτό το ειδος της πίεσης και στο παρελθόν. Υπέκυψαν στην  TVX όταν πουλήθηκαν τα μεταλλεία και φοβούμαστε ότι μπορεί να υποκύψει και πάλι τώρα”. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης λένε ότι αν ο νόμος δεν τους προστατεύσει, θα αναγκαστούν να πάρουν την άμυνά τους στα ίδια τους τα χέρια.

“Η TVX πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να επιβάλλει αυτό το μη αδειοδοτημένο μεταλλείο στους κατοίκους της Στρατονίκης. Οι κοινότητες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν αν θέλουν μέταλλεία κάτω από την πόλη τους ή όχι και η κοινότητα μίλησε. Οι προσπάθειες να επιβληθεί αυτό το μεταλλείο στην κοινότητα θα αποτύχουν και θα επιδεινώσουν τη φήμη της μεταλλευτικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε ο  Stephen D’Esposito, Πρόεδρος του Mineral Policy Center.

“Αυτό δεν είναι ανωτέρα βία, είναι απλά μια κακή ιδέα που ήταν πάντα μια κακή ιδέα και τα προβλήματα θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί”.

Mineral Policy Center———————

Protecting Communities and the Environment

www.mineralpolicy.org


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.