Η Deutsche Bank Εγκαταλείπει τη Μεταλλουργία Χρυσού της TVX στην Ελλάδα


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας κ. Rolf Breuer ήθελε να αφήσει τη βόμβα να εκραγεί μαλακά. Μόνον αφού ο κ. Henry Mathews από την Συνομοσπονδία Kριτικών Μετόχων αναφέρθηκε διεξοδικά στο  προγραμματιζόμενο, εξαιρετικά επιβαρυντικό για το περιβάλλον, έργο παραγωγής χρυσού κοντά στην Ελληνική κοινότητα της Ολυμπιάδας και κατηγόρησε το Προεδρείο για την πρόθεση χρηματοδότησής του, τότε μόνον ο κ. Breuer ανακοίνωσε : «Η προθεσμία χρηματοδότησης του έργου έχει εκπνεύσει. Δεν έχουμε πλέον καμμία σχέση με την TVX».

Τις προηγούμενες μέρες η Deutsche Bank απέφυγε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις του “ZDF”, του Δεύτερου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης,  σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση δανειοδότησης. Λίγες εβδομάδες πριν τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αντέδρασε στις γραπτές αντιπροτάσεις της Συνομοσπονδίας σχετικά με το θέμα με τον ισχυρισμό ότι το έργο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην παραχωρηθεί το δάνειο. Για τους 3.000 μετόχους που παραβρέθηκαν στις 17 Μαϊου 2001 στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης στη Φρανκφούρτη η έκπληξη ήτανε τέλεια.

Η Kαναδική μεταλλευτική εταιρεία TVX θέλει να μετατρέψει μια ολόκληρη κοιλάδα στην Ολυμπιάδα σε λίμνη ιδιαίτερα τοξικών τελμάτων, τα οποία θα περιέχουν κυάνιο και αρσενικό, και θα παραμείνουν εκεί επ’άπειρον. Το σχεδιαζόμενο έργο προκάλεσε τα τελευταία έτη τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και ήταν ήδη θέμα συζήτησης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Deutsche Bank το προηγούμενο έτος

(Zyanid fur Aristoteles? – Ιούνιος 2000)

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει άδειες

Στα μέσα Απριλίου του 2001 έγινε γνωστό μέσω των Ελληνικών ΜΜΕ και διεθνών  ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας) απεφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να ακυρώσει όλες τις παρασχεθείσες άδειες για το αμφισβητούμενο έργο διότι “η Διοίκηση δεν στάθμισε ως ώφειλε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων”. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται τον Ιούνιο.

Kατά τη διάρκεια της τη Γενικής Συνέλευσης ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Kριτικών Μετόχων κ.Mathews χαρακτήρισε  την απόφαση αυτήν ως «χαστούκι στο πρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Bank το οποίο μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι το έργο είναι συμβατό με το περιβάλλον». Kατηγόρησε τα στελέχη της Τράπεζας ότι επέμειναν μέχρι τέλους στην χρηματοδότηση του έργου αυτού και κατέληξε ότι «η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέτρεψε τα σχέδια τους».

Οι διαμαρτυρίες έφεραν αποτέλεσμα

Απαντώντας ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Breuer , διευκρίνισε τις προηγούμενες δηλώσεις του, λέγοντας ότι η προθεσμία χρηματοδότησης έληξε στις 31 Μαρτίου 2001. Η απόφαση όμως του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε γνωστή στις 12  Απριλίου. Παρατηρητές θεωρούν ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Deutsche Bank είχε λόγους να ανησυχεί ότι  η δημόσια εικόνα της θα υποστεί βλάβη λόγω των διαμαρτυριών χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και των Kριτικών Μετόχων στη Γερμανία και γι’αυτό το λόγο εγκατέλειψε το έργο της TVX.

«Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της μικρής μας πρωτοβουλίας εδώ (στη Γερμανία) έτρεψε σε φυγή τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης» συνόψισε ο κ. Mathews. «Στο μέλλον οι κύριοι του χρήματος θα πρέπει να το σκεφτούν καλά πριν εγκρίνουν δάνεια για έργα καταστροφικά για το περιβάλλον».

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το web site της Συνομοσπονδίας Kριτικών μετόχων της Γερμανίας

(Deutsche Bank lasst Goldprojekt fallen – Mαϊος 2001)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.