Ομόφωνες Αποφάσεις κατά του Χρυσού από Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια της Θράκης


ΣΥσσωμη η κοινωνΙα της Θρακης αντιδρα στην εκμεταλλευση χρυσοφορων κοιτασματων στις περιοχες Σαπων Ροδοπης και Περαματος Έβρου.

Σε συνεδρίαση που έγινε στις 24/1/2001στην Αλεξανδρούπολη , με την παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.”, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου ψήφισε ομόφωνα αρνητικά για την εγκατάσταση χρυσωρυχείων στην περιοχή Περάματος του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Kατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της εταιρείας ζήτησε από το Συμβούλιο να αναβάλλει τη λήψη αποφάσεως για 8-10 μήνες, μέχρι να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακούστηκαν επίσης οι απόψεις των 42 φορέων από τους Νομούς Ροδόπης και Έβρου που έχουν συστήσει τη “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Χρυσού”. Τη συζήτηση έκλεισε ο Νομάρχης Έβρου ο οποίος τόνισε ότι:

Το μεγάλο ΟΧΙ στο χρυσό το λέμε σήμερα, δεν θα το πούμε με τη γνωμοδότησή μας για τη ΜΠΕ. Σήμερα παίρνουμε μια πολιτική απόφαση.  Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναλάβουμε κανένα ρίσκο. Οι πολίτες του Έβρου έδειξαν ευαισθησία και εγώ είμαι περήφανος που τους εκπροσωπούμε”.

Την ίδια μέρα, κατά την πρώτη συνεδρίασή της του 2001, η Τοπική Ένωση Δήμων και Kοινοτήτων (ΤΕΔK) του Νομού Ροδόπης  έλαβε ομόφωνα αρνητική θέση για το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες. Ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλιου της ΤΕΔK κ.Παπαδριέλλης, Δήμαρχος Kομοτηνής, αναφέρθηκε στα επιστημονικά συμπεράσματα του ΤΕΕ Θράκης και τόνισε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει, δεν αφορά μόνο το Δήμο Σαπών, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το κοίτασμα, αλλά ολόκληρο το Νομό Ροδόπης. ‘Ολα τα λοιπά παριστάμενα μέλη, Δήμαρχοι και Σύμβουλοι των Δήμων του Νομού, τοποθετήθηκαν επίσης αρνητικά, καθώς ήδη υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.

Σημειώνεται ότι οι Δήμοι Σαπών και Μαρώνειας του Νομού Ροδόπης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των Προεγκρίσεων Χωροθέτησης για τα έργα Σαπών και Περάματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.