Εκδικάστηκαν οι Προσφυγές κατά του Εργοστασίου Χρυσού της Ολυμπιάδας


Εκδικάστηκαν ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τρεις προσφυγές του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου κατά ισάριθμων πράξεων της Διοικήσεως, σχετικών με την προγραμματιζόμενη εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα:

  • Αίτηση ακυρώσεως της από 12/8/1999 απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής που έδινε στην TVX το δικαίωμα διάνοιξης δασικών οδών στην Kηπουρίστρα.
  • Αίτηση ακυρώσεως της από 13/6/2000 απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία δίνεται η έγκριση του Υπουργείου στην κατασκευή του εργοστασίου χρυσού.
  • Αίτηση ακυρώσεως της 110005/18.9.2000 απόφασης του Γενικού Γραμματέα ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. “Έγκριση περιβαλλοντικών Όρων για τη Μεταλλουργία Χρυσού της TVX Hellas”.
    Την υπόθεση εισηγήθηκε ο Σύμβουλος της Επικρατείας κ. Ράντος.

Ο Εισηγητής εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της αδειοδότησης για τη διάνοιξη δρόμων στο δάσος της Kηπουρίστρας. Ανέφερε έγγραφο του Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας στο οποίο η περιοχή της Kηπουρίστρας χαρακτηρίζεται ως “μεγάλης σημασίας δασικό οικοσύστημα”, του οποίου η καταστροφή θα αποτελούσε εγκληματική πράξη. Εισηγήθηκε όμως την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι διανοίχθησαν όχι από την TVX αλλά από το Δασαρχείο Αρναίας για δασικούς σκοπούς, όπως βεβαιώνει εγγράφως ο Δασάρχης Αρναίας.

Σχετικά με τις αποκαλυφθείσες αρχαιότητες ο Εισηγητής επεσήμανε την άποψη της αρμόδιας 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Kλασσικών Αρχαιοτήτων ότι “στο χώρο όπου η TVX προτίθεται να εγκαταστήσει το εργοστάσιο χρυσού εντοπίζεται η επανιδρυθείσα από το Φίλιππο Β’ πόλη των Σταγείρων”. Επιφυλάχθηκε για το κατά πόσον μπορούν πράγματι να διαφυλαχθούν αυτές οι αρχαιότητες, καθώς και οι βυζαντινές αρχαιότητες της περιοχής της Kηπουρίστρας, για τις οποίες προτείνεται να διατηρηθούν “εν καταχώσει”, κάτω από το τέλμα αποβλήτων. Ωστόσο πρότεινε την απόρριψη της προσφυγής βασιζόμενος στην θέση του Kεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η προστασία των αρχαιοτήτων διασφαλίζεται επαρκώς.

Όσον αφορά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, ο Εισηγητής αναφέρθηκε στη δυσκατέργαστη φύση του αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας και περιέγραψε την παραγωγική διαδικασία σαν μια πολύπλοκη χημική κατέργασία, όπου θα χρησιμοποιηθούν μεγάλες ποσότητες κυανίου και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μέθοδος της βιο-οξείδωσης που προτάθηκε από την εταιρεία απορρίφθηκε ολοκληρωτικά από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή των 6 Kαθηγητών του Πολυτεχνείου που όρισε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Η μέθοδος που εγκρίθηκε τελικά, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των ειδικών, είναι μια καινοφανής μέθοδος που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στη σεισμικότητα της περιοχής, στους σοβαρούς κινδύνους αστοχίας του φράγματος των αποβλήτων και στα καταστροφικά ατυχήματα αυτού του είδους που έχουν συμβεί σε άλλες χώρες. Παρ’όλα αυτά, εισηγήθηκε την απόρριψη της προσφυγής του ενδιαφερόμενου Δήμου.

Ο Εισηγητής θα αναπτύξει περισσότερο τις επιφυλάξεις του κατά τη διάσκεψη των Δικαστών. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται σε μερικούς μήνες.

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκκρεμεί και μια ακόμα προσφυγή κατά της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Εργοστασίου Χρυσού, εκ μέρους του Δήμου της Αρναίας, στον οποίο ανήκει το δάσος της Kηπουρίστρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.