Για να τελειώνουμε με την ΑΠΑΤΗ της “ακαριαίας τήξης με 8% αρσενικό” #skouries


Φωτογραφία: Namibia Custom Smelter, Tsumeb

Σε προηγούμενη ανάρτηση ρωτήσαμε την Ελληνικός Χρυσός και τους υποστηρικτές της  να μας υποδείξουν ένα (1) εργοστάσιο χαλκού που να κάνει ακαριαία τήξη (flash smelting) σε συμπυκνώματα υψηλού αρσενικού. Ως “υψηλό αρσενικό” νοείται διεθνώς το >0.5% Αs, ενώ το μίγμα αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας- συμπυκώματος χαλκού Σκουριών θα έχει >8%. Aφού λοιπόν δεν υπήρξε απάντηση, καταθέτουμε εδώ το συμπέρασμα της δικής μας έρευνας και ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ οποιονδήποτε να μας διαψεύσει.

Η απάντηση είναι οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ! Ούτε ακαριαίας τήξης ούτε οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας τήξης χαλκού.

Είναι μόνο τρία (3) τα εργοστάσια χαλκού στον κόσμο που δέχονται να επεξεργαστούν τα συμπυκνώματα αυτά (>0.5% Αs), αλλά ΚΑΝΕΝΑ δεν τα ρίχνει κατευθείαν στην τήξη. Και τα τρία έχουν ένα προηγούμενο στάδιο φρύξης (roasting), για να αφαιρεθεί από το συμπύκνωμα το μεγαλύτερο μέρος του αρσενικού ΠΡΙΝ την τροφοδοσία του στη μονάδα τήξης (smelting). Είναι δηλαδή εντελώς διαφορετικές πυρομεταλλουργίες από αυτό που αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά να γίνει στη Χαλκιδική:

1) Το Lepanto / Φιλιππίνες:

Με φρύξη στο Lepanto Consolidated Mining Company, στις Φιλιππίνες επεξεργάζονται περίπου 180 tpd συμπυκνώματα εναργίτη (ορυκτό του χαλκού με αυξημένη περιεκτικότητα αρσενικού) που περιέχουν 11% As, 31% Cu, 15% Fe, 34% S και παράγεται φρύγμα που περιέχει 0,3% As, 43% Cu, 23% Fe και 20% S. Το τελευταίο πηγαίνει για τήξη.

2) Το Boliden Ηarjavalta / Φινλανδία:

Το εργοστάσιο Boliden Ηarjavalta της Boliden Oy, Φινλανδία, με δυναμικότητα μέχρι 800 tpd συμπυκνώματος, επεξεργαζεται με φρύξη συμπυκνώματα που περιέχουν 1-2% As και τυπικά παράγει φρύγμα που περιέχει περίπου 0,1% As.

3) To NCS Tsumeb, Ναμίμπια:

Η Dundee Precious Metals Inc. από το Chelopech, Βουλγαρία μεταφέρει τα συμπυκνώματα εναργίτη (175.000 t / a) στη μεταλλουργία NCS στο Tsumeb της Ναμίμπια. Αυτό το εργοστάσιο μπορεί να επεξεργάζεται με συνδυασμό φρύξης-τήξης συμπύκνωμα χαλκού με υψηλό αρσενικό και μόλυβδο. Παράγεται από αυτό Χαλκός blister και τριοξείδιο του αρσενικού (As2Ο3) .

Τα παρόμοια εργοστάσια με φρύξη στο Ronskarr (Σουηδία) και El Indio (Χιλή) έχουν κλείσει. Ο λόγος; Το τριοξείδιο του αρσενικού  έπαψε να είναι εμπορεύσιμο σε Ευρώπη και Αμερική εξ’αιτίας – τι άλλο! – της διαβόητης τοξικότητάς του.

Η εργοστασιακή πρακτική αποδεικνύει οτι καμμία μεταλλουργία χαλκού δεν μπορεί να διαχειριστεί το αρσενικό στα συμπυκνώματα χαλκού εαν αυτό υπερβαίνει το 0,3-0,5%. Η Ελληνικός Χρυσός έχει υποχρέωση από τη σύμβαση για την κατασκευή μιας μεταλλουργίας ΧΡΥΣΟΥ, αλλά επέλεξε να κάνει μια μεταλλουργία ΧΑΛΚΟΥ, βάζοντας τα υψηλού αρσενικού συμπυκνώματα πυρίτη της Ολυμπιάδας  μαζί με τα συμπυκνώματα χαλκού των Σκουριών σε αναλογία 9:1. Τέτοιο εργοστάσιο δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, το τι κάνουν τα τρία προαναφερθέντα εργοστάσια δεν μας αφορά. Η Ελληνικός Χρυσός έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για της κατασκευή μιας συγκεκριμένης μεταλλουργίας, με ένα συγκεκριμένο διάγραμμα ροής που δεν περιλαμβάνει φρύξη. Οτιδήποτε διαφορετικό, σύμφωνα με την Απόφαση 1492/2013 ΣτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο μετά από νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Η Outotec μας δουλεύει…

Μια τεχνολογία μερικής φρύξης για την αφαίρεση του αρσενικού πριν από την τήξη διαθέτει και η ίδια η Outotec – που στην Ελλάδα ισχυρίζεται οτι “δεν απειλεί το περιβάλλον” η απευθείας τήξη συμπυκνώματος (direct smelting) με αρσενικό άνω του 8%! Το σύστημα αυτό της φρύξης αγοράστηκε για πρώτη εφαρμογή από την Codelco στο Ministro Hales της Χιλής και εδώ και μερικά χρόνια παλεύει να το θέσει σε εφαρμογή.

Outotec launches a new partial roasting process to purify contaminated copper and gold concentrates

Ποιος αλήθεια ο λόγος για ένα επιπλέον κοστοβόρο στάδιο επεξεργασίας αν, όπως δήλωσε το στέλεχος της Οutotec στην Αθήνα, το αρσενικό στην τροφοδοσία της τήξης δεν είναι πρόβλημα;

Γιατί η Outotec και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός που ισχυρίζεται οτι “η μέθοδος της ακαριαίας τήξης δουλεύει χωρίς πρόβλημα είτε με 0% είτε με 20% αρσενικό” δεν το ανακοινώνουν σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο, όπως αυτό που έγινε στο Κόμπε της Ιαπωνίας, όπου η επεξεργασία συμπυκνωμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης;

Γιατί δεν το ανακοινώνουν επίσημα, μπροστά στους συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελληνική τηλεόραση και σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει κανείς έξω από τη χώρα;

It’s the roaster off-gas system, stupid!

Ο υπάλληλος της Ελληνικός Χρυσός που αρθρογραφεί με το όνομα “Πολίτης Αριστοτέλη” και ανακάλυψε πρόσφατα το “off-gas system”, καλά θα κάνει να σταματήσει να γράφει γιατί εκτίθεται και εκθέτει και τα αφεντικά του. Μιλά για το οff-gas system της ακαριαίας τήξης που θα μετατρέπει, υποτίθεται, το αρσενικό σε σκοροδίτη, αλλά παραπέμπει σε ένα φυλλάδιο της Outotec που αναφέρεται σε τεχνολογίες φρύξης!

Το off gas system της φρύξης πραγματικά μπορεί να διαχειριστεί υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, αλλά είναι πολύ διαφορετικό και λειτουργεί σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, παροχές, συγκεντρώσεις SO2 και σκόνης, θερμοκρασίες κλπ από το αντίστοιχο system της τήξης και δη της ακαριαίας. Χώρια που δεν μετατρέπει το αρσενικό σε σκοροδίτη, αλλά στο πρώην εμπορεύσιμο  και ιδιαίτερα τοξικό τριοξείδιο.

Όλα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με την περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη ακαριαία τήξη – όπως δεν έχει καμμία σχέση και το bottom blown copper smelting, που ήταν το επόμενο πυροτέχνημα των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός.

Δυστυχώς για όλους τους, η επιστημονική αλήθεια είναι μία.

,

2 απαντήσεις στο “Για να τελειώνουμε με την ΑΠΑΤΗ της “ακαριαίας τήξης με 8% αρσενικό” #skouries”

  1. Ναι, αλλά ρε γκρινιάρηδες αχάριστοι οι βέλτιστες πρακτικές τεχνικής γεωλογίας και η ημερίδα του ΑΠΘ τον περασμένο Μάϊο δεν είναι πιο επίκαιρο και σημαντικό θέμα; Και κάθεστε και συζητάτε για το flash smelting.
    Εδώ οι άνθρωποι προσδιόρισαν τη χωρική μεταβλητότητα των μηχανικών ιδιοτήτων της βραχόμαζας που είναι ένα ανισότροπο και ασυνεχές μέσο, με το αρσενικό θα κάθονται να ασχολούνται.
    Ή με τον εισπνεύσιμο Χαλαζία και αμίαντο;
    Αχάριστοι, ε αχάριστοι.

  2. πολυ καλα παμε με τις αναλυσης ( αυτο ειναι η δυναμη της λογικης ) αλλα δυστυχως εχουμε αντιπαλους που καταλαβαινουν … ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ … σε αυτην μον υποτασονται .. και επειδη εχουμε το δικιο πρεπει να συσπειρωθουμε και να τους δειξουμε οτι ειμαστε και δυνατοι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.