“Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Ελεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί” #skouries


Το οργανωμένο σχέδιο δικαστικής και πολιτικής εξόντωση σε βάρος των μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική αποκαλύφθηκε σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης όπου δικάστηκε η υπόθεση των 21 κατοίκων της περιοχής οι οποίοι βρέθηκαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες.

Το βαρύ κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος καθώς αποκαλύφθηκε ότι η δικαστική σκευωρία σε βάρος τους στήθηκε με «τυποποιημένες καταθέσεις» και «έτοιμα χαρτιά» που προσκομίστηκαν στις δικαστικές αρχές έπειτα από… σύσκεψη της παράταξης του πρώην δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα!

Το δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε όλους του κατηγορούμενους καθώς καμία από τις βαρύτατες κατηγορίες που αποδόθηκαν στα μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική δεν αποδείχτηκε. «Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται» ήταν το σχόλιο της προέδρου του δικαστηρίου μετά την έκδοση της απόφασης.

Το κατηγορητήριο

Οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες όπως έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Το κατηγορητήριο αφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της 30ης Μαρτίου 2012 στο δημαρχείο όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 κάτοικοι από την Ιερισσό, το Γομάτι, τα Νέα Ρόδα, τη Μεγάλη Παναγιά φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου ο ξυλοδαρμός στο βουνό Κάκαβος 30 κατοίκων από 300 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και το κάψιμο του φυλακίου αγώνα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρονταν ότι εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Τους τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί!

Όπως κατατέθηκε σήμερα στο δικαστήριο τα ονόματα των κατηγορούμενων δόθηκαν στις δικαστικές αρχές μετά από μια… μάζωξη της δημοτικής παράταξης του Χρ. Πάχτα που έγινε λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια. «Όλοι μαζί συντάξαμε τη μηνυτήρια αναφορά. Εγώ δεν είδα κανέναν από τους κατηγορούμενους στα επεισόδια. Δεν μπορούσα να δω ποιος ήταν έξω» είπε στο δικαστήριο ο τότε αντιδήμαρχος Βασίλης Μοσχόπουλος. Αποακλυπτικός ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Αστέριος Μπρούζος: «Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Εκεί έλεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί και εμείς πήραμε φωτοτυπίες» είπε ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις που δόθηκαν στη συνέχεια στον πταισματοδίκη «γράφτηκαν από τους δικηγόρους»!

Η κατάθεση του Χρήστου Πάχτα

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2004 για τη σκανδαλώδη τροπολογία  που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης του ξενοδοχείου «Πόρτο Καράς», σε δασική έκταση, ανέφερε στο δικαστήριο ότι τα ονόματα των κατηγορούμενων τα πληροφορήθηκαν από άλλους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι όμως φοβούνται να καταθέσουν.

«Καταθέσαμε ό,τι στοιχεία γνωρίζαμε. Είχαμε πληροφόρηση από φίλους και συγγενείς που μας ζήτησαν να μην δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους» είπε στο δικαστήριο ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου αν αναγνωρίζει κάποιος από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων είπε: «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το ξέρω». Ωστόσο ο ίδιος με αναφορά του στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίδραση του για το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίστηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Η μισή κοινωνία μπλέχτηκε σε δαιδαλώδη διαδικασία μηνύσεων και ποινικών διώξεων και τώρα λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε κανέναν επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους;» ήταν η αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου.

Απαλλακτική και η πρόταση από την εισαγγελέα της έδρας

Η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου κατά τη διάρκειας της σύντομης αγόρευσης της πρότεινε στο δικαστήριο την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για την τέλεση αξιόποινων πράξεων». Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου.

Από Dailythess.gr


3 απαντήσεις στο ““Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Ελεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί” #skouries”

  1. …δεν είναι!! ….αντίθετα κακούργημα είναι ή απόπειρα εκβιασμού ή/και εξαγοράς ή/και παραπλάνησης δικαστικών λειτουργών ….επιτυχημένων ή μη….
    (στις αποφάσεις του ΣτΕ π.χ. υπήρξε απόλυτη ΄΄επιτυχία”……ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω το ”σκεπτικό ΣτΕ” ότι η εξορύξεις είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος!…..),

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.