Aπό την εκδήλωση για τις διώξεις και το DNA στην Ιερισσό #skouries


Aπό τον Ασύνταχτο Τύπο

  Γεμάτο ήταν το πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού στην εκδήλωση με θέμα: «Κοινωνικοί Αγώνες, ποινικοποίηση και καταστολή. Το DNA ως όπλο στην κατασκευή ενόχων» που διοργάνωσε η Επιτροπή Νεολαίας κατά της εξόρυξης. Ο Τάσος Θεοφίλου καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Την Τετάρτη 20 του μήνα δικάζονται 21 άτομα για τα γεγονότα στο δημαρχείο Ιερισσού στις 30 Μαρτίου 2012 και την επόμενη ημέρα αρχίζει η δίκη 26 κατοίκων για την κινητοποίηση στον Λάκκο Καρατζά των Σκουριών τον Μάιο του 2013. Οι κατηγορίες αφορούν και περιστατικά που έλαβαν χώρα και στη Μ.Παναγία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής από τις αρχές Μαίου μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2013. Πρόκειται για μία δικογραφία 4.700 σελίδων, χαρακτηριστική για το πώς το κράτος έστησε μία βιομηχανία φρονηματικών διώξεων εναντίον του κινήματος.

Στην εισήγηση του ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος μίλησε για το σύνολο του θέματος της καταστροφικής εξόρυξης τονίζοντας ότι οι επιστήμονες του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας έχουν αποφανθεί ότι με τη μέθοδο ακαριαίας τήξης που προτείνει η εταιρία, θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα 20 χιλιάδες τόνοι αρσενικού το χρόνο και ενώ το επιτρεπτό όριο για τη δημόσια υγεία είναι 20 κιλά το χρόνο. Πρόσθεσε ότι η μεταλλουργία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύμβασης γιατί χωρίς αυτήν το δημόσιο δεν έχει έσοδα, χωρίς δηλαδή την παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στη χώρα μας. Υπογράμμισε δε ότι το αδιέξοδο της Eldorado είναι ότι λόγω μεγάλων ποσοτήτων αρσενικού στη Χαλκιδική δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον βασικό όρο της σύμβασης και ότι το δημόσιο θα έπρεπε να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης και όχι να δίνει άδειες και να πηγαίνει στη διαιτησία.

Η δικηγόρος Αρετή Σκουνάκη τόνισε ότι το DNA δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής σε μία ποινική δίκη, ότι το DNA μπορεί να μεταφερθεί και δευτερογενώς από την επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο και με κάποιο αντικείμενο και ανέφερε παραδείγματα δικαστικής πλάνης μετά από επιμόλυνση δειγμάτων αρχικού DNA.

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας Χρήστος Αβραμίδης φώτισε το θέμα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ αναφέρθηκε και στον καρκινογόνο αμίαντο που εντόπισε το ΙΓΜΕ στο μετάλλευμα. Όριο ασφαλείας στην εισπνοή ινών αμιάντου είναι το μηδέν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Τάσος Θεοφίλου είπε ότι η ποινική δικαιοσύνη είναι εξορισμού ταξική και άδικη και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει δημοσιότητα στις δίκες των κατοίκων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι εργάτες της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.