Νέες καταδίκες κατοίκων σε δίκη-παρωδία #skouries


Σε ένα χρόνο φυλάκισης καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου 4 κατοίκοι Ιερισσού και Μεγάλης Παναγίας για “κατάληψη” του Δημαρχείου Ιερισσού στις 21-3-2012. Πρόκειται για μια εξωφρενική καταδίκη γιατί δεν υπήρξε ούτε εισβολή, ούτε κατάληψη, ούτε οποιοδήποτε έκνομη ενέργεια.

Το περιστατικό για το οποίο κατηγορούνταν οι 4 κάτοικοι έλαβε χώρα την επομένη της επίθεσης των τραμπούκων της Ελληνικός Χρυσός στο φυλάκιο αγώνα στις Σκουριές (που τότε ήταν ακόμα δάσος) και του ξυλοδαρμού των 30 κατοίκων που βρίσκονταν εκεί. Tην επόμενη μέρα πολλές εκατοντάδες κάτοικοι μαζεύτηκαν έξω από το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα. Οι τέσσερις πήγαν στο Δημαρχείο για να εκφράσουν την ανησυχία τους για πιθανά επεισόδια και είπαν οτι θα ήταν καλό να προστατευθεί το κτίριο από πιθανά επεισόδια. Οι δημοτικοί υπάλληλοι επικοινώνησαν με τον Αντιδήμαρχο, ο οποίος επικοινώνησε με το Δήμαρχο που αποφάσισε να κλειδωθεί το Δημαρχείο. Οι υπάλληλοι κλείδωσαν την πόρτα και παρέδωσαν τα κλειδιά σε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, κάτοικο Ιερισσού.

Αυτά ακριβώς κατέθεσαν όλοι ανεξαιρέτως οι μάρτυρες:

  • Οι δημοτικοι υπάλληλοι είπαν οτι οι ίδιοι κλείδωσαν, γιατί αυτή την εντολή έλαβαν.
  • Ο Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας βεβαίωσε οτι εκείνος έδωσε την εντολή να κλειδωθεί το Δημαρχείο – και εν συνεχεία μήνυσε τους “4” για κατάληψη!
  • Οι αστυνομικοί υπηρεσίας δήλωσαν οτι έξω από το Δημαρχείο είχε συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά δεν υπήρχε ένταση ούτε απειλή επεισοδίων.
  • Στη μιάμιση μέρα που διήρκεσε η “κατάληψη”, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούσαν και οι πολίτες εξυπηρετούνταν κανονικά.
  • Οι δημοτικοί υπάλληλοι κατέθεσαν επίσης οτι παρέλαβαν το κτίριο από τους υποτιθέμενους “καταληψίες” ακριβώς στην κατάσταση που το άφησαν, χωρίς καμμία φθορά.

Η πρωτοδίκης Πολυγύρου, κα Σαγάνη και η εισαγγελέας κα Χατζηνότα φαίνεται οτι δεν άκουσαν καμμία από τις καταθέσεις και καταδίκασαν τους τέσσερις που θέλησαν να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία στη μεγαλύτερη δυνατή ποινή. Ένα χρόνο. Φυσικά ασκήθηκε έφεση.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε στις λεπτό προς λεπτό μεταδόσεις του ΣΚΑΪ μεταλλωρύχους της Eldorado Gold να εισβάλλουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από την αστυνομία, όχι μία αλλά δύο φορές, να σπάνε την πόρτα, να κάνουν κατάληψη, να εκβιάζουν και να απειλούν τον ίδιο τον Υπουργό.

Αν κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί από αντιδρώντες στην “επένδυση” της καταστροφής, θα είχαμε φάει ξύλο, θα είχαμε συλληφθεί αμέσως και θα είχαμε περάσει αυτόφωρο. Αλλά για την αστυνομία, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη είναι εξ’ορισμού εγκληματίες. Οι μεταλλωρύχοι είναι “άλλο”. Καμμία σύλληψη, καμμία επίπτωση, πλήρωσαν απλά την πόρτα (δηλαδή την πλήρωσε η εταιρεία) και σηκώθηκαν κι έφυγαν.

Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, κατευθυνόμενη είναι.


4 απαντήσεις στο “Νέες καταδίκες κατοίκων σε δίκη-παρωδία #skouries”

  1. Το θεατρακι του καλου μπατσου και του κακου μπατσου…Μονο που οι μπατσοι ειναι υπερ του εγκληματια (και συνενοχοι του) και ειναι χαχόλος ο θεατης που τους παιρνει στα σοβαρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.