Eldorado furioso: Για την Eldorado και τις βιασύνες της #skouries


Πέρα από τις θριαμβευτικά πολυαναφερόμενες 16 ή 18 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν την εταιρεία έναντι προσφυγών κατά συγκεκριμένων έργων της, υπάρχει μία ακόμα αναμενόμενη αλλά και κρισιμότατη για την οποία δεν γίνεται λόγος. Αφορά την προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας της εταιρείας επί της απόφασης επιστροφής της τεχνικής μελέτης της μεταλλουργίας (τελευταία απόφαση Σκουρλέτη).

του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ
Aπό το The Press Project

Και οι δύο αποφάσεις αξίζει να διαβαστούν προσεκτικά από όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα, εδώ και εδώ.

Οι προοπτικές δικαίωσης της εταιρείας από το ΣτΕ στο θέμα αυτό είναι μηδαμινές, δεδομένου ότι η απόφαση επιστροφής της τεχνικής αυτής μελέτης από το υπουργείο περιβάλλοντος είναι από άποψη νομικής επεξεργασίας πληρέστατη και υποστηρίζεται επί πλέον από την αναλυτική επεξεργασία τεχνικών στοιχείων που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από το ΣτΕ. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, όπου τεκμηριώνεται η πιθανότητα σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, επιβάλλεται στην απόφαση του ΣτΕ να κατισχύσει η αρχή της πρόληψης, να ληφθεί δηλαδή υπόψη και να βαρύνει σ’ αυτήν το δυσμενέστερο σενάριο.

Εάν εκδοθεί μια απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος απορριπτική για την προσφυγή της εταιρείας, όπως και το πιθανότερο, τότε ακυρώνεται κάθε δυνατότητα δημιουργίας μεταλλουργίας με εφαρμογή της μόνης προταθείσας από την εταιρεία και μόνης κρινόμενης πυρομεταλλουργικής μεθόδου flash smelting. Μόνης εξ’ ανάγκης, γιατί η άλλη εναλλακτική (υδρομεταλλουργία και χρήση κυανίου) δεν ήταν δυνατό έτσι κι’ αλλιώς να αδειοδοτηθεί επειδή υπάρχει ήδη απαγορευτική γι’ αυτήν προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ.

Η συνέπεια της απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ όμως για την προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης Σκουρλέτη συνεπάγεται και ακύρωση κάθε δυνατότητας καθετοποίησης της παραγωγής των μεταλλείων Κασσάνδρας μέχρι την ανάκτηση καθαρών μετάλλων, και αυτό εκατό τοις εκατό με υπαιτιότητα της εταιρείας η οποία βεβαίωνε πως η μεταλλουργική μέθοδος που προτείνει είναι απόλυτα ασφαλής και δοκιμασμένη με τους συγκεκριμένους αυστηρούς όρους που είχαν τεθεί από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι όμως η όλη επένδυση της Eldorado Gold χάνει το κύριο υποστηρικτικό επιχείρημα περί της ωφελιμότητάς της για την εθνική μας οικονομία. Το Ελληνικό Δημόσιο επιβάλλεται στην περίπτωση αυτή να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία και να ζητήσει εκείνο τις αναλογούσες αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των όσων περιβαλλοντικών ζημιών έχει επιφέρει η μέχρι τώρα δράση της εταιρείας στην περιοχή –και για μια πρώτη ενίσχυση των εργαζομένων που θα χάσουν μεν τη σημερινή δουλειά τους (εξ υπαιτιότητας της εταιρείας, να μην το ξεχνάμε) θα μπορούν όμως, και κατά προτίμηση αυτοί, να απασχοληθούν στα έργα αποκατάστασης.

Το στοιχειωδώς επιβαλλόμενο λοιπόν από το Ελληνικό Δημόσιο θα ήταν να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ επί του συγκεκριμένου θέματος και να μην προχωρήσει μέχρις ότου αυτή εκδοθεί σε περαιτέρω αδειοδοτήσεις προς την εταιρεία, όπως κακώς έκανε. Γιατί τι αξία θα έχουν αυτές αν η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της εταιρείας είναι απορριπτική. Ούτε έπρεπε το Ελληνικό Δημόσιο να σπεύσει πριν την έκδοσή της να προσφύγει σε διαιτησία.
Η εταιρεία βέβαια δεν αρκέστηκε στο ότι παρά την παραπάνω σημαντική εκκρεμότητα το αρμόδιο υπουργείο συνέχισε να της χορηγεί αδειοδοτήσεις.

Προβλέποντας μια πιθανή απορριπτική απόφαση του ΣτΕ επί του εκκρεμούντος θέματος επιχειρεί σε πρώτη φάση να την προλάβει. Ζητάει λοιπόν τελεσιγραφικά άμεση αδειοδότηση όλων ανεξαιρέτως των έργων της, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της μεταλλουργίας, παρά την επί αυτής εκκρεμότητα στο ΣτΕ. Μια αδειοδότηση που εάν την πάρει τώρα θεωρεί ίσως πως θα μπορεί να την αφήνει ανυλοποίητη στο μέλλον, έχοντας αποσύρει εν τω μεταξύ και την προσφυγή της στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σκουρλέτη και ελπίζοντας ότι έτσι θα μείνει επίσης ανεκτέλεστη και ανενεργή και η -ισχύουσα πάντως τότε- απόφαση αυτή, ξεχασμένη σε κάποιο υπουργικό συρτάρι.

Με τη φιλική συνδρομή και μιας υποτακτικής τότε κυβέρνησης (που την περιέγραψε εξάλλου ο CEO της Eldorado) η οποία θα κάνει τα στραβά μάτια. Ώστε τα παραγόμενα εδώ μεταλλευτικά συμπυκνώματα να συνεχίσουν, όπως κάνουν και τώρα, να οδεύουν στο εξωτερικό, σε χώρες με μηδενική για την εταιρεία φορολόγηση προς ανάκτηση εκεί των καθαρών μετάλλων -με κατάλοιπο στη χώρα μας όχι κερδών αλλά μόνο τοξικών αποβλήτων. Προς δόξαν της εταιρείας και της επένδυσής της.


2 απαντήσεις στο “Eldorado furioso: Για την Eldorado και τις βιασύνες της #skouries”

  1. «Άρον- άρον» η κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο της Eldorado Gold, για αποχώρηση από την επένδυση στην Χαλκιδική εξέδωσε τις απαιτούμενες άδειες τις οποίες ζητούσε η καναδική εταιρεία για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της.

    Με την πρώτη άδεια τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας

    Με τη δεύτερη απόφαση του Γ.Σταθάκη χορηγείται στην «Ελληνικός Χρυσός» άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου διάρκειας τριών ετών.

    «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Τις αναμένουμε άμεσα, όπως και αυτές τις οποίες έχουμε αιτηθεί για τις Σκουριές», ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η Ελληνικός Χρυσός, η ελληνική εταιρεία της Eldorado Gold, σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Σταθάκη αμέσως μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο.

    Η έκδοση των αδειών ήρθε λίγες ώρες μετά τις δεσμεύσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για ολοκλήρωση κατά 100% της αδειοδότησης μέσα στην εβδομάδα.

    Πιο ειδικά με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

    Με τη δεύτερη, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

  2. Το Έργο θα πρέπει να γίνει όπως είπε και το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά όχι να γίνει η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο αλλά με τη μέθοδο της τήξης των πετρωμάτων και διαχωρισμού. Οι ποσότητες αρσενικού δικαιολογούνται,όχι όμως το κυάνιο που είναι επικίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.