Διαβάζοντας την ανάρτηση των ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στις 5 Σεπτεμβρίου, ομολογούμε οτι δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε οτι οι διαχειριστές των ιστολογίων της Ελληνικός Χρυσός θα ήταν τόσο αδιάβαστοι. Ότι δεν έχουν διαβάσει ούτε μιά φορά τα βασικά στοιχεία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την TVX Hellas και της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (δηλαδή στον Δημήτρη Κούτρα της ΑΚΤΩΡ, κάτοχο των 5999 από τις αρχικές 6000 μετοχές των 10 ευρώ της εταιρείας).

Δεν θα γράψουμε πολλά σε απάντηση, άλλωστε τα έχουμε γράψει επανειλημμένως:

«Παραλείπει να αναφέρει (τo antigold) πως με τα 11 εκατομ. ευρώ η Ελληνικός Χρυσός εξαγόρασε την παλαιά χρεωμένη εταιρεία (ΤVX) και ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων αλλά και τη δέσμευση να προσλάβει το εργατικό δυναμικό.”

Σύμβαση Μεταβίβασης: ”Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η σύμβαση μεταβίβασης του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού της TVX HELLAS που περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, στην Αγοράστρια (Ελληνικός Χρυσός). Τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία τα υπόσχεται το Ελληνικό Δημόσιο ελεύθερα παντός… Για βλάβες του περιβάλλοντος ή ζημίες τρίτων οι οποίες επήλθαν ή τα γενεσιουργά αίτια ανάγονται σε χρόνο πριν από τη δημοσίευση που κυρώνει την παρούσα Σύμβαση η Αγοράστρια δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη… Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας προσλαμβάνει το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας”. Kαμμία δέσμευση για πρόσληψη εργαζομένων λοιπόν.

”Το antigold συντάσσεται με την άποψη του κ. Καμμένου περί χαρακτηρισμού της μεθόδου Flash Smelting ως απατεωνίας”.

Για την ακρίβεια το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, πρώτο αυτό, από τον Ιανουάριο 2013, τεκμηρίωσε την ΑΠΑΤΗ της μεθόδου Flash Smelting για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας και Σκουριών περιεκτικότητας σε αρσενικό μεγαλύτερης του 9.0% (και όχι για τα χαμηλού αρσενικού συμπυκνώματα για τα οποία η μέθοδος είναι σχεδιασμένη). Την απάτη καταγγείλαμε αρμοδίως στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Όλες οι Μεταλλουργίες FS στην Ευρώπη επεξεργάζονται συμπυκνώματα περιεκτικότητας σε Αρσενικό < 0,3%. Η περίφημη Απόφαση Σκουρλέτη, με την οποία και το αρμόδιο Υπουργείο πλέον τεκμηριώνει οτι η μέθοδος δεν εφαρμόζεται, δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016.

«ακολουθεί βεβαίως η γνωστή μπουρδολογία περί κερδών που θα προέρχονται από την Ελλάδα αλλά «θα εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο στον φορολογικό παράδεισο των Μπαρμπέιντος» (!!!)»

Σχετικά με τη φοροαποφυγή μέσω Ολλανδίας και Μπαρμπέιντος, παραπέμπουμε στον πρώην CEO της ELDORADO, Πολ Ράιτ, ο οποίος την παραδέχθηκε και δεν τη χαρακτήρισε “μπουρδολογία” αλλά «Ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία». Κάτι περισότερο από τους διαχειριστές των ιστολογίων θα ξέρει αυτός.

«Θα εξορυχθούν –λέει–, 360 εκατ. τόννοι μεταλλεύματος για να πάρει ο επενδυτής 0,5% Χαλκό και 0.5 γραμ. χρυσό στον τόννο και να αφήσει στο πρώην δάσος 360 εκατ. τόνους τοξικών αποβλήτων… Καμία αναφορά στο ότι το μετάλλευμα αυτό θα εξορυχθεί σε βάθος χρόνου που αγγίζει την τριακονταετία»

Συμφωνούμε λοιπόν ότι στις Σκουριές θα εξορυχθούν 360 εκατομ. τόννοι σε βάθος 30ετίας. Αλλά η ΜΠΕ, η ΑΕΠΟ, όλες οι εγκρίσεις των Τεχνικών Μελετών και των Προσαρτημάτων και το σύνολο των αδειοδοτήσεων του Υποέργου Σκουριών αναφέρονται σε εξόρυξη 146 εκατομ.τόνων. Οι χώροι απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού υπολογίσθηκαν για να δεχθούν 146 και όχι 360 εκατομ. τόννους. Και αντίστοιχα οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις εκτιμήθηκαν για εξόρυξη 146 εκατομ. τόννων. Με τους υπόλοιπους 214 εκατομ. τόννους τι γίνεται?

«ερμηνεύει και το τι εννοούσε ο Υπουργός Σταθάκης όταν δήλωσε ότι «χωρίς μεταλλουργία δεν αξίζει τον κόπο η επένδυση»… Για να μάθουμε όλοι, ο Σταθάκης εννοούσε πως «αφού η μέθοδος δεν δουλεύει, και η επένδυση δεν αξίζει χωρίς μεταλλουργία, ας την κλείσουμε…». Ε, τότε γιατί να ταλαιπωρούμαστε με τη διαιτησία;»

Ο κ.Σταθάκης είπε πράγματι ότι η Επένδυση δεν αξίζει χωρίς Μεταλλουργία. Δεν είπε, όπως όφειλε από το νόμο και την Απόφαση ΣτΕ 1492 /2013, «ας την κλείσουμε». Διαφωνούμε λοιπόν στην ερμηνεία των λόγων του κ. Σταθάκη και δεν γράψαμε αυτό.

Διαφωνούμε επίσης οτι θα είναι «ταλαιπωρία» για την εταιρεία η διαιτησία αφού, κατά τη γνώμη μας, Σταθάκης-Μπερνς την έχουν στήσει από κοινού. Αν η εταιρεία δεν επιθυμεί τη διαιτησία αφού το αντικείμενο της, ξεκάθαρα πλέον, είναι η διαφωνία για τον Flash Smelting, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μπορεί να αρνηθεί να προσέλθει εν όψει της εκκρεμοδικίας της προσφυγής της ενώπιον του ΣτΕ. Και ο κ.Σταθάκης θα τη βάλει στο  συρτάρι τη διαιτησία. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν θα μπορεί να εκδίδει νέες άδειες και η υπόθεση (η «επένδυση») θα σέρνεται μέχρι την έκδοση της Απόφασης του ΣτΕ. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωσηστο ΣτΕ το ξερετε ότι δεν έχει καμία ελπίδα.

«Και αν τελικά ο επενδυτής εκδιωχθεί, τι περιμένουμε; Να πει, χαλάλι το 1 δις που έχω ρίξει μέχρι σήμερα, ωραία περάσαμε στην Ελλάδα τόσα χρόνια, ας μη διεκδικήσουμε τίποτα στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια;»

Αν τελικά ο Επενδυτής εκδιωχθεί, σε εκτέλεση του άρθρου 4 της Σύμβασης, όπως ήδη αναλυτικά έχουμε γράψει και καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο, τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο “δύναται» να απαιτήσει και αποζημιώσεις από την Ελληνικός Χρυσός:

«Η μονομερής τροποποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου και η μη τήρηση της υποχρέωσης κατασκευής μεταλλουργίας χρυσού που απορρέει από το άρθρο 3 και μάλιστα με το σχεδιασμό και εκτέλεση μιας ολόκληρης απάτης γι’αυτό το σκοπό, είναι σαφέστατα λόγοι καταγγελίας της σύμβασης. Η λύση της σύμβασης θα είναι με υπαιτιότητα της εταιρείας που ενορχήστρωσε την απάτη σε βάρος του Δημοσίου, άρα και αν εγερθεί αίτημα αποζημίωσης από την πλευρά της εταιρείας, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αντίθετα, αποζημιώσεις μπορεί και πρέπει να ζητήσει η πλευρά που δεν ευθύνεται για τη λύση της σύμβασης, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και έχει κάθε δυνατότητα να τις κερδίσει».

Βεβαίως στις αρχές του 2015 που τα γράφαμε αυτά, θεωρούσαμε ακόμα οτι υπήρχε η πολιτική βούληση από τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει αυτή την πληγή στην Χαλκιδική…

Σημαντικές εξελίξεις δύο εβδομάδες πριν την προσωρινή εφαρμογή της CETA #skouries
Φακέλωμα πολιτών στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό των ΕΛΠΕ #ELPEgate #skouries