H Ελληνικός Χρυσός και τα “λάθος μηνύματα” #skouries


Σε συνέντευξη του στον 9.84 ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος είπε: ”Παρακολουθούμε τις εξελίξεις,για την επένδυση Χρυσού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει μια τελείως διαφορετική στάση στο θέμα και θεωρούμε ότι δίνονται λάθος μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα δοθεί μία διέξοδος στο θέμα”.

Δεν γνωρίζουμε πόσο έχει εντρυφήσει ο κ.Σκέρτσος στο” θέμα”. Από τη δήλωση του όμως προκύπτει ότι τα λάθος μηνύματα τα έχουν πάρει ο ίδιος και οι εγχώριοι επενδυτές. Γιατί στη διεθνή κοινότητα το “θέμα” έχει ήδη δώσει ξεκάθαρο μήνυμα: ότι στην Ελλάδα, με 11,0 εκατομ. ευρώ που ποτέ δεν πληρώθηκαν αγοράζεται από το Δημόσιο δάσος έκτασης 264.000 στρεμμάτων με εμπεριεχόμενο μεταλλευτικό πλούτο δεκάδων δισεκατ. ευρώ. Με μηδενικά royalties για το Ελληνικό Δημόσιο και μοναδική συμβατική υποχρέωση την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, με την κατασκευή/λειτουργία μεταλλουργικού συγκροτήματος για την ανάκτηση καθαρού Χρυσού, Χαλκού, Αργύρου.

Έχει επίσης δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα οτι στην Ελλάδα οποιαδήποτε απατεωνιά είναι δυνατή αφού ο “επενδυτής” μπορεί να πετύχει να εγκριθεί ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια μεταλλουργική μέθοδο-απάτη, που σε όλη τη διεθνή επιστημονική/βιομηχανική κοινότητα είναι γνωστό οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα εξαιρετικά υψηλής σε Αρσενικό περιεκτικότητας μεταλλεύματα της περιοχής. Έτσι το δημόσιο όφελος έχει πάει περίπατο αφού ο “μεγαλύτερος στη χώρα επενδυτής” έχει  διασφαλίσει εκ των προτέρων οτι θα εξάγει ολόκληρη την παραγωγή του στην Κίνα ως προιόντα άνευ αξίας  και θα εισπράττει τα κέρδη του εκεί, χωρίς να αποδώσει στο Δημόσιο ούτε ένα Ευρώ. Αλλά και τα όποια κέρδη εμφανίσει να προέρχονται από την Ελλάδα θα εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο στον φορολογικό παράδεισο των Μπαρμπέιντος, γιατί έτσι γίνονται σήμερα οι “επενδύσεις”, ξέρει από αυτά ο κ. Σκέρτσος γιατί και τα μέλη του συλλόγου του έτσι δουλεύουν.

Θεωρούμε επίσης βέβαιο ότι ο πρόεδρος και οι εγχώριοι επενδυτές – μέλη του ΣΕΒ από τα λάθος μηνύματα που έχουν πάρει έχουν καταλάβει ότι η “επένδυση” είναι οι Σκουριές. Αλλά το έργο της Ελληνικός Χρυσός που εγκρίθηκε με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 “αφορά στο σύνολο των Μεταλλείων Κασσάνδρας τα οποία εκτείνονται εντός συνολικής μεταλλευτικής παραχώρησης 264.000 στρεμμάτων”. Αναφέρουμε απλά ότι μόνο από τις Σκουριές, που ίσως δεν είναι το μεγαλύτερο από τα 34 μέχρι σήμερα γνωστά κοιτάσματα στα 264.000 στρ, θα εξορυχθούν 360 εκατ. τόννοι μεταλλεύματος για να πάρει ο “Μεγάλος Επενδυτής” 0,5% Χαλκό και 0.5 γραμ.Χρυσό στον τόννο και να αφήσει στο πρώην δάσος σαν… “δημόσιο όφελος” 360 εκατ. τόννους τοξικών αποβλήτων.

Και τώρα που η αποκαλύφθηκε οτι η μέθοδος μεταλλουργίας δεν δουλεύει και ο Υπουργός δηλώνει οτι χωρίς μεταλλουργία δεν αξίζει τον κόπο η “επένδυση”, ο “επενδυτής” διεκδικεί το κεκτημένο του δικαίωμα στην απάτη και απειλεί να φύγει εκβιάζοντας με αγωγές αποζημιώσεων. Και, αυτονόητα, σε όλα αυτά έχει τη στήριξη των εγχώριων επενδυτών, του κ. Σκέρτσου δηλαδή, γιατί δεν είναι σωστά πράγματα αυτά: το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και αφού εξαπατήθηκε μια φορά υπογράφοντας μια ΚΥΑ καταστροφική και για τον τόπο και για το δημόσιο συμφέρον, δεν μπορεί τώρα να τους διώξει τους απατεώνες. Πρέπει να κάτσει και να τη φάει ως το τέλος την “επένδυση”, διαφορετικά θα στείλει το λάθος μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Ή μήπως είναι το σωστό μύνημα;


Μία απάντηση στο “H Ελληνικός Χρυσός και τα “λάθος μηνύματα” #skouries”

  1. Παράταση ισχύος της με αριθμό ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ.6/181294/2928/2-9-2016 άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα, του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας”, του έργου “Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας”, στην περιοχή της Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ”.

    https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A944%CE%A34653%CE%A08-%CE%9E%CE%A8%CE%95

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.