Το ΚΕΠΑΜΑΧ επιβεβαιώνει το ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου #skouries


Το ΚΕΠΑΜΑΧ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής Α.Ε.) είναι ο φορέας που πραγματοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο των νερών (ύδρευσης, άρδευσης, κολύμβησης) της Χαλκιδικής. Λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. με μετόχους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με 5%. Μια υποσημείωση για αυτό το ζήτημα στο τέλος της ανάρτησης.

Στο ΚΕΠΑΜΑΧ απευθύνθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, στην προσπάθειά του να αποδομήσει και να απαξιώσει την έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ (Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) και των τριών πανεπιστημίων που δείχνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στην άμμο της ακτής και στο θαλάσσιο ίζημα του όρμου Στρατωνίου. Σε επιστολή του προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (εδώ) ο κ. Πάχτας ζητά “την άμεση ανάκληση της απόφασής σας για απόσυρση της διάκρισης της Γαλάζιας Σημαίας στη βραβευμένη ακτή της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου του δήμου μας”. Την απόφαση αυτή χαρακτηρίζει “εσφαλμένη και απολύτως αβάσιμη”, επικαλούμενος έγγραφο του ΚΕΠΑΜΑΧ το οποίο επισυνάπτει και το οποίο υποτίθεται οτι …τεκμηριώνει το “αβάσιμο” των ισχυρισμών περί ρύπανσης της παραλίας Στρατωνίου.

Το έγγραφο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχει πραγματοποιήσει το ΚΕΠΑΜΑΧ από το 2006 μέχρι σήμερα στο Στρατώνι, για λογαριασμό τόσο του Δήμου όσο και της Ελληνικός Χρυσός (που είναι και μέτοχος). Αλλά τα αποτελέσματα αυτά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ τις οποίες ο κ. Πάχτας ήλπιζε να διαψεύσει! Οι τιμές των βαρέων μετάλλων που μέτρησε το ΚΕΠΑΜΑΧ στο θαλάσσιο ίζημα και τις χαρακτηρίζει “ιδιαίτερα αυξημένες” είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με αυτές του ΕΛΚΕΘΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες.

Δείτε τον πρώτο πίνακα (μετρήσεις ΚΕΠΑΜΑΧ):

Δείτε και τον δεύτερο πίνακα (από τη μελέτη των ΕΛΚΕΘΕ, EMΠ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Οι συμπτώσεις στα νούμερα δεν οφείλονται σε σύμπτωση. Αυτή είναι η αλήθεια για την ρυπασμένη παραλία του Στρατωνίου την οποία οι τοπικοί παράγοντες, ο κ. Πάχτας και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να αποκρύψουν, καλώντας κατοίκους και ανυποψίαστους επισκέπτες να “απολαύσουν τη θάλασσα”.

Καμμία σημασία δεν έχει πλέον γιατί η πραγματικότητα έχει περίτρανα αποκαλυφθεί, αλλά ας θυμηθούμε τη χυδαία λάσπη που δέχθηκε από το ιστολόγιο των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός “Πολίτες Αριστοτέλη” το ΕΛΚΕΘΕ που …τόλμησε να βγάλει τέτοια αποτελέσματα και φυσικά και το “Παρατηρητήριο”:

ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ANTIGOLD ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ, έγραφαν οι “πολίτες” της Εldorado την ημέρα που έγινε γνωστή η αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από το Στρατώνι. Η “κακοήθειά” μας βεβαίως ήταν το οτι γνωστοποιήσαμε τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ στην ΕΕΠΦ, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία…

Αν από κάτι κινδυνεύει πραγματικά το τουριστικό οικοδόμημα της Χαλκιδικής είναι από πλαστές περγαμηνές ποιότητας και από βρώμικα μυστικά κρυμμένα κάτω από το χαλί. Ας μην ανησυχούν λοιπόν για τον τουρισμό της Χαλκιδικής, αυτός είναι καλά και θα συνεχίσει να είναι. Τα δικά τους ψέμματα όμως έχουν κοντά ποδάρια.

Σε επόμενη ανάρτησή τους τολμούν να μιλήσουν για “κατασκευασμένες επιστημονικές μελέτες και έρευνες”, συκοφαντώντας όχι ένα, αλλά τέσσερα μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα!

Εκεί που η λύσσα τους γίνεται πραγματικά κωμική είναι στην ανάρτηση με τίτλο ANTIGOLDGREECE: “ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ, ΤΟ ΕΜΠ, ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ (!!!???)”. Σε αυτήν προσπαθούν να απαξιώσουν την έρευνα με ένα σωρό σκοτεινά υπονοούμενα, επειδή το ΚΕΠΑΜΑΧ έκανε τη δειγματοληψία του …από καΐκι Ιερισσιώτη πάνω στο οποίο βρισκόταν και ο πρόεδρος του “Παρατηρητηρίου”! Αλήθεια, τώρα που το ΚΕΠΑΜΑΧ έβγαλε από τις δικές του δειγματοληψίες τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα για τα βαρέα μέταλλα τι έχουν να πουν;

Τα πιο “χοντρά” πράγματα βεβαίως γράφονται στα ανώνυμα σχόλια  του ρυπαρού ιστολογίου: εκεί προτρέπουν ανοιχτά τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Στρατωνίου να κάνουν μήνυση στο ΠΜΔ το οποίο χαρακτηρίζουν “τον μεγαλύτερο εχθρό του Στρατωνίου και της Χαλκιδικής”, οι δε επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ χαρακτηρίζονται εκτός από “στρατευμένοι” και “πληρωμένοι”! Τους παρακαλουμε και τους προκαλούμε και εμείς να μας μηνύσουν: για να ακουστεί μέσα στο δικαστήριο η αλήθεια και να μάθουν πρωτίστως εκείνοι, οι επαγγελματίες και κάτοικοι του Στρατωνίου ποιοι παίζουν με την υγεία τους όλα αυτά τα χρόνια, ποιοι τους λένε συστηματικά ψέμματα και ποιοι τελικά είναι οι εχθροί του χωριού τους.

Υ.Γ. Είναι φανερό οτι η μετοχική σύνθεση του ΚΕΠΑΜΑΧ που ελέγχει τα νερά μας θέτει ζητήματα δεοντολογίας και ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν είναι λογικό οι ελεγκτές/μέτοχοι να είναι ταυτόχρονα οι ελεγχόμενοι, δηλαδή οι πιθανοί ρυπαντές (Ελληνικός Χρυσός και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις). Προς τιμή τους, οι επιστήμονες του ΚΕΠΑΜΑΧ δεν έκαναν το χατήρι αυτών που ήθελαν να κρύψουν την αλήθεια. Μόνο μία απορία έχουμε: αφού φωτογράφισαν τα σκουληκάκια που βρήκαν στο βυθό γιατί δεν πήραν και μία φωτογραφία από τον “πληθυσμό του ιπποκάμπου” που λένε οτι συνάντησαν;


4 απαντήσεις στο “Το ΚΕΠΑΜΑΧ επιβεβαιώνει το ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου #skouries”

  1. με την τελευταία αίτηση προς Δήμο Αριστοτέλη της εταιρίας El Doradodo για άδειες γεώτρησεις στο χωρίο μου Στανος και Βαρβαρα επιβεβαιωνεται ότι η” χρυσή εταιρία” δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία δεν έχει δεδομένα δεν εχει…. ΜΠΕ χιχχι

  2. Σου δίνω τώρα χρώμιο ,μόλυβδο κλπ και σε μια-δυο δεκαετίες έλα χαλκιδικιοτη να σε ξανακανω πελατη για τις χημειοθεραπειες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.