«Αναμένω επί της ουσίας την απάντηση» του ΠΜΔ γράφει στο twitter o κ.Μωυσής, στη συνέχεια ενός ειρωνικού του σχολίου περί «κοσκινίσματος» του δεύτερου άρθρου του και αμέσως πριν την υπαλληλοποίηση του από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Λογάριαζε ο συμπατριώτης μας ότι μας στρίμωξε στη γωνία. Κρίμα γιατί ελπίσαμε για μια στιγμή ότι θα γινόταν μια καθαρή συζήτηση. Ένας υπάλληλος της ΕΧ δεν είναι ο priori αμερόληπτος δημοσιογράφος. Σε κάθε περίπτωση, το προσκύνημα του κ. Μωυσή στις ρίζες του παππού του ερμηνεύει αυθεντικά την απάντηση του στο ΠΜΔ και ουσιαστικά το παρον…κοσκίνισμα.

Εισαγωγικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποια «επένδυση» μιλάμε. Από όσα γράφει ο κ. Μωυσής φαίνεται ότι έχει κολλήσει στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 που ήταν προσωπάρχης στην Εταιρεία ο παππούς του. Δηλαδή στις μεταλλευτικές δραστηριότητες που ο εκ Στρατονίκης «ορντέβρ» Δήμαρχος Αριστοτέλη βάφτισε προσφυώς «παραδοσιακές».

Αν αυτές οι δραστηριότητες είναι το «δέντρο» του κ. Μωυσή, το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης ή ΕΣΑ της Ελληνικός Χρυσός είναι η ζούγκλα του Αμαζονίου. Σύμφωνα με: α) Τη σύμβαση μεταβίβασης, β) Το ΕΣΑ που υπέβαλε η ΕΧ και δεν έχει εγκριθεί μέχρι και σήμερα και γ) Την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011, το έργο που προτείνεται στο ΕΣΑ αφορά στο σύνολο των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στα οποία θα αναφερόμαστε, ο κ. Μωυσής και το ΠΜΔ, είναι 317.000 στρεμ., το 42% της έκτασης του Δήμου Αριστοτέλη με δασοκάλυψη 90%, στα οποία περιέχεται η μακραν μεγαλύτερη υδροφορία της Χαλκιδικής στους ταμιευτήρες Κάκκαβος (Σκουριές) και Στρατονικόν όρος. 100.000 στρεμ.είναι περιοχή NATURA. 45.000 στρεμ. σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα είναι Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Υψηλής Όχλησης, όταν η υπόλοιπη έκταση ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ στη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης είναι 35.000 στρεμ.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας συγκροτούνται από 34 μεταλλευτικές παραχωρήσεις που σημαίνει ότι μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης, στις 12.12.2003, ήταν διαπιστωμένα 34 τουλάχιστον δυνητικά εκμεταλλεύσιμα μεταλλευτικά αποθέματα. Πρόσφατα η ELDORADO γνωστοποίησε στους εκτός Ελλάδας τα αποτελέσματα των μεταλλευτικών ερευνών της τα οποία φαίνονται στον παρακάτω χάρτη. Ένα μεγάλο κοίτασμα εμφανίζεται και στην περιοχή «Κυράτσα» έξω από την Ιερισσό. Λαμπρό το μέλλον λοιπόν, θα κάνουμε όλο τον τόπο μας μεταλλείο.

Επισημαίνεται οτι με την ΚΥΑ ΕΠΟ αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά  μόνο το κοίτασμα Ολυμπιάδας, το κοίτασμα Μαύρων Πετρών και το ένα μόνον από τα κοιτάσματα Σκουριών (το Skouries και όχι το Skouries North, κάτω από το Νεοχώρι).

Άμεσα από τον Κάκκαβο (Σκουριές) υδροδοτείται ολόκληρη η προ του Αθω περιοχή και επίσης το Στρατώνι η Μ. Παναγία, το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι, τα Στάγειρα και η Στρατονίκη, ενώ από το Στρατονικό  υδροδοτούνται η Ολυμπιάδα και η Βαρβάρα. Κατά το Δήμαρχο Αριστοτέλη όλα αυτά τα χωριά, τα 13 από τα 16 του Δήμου, αντιμετωπίζουν κρίσιμο πρόβλημα υδροδότησης.

Aπό τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες στη μακραίωνη ιστορία των μεταλλείων έχουν εξορυχθεί  συνολικά 30 εκατομ. τόννοι μεταλλεύματος. Μόνο από το ένα κοίτασμα των Σκουριών θα εξορυχθούν σε 30  χρόνια 360 εκατομ. τόνοι Παράλληλα θα εξορυχθούν 14 εκατομ. τόννοι στην Ολυμπιάδα, 10 εκατομ. στην επέκταση Μαύρων Πετρών ενώ θα έχει αρχίσει η λειτουργία των μεταλλείων Πιάβιτσα και Φισώκα, θα έχουν προχωρήσει οι γεωτρήσεις περιχαράκωσης και θα είναι έτοιμα για λειτουργία και νέα μεταλλεία. Πολλά ακόμα ρέματα, εκτός από τον Καρατζά, το Λοτσάνικο και τον Κοκκινόλακκα, θα πρέπει να θυσιαστούν για να γεμίσουν με τα απόβλητα όλων αυτών των μεταλλείων.

Μετά τις εκατοντάδες γεωτρήσεις που έχουν ανορυχθεί μέχρι σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί ακόμη 100, είναι υπό αδειοδότηση άλλες 60 μεταξύ των χωριών Ιερισσός, Γομάτι, Μ.Παναγία, Στρατονίκη και Στρατώνι και θα ακολουθήσουν και νέες εκατοντάδες. Όλες αυτές οι γεωτρήσεις γίνονται σε βάθος 400-1000 μ.στο σώμα των μεταλλευτικών αποθεμάτων που είναι όλα θειούχα. Αυτό σημαίνει την παρουσία οξυγόνου και συνακόλουθα την αναπότρεπτη φυσική παρασκευή Θειικού οξέως που οξειδώνει τα μέχρι τότε αδρανή σε τοξικά μέταλλα και την υδροφορία σε οξινη απορροή.

Όπως γνωρίζει πλέον και εκ των έσω ως στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός ο κ.Μωυσής, νέα εξορυκτικά πεδία ή επεκτάσεις συνεπάγονται νομοτελειακά εκχερσώσεις και νέων χιλιάδων στρεμάτων δάσους. Συνέπεια των «παραδοσιακών» δραστηριοτήτων έχουν χαρατηριστεί ακατάλληλα για ύδρευση και άρδευση το σύνολο των επιφανειακών και το 80% των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιοχής Στρατονίκης,Στρατωνίου Ολυμπιάδας. Η μετάκληση του κ.Μωυσή πιθανολογούμε ότι έχει σχέση με τις υδατοπαραγωγικές ιδιότητες της ράβδου του.

Μετά αυτή την απαραίτητη εισαγωγή και το κοσκίνισμα, τα παρακάτω – ελάχιστα για το μέγεθος του θέματος – προς τον συμπατριώτη μας, de facto πλέον υποκειμενικό συνομιλητή μας:

– «Όχι απαραίτητα ξενοδόχος η Ελληνικός Χρυσός, αλλά σύμαχος των ξενοδόχων της ΒΑ.Χαλκιδικής».

Αλλά όλο το ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής είναι στο δρόμο Τρυπητή-Ουρανούπολη,  σε μήκος 6.0 χλμ. Σε όλο το ανάπτυγμα της ακτογραμμής Ολυμπιάδα-Ν.Ρόδα μήκους 42.0 χλμ, με παραλίες μοναδικής ομορφιάς και δάσος που κατεβαίνει μέχρι την αμμουδιά δεν υπάρχει ούτε ένα ξενοδοχείο, εξ’αιτίας της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας που φτάνει μέχρι έξω από την Ιερισσό. Η μεταλλευτική δέσμευση δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη, όχι μόνο του τουρισμού αλλά και όλων των άλλων δραστηριοτήτων και οι μόνοι που αρνούνται να το δουν αυτό είναι οι υπάλληλοι της εταιρείας. Επισημαίνουμε ότι ιδιοκτησιακά ολόκληρη η περιοχή από την Ολυμπιάδα έως έξω από την Ιερισσό, εμβαδού περίπου 80.000 στρεμ. ανήκει σε κατοίκους και στη κοινότητα Στρατονίκης. Αν αυτή η έκταση ήταν οπουδήποτε αλλού στη Χαλκιδική, οι ευτυχείς ιδιοκτήτες της θα εμπαιναν ως …περήφανοι μεταλλωρύχοι των 1000 Ευρώ κάτω από τα σπίτια τους για να τα ανατινάζουν με φουρνέλα;

– «Αδίκως αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από το Στρατώνι».

Δεν έχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι η άποψη μας κατισχύει, αλλά για τους αρμόδιους του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» κατίσχυσε η αρχή της πρόληψης. Αν όμως δεν είχε αφαιρεθεί και δεν είχε αποκαλυφθεί κάποια στιγμή η πραγματικότητα της παραλίας και του βυθού της ακτής Στρατωνίου, τότε αυτό το γεγονός θα συμπαρέσυρε στην ανυποληψία και τις υπόλοιπες 15 ακτές με Γαλάζια σημαία του Δήμου Αριστοτέλη. Δεν είπαμε φυσικά ότι η θάλασσα Στρατωνίου είναι δηλητήριο. Δημοσιοποιήσαμε τα αποτελέσματα των ερευνών για την παραλία Στρατωνίου του ΕΛΚΕΘΕ,του ΚΕΠΑΜΑΧ και άλλων φορέων, καθώς και στοιχεια από τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Το νερό δεν είναι δηλητήριο αλλά η αμουδιά και ο βυθός που υποχρεωτικά πατάει ο κάθε κολυμβητής, είναι.

Λίγα ακόμα λόγια για το Λαύριο, αφού τα πολλά είναι εδώ. Οι μελέτες που έγιναν μετά την οριστική παύση της μεταλλευτικής δραστηριότητας βρήκαν το έδαφος της Λαυρεωτικής χερσονήσου και ιδιαίτερα της αστικής περιοχής του Λαυρίου έντονα επιβαρυμένο από τοξικά στοιχεία. Βρήκαν τεράστιο ποσοστό των παιδιών του Λαυρίου με αυξημέvες συγκεvτρώσεις τoξικώv στoιχείωv, όπως μολύβδου (Pb), αρσενικού (As) και καδμίου (Cd) στo αίμα, τα oύρα και τα δόvτια τoυς, με επιπτώσεις στη σχoλική τoυς απόδoση. Οι μελετητές τόνισαν οτι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης αστικής περιοχής του Λαυρίου, διαφορετικά θα πρέπει να μετακινηθεί και μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός σε άλλη καταλληλότερη περιοχή. Τόσα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Οταν λοιπόν χτυπήσαμε «Λαύριο» στο booking.com όπως πρότεινε ο κ. Μωυσής, δεν βρήκαμε κανένα ξενοδοχείο. Βρήκαμε μόνο τέσσερα σπίτια με ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Ξενοδοχείο βρήκαμε πολύ έξω από την πόλη. Η αναφορά μας στις παραλίες κολύμβησης γίνεται για μέσα στη πόλη και στις κοντινές ακτές. Δεν μιλάμε βέβαια για… Γαλάζια σημαία. Είδαμε μόνο μαύρες αμμουδιές και πινακίδες απαγόρευσης κολύμβησης. Παραλίες κολύμβησης υπάρχουν μόνο σε άλλα σημεία της Λαυρεωτικής, σε μεγάλη απόσταση από την πόλη.

Για το Μεταλλευτικό Τουρισμό στο Λαύριο συμφωνούμε με τον κ. Μωυσή, μόνο που αυτός δεν είναι παρά επίσκεψη ωρών στις ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της μεταλλείας στην περιοχή και στα αρχαία ευρήματα της. Στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα τι θα θαυμάζαν οι τουρίστες; Το Καρακόλι και τη λίμνη Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα ή τα ξεπατωμένα από την εταιρεία Ελληνιστικά Στάγειρα;

Τα Μεταλλλεία Λαυρίου όμως ανήκαν κατά 100% στην πόλη των Αθηνών και ο Άργυρος και ο Μόλυβδος της παραγωγής τους ανήκε στην πόλη. Οι μεταλλωρύχοι ήταν σκλάβοι και πολύ λίγοι από αυτούς επέζησαν. Τά Μεταλλεία Κασσάνδρας ανήκουν στην ELDORADO κατά 95% και στην ΑΚΤΩΡ κατά 5%. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει μηδενική ιδοκτησία και κάτι ψίχουλα για royalties. Άλλο λοιπόν Περικλής και Φειδίας και άλλο ELDORADO και Μπόμπολας. Συμφωνούμε και εδώ με τον κ. Μωυσή.

– «Σήμερα είναι η Ελληνικός Χρυσός. Μετά από 10-20 χρόνια μπορεί να είναι κάποιο άλλο σχήμα».

Το δάσος λοιπόν για τον κ.Μωυσή είναι «οι πολλές δουλειές», μαζί και η δική του. Το όλως παράδοξο για το thinking bold του κ. Μωυσή είναι το ερώτημα του: «Πόσο θα αντέχαν τα Τουριστικά παράλια ως μέρος μιας περιοχής με 70% ανεργία αν ο πολύτιμος ορυκτός πόρος μένει ανεκμετάλλευτος;». Όπως είπαμε πιο πάνω, τουριστικά είναι μόνο τα παράλια από τα Νέα Ρόδα και κάτω, γιατί από την Ιερισσό και πάνω υπάρχει η μεταλλευτική ιδιοκτησία που είναι σοβαρός παράγοντας υπανάπτυξης. Εισηγηθείτε λοιπόν στον εργοδότη σας να επιδοτήσει τους Στρατονικιώτες και με τη δική του συμετοχή να προχωρήσουν σε μια δυναμική ξενοδοχειακή απογείωση της «παραδοσιακά» μεταλλευτικής …ακτής. Εισηγηθείτε του επίσης να προτείνει στους μεγαλοξενοδόχους της ακτής Τρυπητής-Ουρανούπολης να προσθέσουν το λογότυπο της ΗΕLLAS GOLD στα διαφημιστικά τους φυλάδια και στα stands των τουριστικών εκθέσεων. Θα βγάλει πολύ γέλιο η αντίδραση τους. Ελάτε ο ίδιος ως στέλεχος πλέον της εταιρείας σε μια σύναξη των εκατοντάδων μικροεπιχειρήσεων που ευημερούν στην προ του Άθω περιοχή να τους αναλύσετε τα οφέλη της επίσημης στήριξης της εταιρείας. Ελπίζουμε να προσκληθούμε στη σύναξη για να διαπιστώσουμε το πόσο αρμονικά δένουν τα μεταλλεία με τον Τουρισμό προς επαλήθευση του δογματος Πάχτα.

Κλείνουμε επιγραμματικά με την επιτομή του κ. Μωυσή: «Υπάρχει χώρος για όλους. Κι όταν μάθουν να συνεργάζονται, θα προκόψουν ταχύτερα και περισότερο όλοι…Let s think bold.»

Πραγματι, υπάρχει χώρος. Υπάρχει χώρος για όλους τους μικρους και μεγάλους τουριστικούς επιχειρηματίες της Χαλκιδικής και για όλους όσους δραστηριοποιούνται στις άλλες, εκτός της μεταλλευτικής, δραστηριότητες. Τους ελαιοπαραγωγούς,τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους ψαράδες του κόλπου της Ιερισσού και του Στρυμονικού κόλπου. Υπήρχε χώρος και για τη μεταλλεία, όσο αυτή ήταν η «παραδοσιακή» μικρής κλίμακας, παρα τα προβλήματα που ακόμα κι αυτή δημιούργησε, ειδικά στο Στρατώνι.  Δεν υπάρχει χώρος για μια δραστηριότητα τόσο αδηφάγα και επεκτατική που καταπνίγει όλες τις άλλες. Δεν θα υπάρχει χώρος για ΖΩΗ πλέον, όχι μόνο στη ΒΑ αλλά σε όλη τη Χαλκιδική, για το επενδυτικό Σχέδιο της μετατροπής 317.000 στρεμμάτων σε απέραντο μεταλλευτικό τοπίο.

Στην έρημο πλέον της ΒΑ Χαλκιδικής, η ράβδος του Μωυσή όχι νερό δεν θα βρίσκει αλλά ούτε ίχνος χρυσού πια. Θα έχει μεταφερθεί όλος στον Καναδά μαζί με τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του «Ελληνικού» ορυκτού πλούτου.

Η κατάρρευση της μετοχής της Eldorado Gold λόγω Ελλάδας #skouries
H επίσημη θέση της ΕΕΠΦ για την απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας Στρατωνίου #skouries