Γιατί «Σκούριασε» η διαιτησία; #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Από την απόφαση του υπουργού ΥΠΕΝ (ΑΔΑ: 7Μ04653Π8-ΤΧΙ) που αφορά την έγκριση δαπάνης για την ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία (Δρυλλεράκης και Συνεργάτες) της δικαστικής υποστήριξης του Ελληνικού Δημοσίου (με αντίδικο την Ελληνικός Χρυσός), συνάγεται πως το κύριο έργο της δικαστικής αυτής υποστήριξης (συνεπικούρηση του έργου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί της υπόθεσης) είναι η «μελέτη του υλικού της υφιστάμενης αντιδικίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εν λόγω εταιρείας, ιδίως ενώπιον των Ελληνικών Διοικητικών Δικαστηρίων».

Υπάρχει κατά συνέπεια: α) μια τέτοια «υφιστάμενη αντιδικία» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, και β) αυτή προφανώς εκκρεμεί ενώπιον των Ελληνικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Και αυτή η συγκεκριμένη «υφιστάμενη αντιδικία» δεν είναι άλλη από εκείνη που προέκυψε μετά την τελευταία απόφαση Σκουρλέτη και αφορά τη μη έγκριση της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργία. Κατά της οποίας τελευταίας αυτής απόφασης Σκουρλέτη έχει προσφύγει στο ΣτΕ η Ελληνικός Χρυσός.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν στην τελική Αίτηση Προσφυγής σε Διαιτησία από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της Ελληνικός Χρυσός συμπεριληφθούν και άλλες πλην της ήδη «υφιστάμενης αντιδικίας», αυτή η τελευταία θα (πρέπει να) κυριαρχεί ασφαλώς στην τελική Αίτηση Προσφυγής. Αυτή δε η «υφιστάμενη αντιδικία», ξεκινάει από τη μη έγκριση από μέρους του ΥΠΕΝ της τεχνικής μελέτης για τη μεταλλουργία. Και αφορά κατά κύριο λόγο το υποέργο Ολυμπιάδας. Γιατί το εξορρυσόμενο μετάλλευμα από αυτό το υποέργο είχε σχεδιαστεί να είναι ο κύριος, ποιοτικά και ποσοτικά, τροφοδότης της μονάδας μεταλλουργίας στο Στρατώνι, με τη συμβολή και του μεταλλεύματος από τις Σκουριές πολύ υποδεέστερη ποσοτικά. Μονάδας μεταλλουργίας που όμως δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, αφού τώρα πια είναι επιστημονικά και τεχνικά αποδεδειγμένο πως η μόνη ως κατάλληλη προταθείσα από την Ελληνικός Χρυσός μεταλλουργική μέθοδος (flash smelting) είναι ανεφάρμοστη λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας του μεταλλεύματος τροφοδοσίας -εκείνου της Ολυμπιάδας πιο συγκεκριμένα- σε αρσενικό.

Παρόλα τα παραπάνω, σε συνεχόμενες τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ (του ίδιου του υπουργού καθώς και «κύκλων» του υπουργείου) επαναλαμβάνεται πως η ήδη προσδιορισθείσα να αρχίσει εντός του Αυγούστου διαδικασία της Διαιτησίας αφορά αντιδικία(ες) που σχετίζονται με το υποέργο των Σκουριών αποκλειστικά. Καμία μνεία στις ανακοινώσεις αυτές για την «υφιστάμενη αντιδικία» που, όπως ήδη εξήγησα, σχετίζεται κατά το μέγιστο μέρος της με το υποέργο της Ολυμπιάδας. Γιατί αυτή η διολίσθηση του επίδικου από την Ολυμπιάδα, που βγαίνει από το κάδρο, προς τις Σκουριές; Μήπως γιατί έτσι θα το προτιμούσε η Ελληνικός Χρυσός; Μήπως για να μην χαλάσουν τα εντός του επόμενου μηνός προαναγγελθέντα εγκαίνια του εργοστασίου του υποέργου της Ολυμπιάδας; Υποέργου για το οποίο εκκρεμούν ακόμα κάποιες σημαντικές αδειοδοτήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.