Η Ελληνικός Χρυσός επενδυτής και στον τουρισμό στο Στρατώνι! #skouries


Το blog της Ελληνικός Χρυσός “Πολίτες Αριστοτέλη” ανάρτησε το άρθρο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Μωυσή “ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Ο ΧΡΥΣΟΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ”. Ο κ.Μωυσής,  καταγόμενος από Στρατώνι, έχει τις όποιες απόψεις για τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός που είναι αυτονόητα σεβαστές. Έριξε όμως και μια λαμπρή πρόταση που εμείς τουλάχιστο την επικροτούμε ασμένως. Να γίνει η Ελληνικός Χρυσός επενδυτής και σε τουριστικές επιχειρήσεις, στην ίδια περιοχή που πραγματοποιεί τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, αφού με τόση βεβαιότητα δηλώνει ότι δεν απειλείται ο Τουρισμός από τη δραστηριότητά της;

Στο καταστατικό της Ελληνικός Χρυσός, μεταξύ των “σκοπών” της περιλαμβάνονται οι Τουριστικές Επιχειρήσεις. Άρα καταστατικά το θέμα είναι τακτοποιημένο. Ιδού λοιπόν:

Το Στρατώνι είναι από άποψη φυσικού/ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και σημειολογικά ο ιδανικός τόπος για την εντυπωσιακή είσοδο της Ελληνικός Χρυσός στον Τουριστικό τομέα. Περίπου ολόκληρη η έκταση του Στρατωνίου ανήκει στην Ελληνικός Χρυσός. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα οικοπέδου.Η ευρύτερη περιοχή Στρατωνίου, σε έκταση 25.000 στρεμμάτων, είναι νομοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή υψηλής όχλησης. Αντιστοιχα, η ξενοδοχειακή μονάδα θα ενταχθεί στον κλάδο του “Βιομηχανικού Τουρισμού” με το συγκριτικό πλεονέκτημα της μοναδικότητας.

Η πρόταση του κ. Μωυσή συμπίπτει χρονικά με τις ενέργειες του Χρήστου Πάχτα “για να ξανακυματίσει η γαλάζια σημαία του Στρατωνίου στη βραβευμένη ακτή της”. Ως λογότυπο της καμπάνιας προτείνουμε τον ηρωικό “ιππόκαμπο του Στρατωνίου” που καταφέρνει να επιζεί σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικά υψηλές περιεκτικότητες βαρέων μετάλλων.

Εάν οι προσπάθειες του κ.Πάχτα δεν ευοδοθούν και δεν ξανακυματίσει η γαλάζια σημαία στη βραβευμένη ακτή, κανένα πρόβλημα. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση! Σε απόσταση μόλις 600 μ. κοντεύει ήδη να ολοκληρωθεί η λίμνη του ΧΥΤΕΑ (χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων) Κοκκινόλακκα. Προτείνουμε μάλιστα να μην αδειοδοτηθεί από τον κ.Σταθάκη αλλά από την υπουργό Τουρισμού κα. Κουντουρά.

Μία μικρή ορεινή τουριστική μονάδα προτείνουμε στη Στρατονίκη. Η σύνδεση της με το Στρατώνι μπορεί να γίνει υπόγεια μέσω της στοάς 213/360. Θα είναι σίγουρα μία καινοτομία της Ελληνικός Χρυσός. Τα τρία γεύματα θα ανακοινώνονται με τα φουρνέλα από τις τρεις βάρδιες της εξόρυξης που θα χτυπούν κάτω από το ξενοδοχείο.

Αλλά ο Τουριστικός κλάδος της Ελληνικός Χρυσός έχει λαμπρές προοπτικές ειδικά στον Αρχαιολογικό Τουρισμό. Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού Ολυμπιάδας αναπτύσονται συνολικά πανω στον ρημαγμένο από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες χώρο των Ελληνιστικών Σταγείρων που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη του Κώστα Σισμανίδη – του ανασκαφέα και των κλασσικών Σταγείρων και η Ελληνικός Χρυσός έσπευσε να τον εξαφανίσει.

Μία μεγάλη μονάδα, παρόμοια του Στρατωνίου, θα αναγερθεί στον ίδιο χώρο. Η σύνδεση της με την τουριστική ναυαρχίδα του Στρατωνίου θα γίνεται μέσω της σήραγγας των 8.7 χλμ. Μαντέμ Λάκκου Ολυμπιάδας. Οι ευτυχείς ένοικοι της μονάδας της Ολυμπιάδας θα αποβιβάζονται σε βάθος 680 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με ένα υπερταχύ ασσανσέρ θα φτάνουν στη ρεσεψιόν. Μία ακόμα καινοτομία της Τουριστικής Ελληνικός Χρυσός. Προτείνουμε η μονάδα αυτή να ονομαστεί ELDORADO προς τιμή της μητρικής εταιρείας, ίσως δε και ELDORADO ARISTOTELES. Η ευρύτερη περιοχή Ολυμπιάδας σε έκταση 23.000 στρ. είναι και αυτή νομοθετημένη μεταλλευτική περιοχή υψηλης όχλησης και έτσι η μονάδα εντάσεται στον καινοτόμο κλάδο του “Αρχαιολογικού/Βιομηχανικου Τουρισμού”.

Νομίζουμε είναι φανερό οτι πήραμε πολύ σοβαρά την πρόταση του συντοπίτη μας δημοσιογράφου και προσπαθήσαμε να την αναπτύξουμε. Μόνο θα τον παρακαλούσαμε να μας λύσει μια σχετική απορία:

Πριν λίγα χρόνια κατεβήκαμε με τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου στο Λαύριο για μεταλλευτικό Τουρισμό, τη μεγάλη πλέον πόλη της οποίας τα μεταλλεία αργύρου (μικτών θειούχων όπως του Στρατωνίου) αποτέλεσαν τον χρηματοδότη του μεγαλείου της κλασσικής Αθήνας. Φτάσαμε στη πόλη περασμένα μεσάνυχτα και αναζητήσαμε ένα ξενοδοχείο. Μετά από μάταια αναζήτηση μιας ολόκληρης ώρας καταλήξαμε σε μιά πλατεία όπου, κατάκοποι πλέον, ρωτήσαμε τους νεαρους που πίναν το μεταμεσονύχτιο ποτό τους που υπάρχει ξενοδοχείο. Μα… δεν υπάρχει ξενοδοχείο στο Λαύριο, ήταν η ομόφωνη απάντηση. Βρήκαμε τελικά ένα ξενοδοχείο στα 10 χλμ. από την πόλη.

Στο Λαύριο, τη μεγάλη πόλη δίπλα στην Αθήνα με το μεγάλο λιμάνι που συνδέει με όλα τα νησιά με τις απεραντες ακτες, το μεταλλευτικό Λαύριο με τα πλούσια μεταλλεία με το μεταλλευτικό πάρκο του ΕΜΠ που χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από την ΕΕ, δεν υπάρχει ΕΝΑ ξενοδοχείο! Ίσως να ευθύνεται γι’αυτό η έλλειψη επικοινωνιολόγου στο Δήμο Λαυρίου.

Τελικά όμως καταλάβαμε. Το Λαύριο είναι αδελφή πόλη με το Στρατώνι μεταλλευτικά. Και τα δυο αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται από τις μεταλλευτικές εταιρείες ως μεγάλοι σκουπιδοτενεκέδες για τα απόβλητά τους.


6 απαντήσεις στο “Η Ελληνικός Χρυσός επενδυτής και στον τουρισμό στο Στρατώνι! #skouries”

  1. μπα.. μη το νομιζετε και ακατορθωτο..με την ποιοτητα τουριστων απο τα βορειοτερα βαλκανια που δεν τους νοιαζει και πολυ θα ερθουν και θα σου πουν..οριστε και τα καταλλυματα γεματα και το μεταλλειο δουλευει… τωρα βεβαια γιατι η δημοτικη αρχη προτιμα μονο τις συγκεκριμενες τουριστικες εκθεσεις εμενα μου φερνει καποιες σκεψεις…think about it…

    • Κατ` αρχήν, με τιμά ιδιαίτερα η διάθεσή σας να ασχοληθείτε με τις προτάσεις που διατύπωσα στο άρθρο μου, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στην voria.gr (http://voria.gr/article/chalkidiki-o-chrisos-o-tourismos-ke-i-aftoekpliroumeni-profitia) και κάποια blogs αναδημοσίευσαν, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο, όπου το εντοπίσατε εσείς και στο οποίο (προς τιμήν σας) έχετε παραπομπή. Είναι μια δεοντολογική λεπτομέρεια, που τα τελευταία χρόνια, πολλοί –ακόμα και επαγγελματίες συνάδελφοι δημοσιογράφοι- τείνουν να ξεχνούν, στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν μια αντίθετη άποψη, χωρίς να δίνουν πρόσβαση στον αναγνώστη τους και σ` εκείνη. Γι` αυτό και αντιπαρέρχομαι και το ανυπόγραφο του άρθρου.

      Σέβομαι απόλυτα τη διάθεση ανωνυμίας ενός συντάκτη που σέβεται στοιχειωδώς κάποιους δεοντολογικούς κανόνες.

      Έστω λοιπόν και με διάθεση ειρωνείας που απέχει από την πιο σοβαρή αντιμετώπιση που θα μπορούσε πραγματικά να «εξελίξει» τις γενικές προτάσεις μου, η ενασχόλησή σας –επαναλαμβάνω- με τιμά και τη θεωρώ μια εποικοδομητική βάση διαλόγου. Αυτό το λέω, κρίνοντας από τις ερωτήσεις που μου απευθύνετε και πολύ ευχαρίστως θα απαντήσω, αναλυτικά, σε άρθρο, το οποίο μάλιστα προτίθεμαι να σας αποστείλω μέσα στα επόμενα 24ωρα για αρχική δημοσίευση, αν πραγματικά εννοείτε την πρόσκλησή σας να απαντήσω στη σύγκριση Στρατωνίου – Λαυρίου που κάνετε στο άρθρο σας, σε συνάρτηση και με τον τουρισμό.

      Θα κάνω μόνο μια άμεση παρατήρηση. Η καλοπροαίρετη ειρωνεία του άρθρου, με μια αίσθηση χιούμορ που αποδέχομαι, αφού άλλωστε έχω επιστρατεύσει κι εγώ σε διάφορα άρθρα μου στο παρελθόν, έχει μια τάση (εκούσια ή ακούσια) να αποπροσανατολίζει από το γεγονός ότι οι προτάσεις μου για «επένδυση»-ενίσχυση του τουρισμού από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δεν παραπέμπουν σε μια Εταιρεία-ξενοδοχο (όχι πως θα με χάλαγε), αλλά μια Εταιρεία σύμμαχο των ξενοδόχων.

      Και δεν αφορούν αποκλειστικά το Στρατώνι, αλλά αφορούν το σύνολο της Β.Α. Χαλκιδικής από το Χολομώντα ως την Ολυμπιάδα και την Ουρανούπολη, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, του Στρατωνίου, αλλά και της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, της Αμμουλιανής, της Τρυπητής, του συνόλου δηλαδή της προ Αγίου Όρους περιοχής.

      Ελπίζω στην κατανόησή σας και στην υπομονή σας -λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων- για να ολοκληρώσω το άρθρο που σας υπόσχομαι και να σας το στείλω εντός 48 ωρών.

      Θεωρώ άλλωστε, πως θα ήταν πολύ χρησιμότερο για την τοπική κοινωνία και τον τόπο γενικότερα, αν επικριτές της Μεταλλουργίας Χρυσού όπως εσείς και υποστηρικτές της Μεταλλουργίας Χρυσού όπως εγώ, μπορούν να συζητούν, χωρίς να εκσφενδονίζουν πάσης φύσεως αντικείμενα ο ένας στον άλλον (ανεξαρτήτως ισοζυγίου… εκσφενδονισμών), χωρίς ύβρεις και απειλές, με κατανόηση της μιας πλευράς στις ανησυχίες και στην οπτική γωνία της άλλης. Θα διαπιστώσετε ελπίζω αυτή μου τη φιλοσοφία και στο άρθρο που σύντομα θα σας στείλω, ελπίζοντας να φιλοξενήσετε.

      Σας προαναγγέλλω ήδη τον τίτλο του:
      #HELLASGOLD, #ANTIGOLD and thinking BOLD…

      Ευχαριστώ πολύ
      Με εκτίμηση
      Βαγγέλης Μωυσής

  2. Όπως ενημερώθηκα από το διαδίκτυο .
    Υπέρ της διενέργειας των ερευνητικών γεωτρήσεων της εταιρίας τάσσεται με απόφασή του κατά πλειοψηφία και το Τοπικό Συμβούλιο Στανού.(δλδ. το χωρίο μου).
    Ο Πρόεδρος του Δημήτριος Γερακούδης δήλωσε: « Το Τοπικό Συμβούλιο Στανού στηρίζει την προοπτική διενέργειας ερευνητικών γεωτρήσεων, θέλοντας η περιοχή μας να έχει συνέχεια στην ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε ζητά και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας της περιοχής μας. Δε μπορούμε να φανταστούμε τα χωριά μας χωρίς τη λειτουργία των μεταλλείων γιατί στη θέση της προοπτικής και της ελπίδας θα κυριαρχήσει η ανεργία, η φτώχεια και η μιζέρια ».δλδ
    Θα θέσω δημόσια ερωτήσεις
    1 η εταιρία μέχρι τώρα δεν έκανε γεωτρήσεις και πως προγραμματιζει της χρυσές επενδύσεις το γνωρίζουν αυτό οι μέτοχοι?
    2.Για τόσο σοβαρή απόφαση ο πρόεδρος μας Δ.Γερακουδης συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση όπως παλιά για το νερό .
    Μήπως πρόκειται για του μπαμπά του τα χωράφια.
    3. Ο πρόεδρος μας πως ονειρεύεται και από οικοδόμους που είχαμε μέχρι πρόσφατα τώρα θα τους κάνει μεταλλωρύχους . Γρήγορα θα διαψευστεί !!!
    4. Πιστεύει πράγματι και από ποια πείρα ότι η εξόρυξη θα φέρει ανάπτυξη στο Χωρίο όπως δηλώνει . Υπάρχουν και που ανάλογα παραδείγματα ?

  3. Η μετατροπή της ΒΑ Χαλκιδικής σε απέραντο μεταλλευτικό πεδίο , ένα εξορυκτικό El Dorado δηλαδή, δεν προσφέρει αειφόρο ανάπτυξη

  4. Τώρα που τα πάντα σε όλα τα Ορυχεία του κοσμου είναι αυτοματοποιημενα περιμένουν οι χωριανοί μου η “χρυση “εταιρία να τους προσλάβει Είναι βαθιά νυχτωμένοι και γελασμένοι !!!! .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.