Σταθάκης, Φάμελλος και “ο κανόνας της νομιμότητας” #skouries


Α. ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “ΑΥΓΗ”

EΡ: “Η “καρδιά ” του επενδυτικού σχεδίου των μεταλλουργικών δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, βάσει της σύμβασης του 2004, ήταν η υποχρέωσή της για κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής καθαρών μετάλλων, ώστε αυτά να φορολογούνται… Η προτεινόμενη μέθοδος μεταλλουργίας αυτή, της ακαριαίας τήξης, αποδείχτηκε ανεφάρμοστη για πολλούς λόγους. Άλλωστε, έχει επιστραφεί από το ΥΠΕΝ η σχετική τεχνική μελέτη. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;”

ΑΠ: “Το υπουργείο, κινούμενο απόλυτα εντός του πλαισίου του νόμου και των θεσμικών ρυθμίσεων, προετοιμάζει τη διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία προκειμένου αυτή να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα «επίδικα» θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση.”

Β. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

https://www.youtube.com/watch?v=NnU7xIYxCfo

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις Φάμελλου στον Πολύγυρο στις 30/4/2017, παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκαν από το κίνημα κατά της εξόρυξης Κατερίνα Ιγγλέζη, Λάζαρο Τόσκα. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη εκδήλωση όπως αρχικά είχαμε γράψει. Αφαιρέθηκε λοιπόν το όνομά του και του ζητούμε συγγνώμη για τη λανθασμένη αναφορά).

“Αυτή τη στιγμή η δραστηριότητα προχωράει καί υποβάλει μελέτες. Καί αρκετές από τις μελέτες πού έχει υποβάλει τις απορρίπτουμε. Για όλες τις απορίψεις έχει πάει στο ΣτΕ καί έχει κερδίσει. Απολύτως εξαντλούμε και τηρούμε χωρίς καμία διάκριση, υπέρ ή κατά, τις προβλέψεις που υπάρχουν στον κανόνα. Ο κανόνας είναι η νομοθεσία. Αν χρειασθεί, με βάση τη δική μας εκτίμηση, όπου υπάρχουν ελλείματα σε μελέτες δεν θα δίνουμε εγκρίσεις. Ο Παπακωνσταντίνου υπέγραψε την ΑΕΠΟ, όμως από τη στιγμή που υπάρχει, εμείς υποχρεούμεθα να εξαντλούμε την ισοτιμία δηλαδή να εφαρμόζουμε τον κανόνα.

Τι είχες υποχρέωση να κάνεις; Είχες υποχρέωση να κάνεις flash smelting που είναι η καρδιά της επένδυσης. Επειδή δεν έκανες την προβιομηχανική κλίμακα, εμεις κάναμε την απόρριψη της μελέτης. Την απόρριψη αυτή προσέβαλε στο ΣτΕ και την κέρδισε. Κρίνετε το ΣτΕ οχι εμένα. Η απόφαση Σκουρλέτη το Μάιο ξανά απορρίπτει το θέμα και αυτό πάει στο ΣτΕ.

Προφανώς δεν μπορεί όμως η πολιτεία και κανένας υπουργός και κανένας υπάλληλος και καμία αστυνομία να σταματήσει τη δραστηριότητα που έχει εγκριθεί, πρέπει όμως να ελέγχει να γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες”.

Ο κ.Φάμελλος κατέληξε: “Δέν υπάρχει κανείς εδώ μέσα πού μπορεί να πεί κάτι συγκεκριμένο το οποίο πρέπει να γίνει και να εγκριθεί. Εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες”.

Υπάρχουμε όμως καί εμείς πού δέν ήμασταν εκεί μέσα καί μελετήσαμε όσα είπε ο κ. Φάμελλος. Και έχουμε ΠΟΛΛΑ να πούμε:

1. Σχετικά μέ τίς αποφάσεις τού ΣΤΕ: “Γιά όλες τίς απορρίψεις από τη διοίκηση πού έχει πάει η ΕΧ στό ΣτΕ έχει κερδίσει”, είπε ο κ. Φάμελλος.

Η αλήθεια που δεν λέει ο Αναπληρωτής Υπουργός είναι οτι υπάρχει πλέον ένα σώμα νομολογίας του ΣτΕ που ορίζει ποια είναι η νομιμότητα στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός, ποιος είναι δηλαδή “ο κανόνας”:

  • H απόφαση επιστροφής της μελέτης της μεταλλουργίας λόγω της μη εκτέλεσης δοκιμών του flash smelting σε ημιβιομηχανική κλίμακα, που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2015 από τον τότε Υπουργό ΠΕΝ κ.Λαφαζάνη, προσβλήθηκε από τήν ΕΧ και ακυρώθηκε από το ΣτΕ με την 3191/2015. Ομως το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση “για νέα νέα νόμιμη κρίση”.
  • Η απόφαση ανάκλησης των εγκρίσεων τεχνικών μελετών από τον κ. Σκουρλέτη τον Αύγουστο 2015 είχε την ίδια αιτιολογία, τη μη εκτέλεση ημιβιομηχανικών δοκιμών του flash smelting. Προσεβλήθη από την εταιρεία και ακυρώθηκε και αυτή, όμως το ΣτΕ ξανά ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση “για νέα νόμιμη κρίση”.
  • Η “απόφαση Σκουρλέτη” του Ιουλίου 2016 ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΡΙΣΗ, σε συμμόρφωση της Διοίκησης προς την απόφαση 3191/2015 του ΣτΕ. Απορρίπτει ξανά τη μέθοδο FS, για μια πλειάδα λόγων στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι ημιβιομηχανικές δοκιμές. Κατά της απόφασης αυτής η ΕΧ δεν αποπειράθηκε να προσφύγει στό ΣτΕ, παρά μόνο έκανε μία απλή αίτηση θεραπείας που και αυτή απορρίφθηκε.
  • Η νέα προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ αφορά την απόρριψη της αίτησης θεραπείας της 2.11.2016 και η συζήτηση της δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί. Όλες τις προηγούμενες φορές που η εταιρεία ένιωθε οτι είχε την απόφαση “στο τσεπάκι της”, η υπόθεση είχε προσδιοριστεί, συζητηθεί και κριθεί μέσα σε λίγους μήνες – αλλά τώρα η εταιρεία δεν βιάζεται γιατί αυτή την προσφυγή δεν μπορεί να την κερδίσει.

Ο χρόνος έκδοσης τής απόφασης λοιπόν προβλέπεται μακρύς. Μέχρι τότε η απόφαση Σκουρλέτη είναι ισχυρή, είναι δηλαδή “ο κανόνας” για τον κ.Φαμελλο και τον κ. Σταθάκη

Επί πλέον όμως, κανόνας είναι και οι αποφάσεις του ΣτΕ.
1492/2013: «η τυχόν εφαρμογή άλλης μεθόδου ή η ουσιώδης, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τροποποίησή της, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ανακύψει η ανάγκη αυτή, θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων, εκδοθείσα κατόπιν τηρήσεως εκ νέου της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδοτήσεως, λόγω ουσιώδους τροποποιήσεως των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.»

223/2016 που επιβεβαιώνει τον όρο των από 10.12.2012 Εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών: “Η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και τεχνικών μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το επενδυτικό σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ.2 έως 5 της Σύμβασης Μεταβίβασης η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ του Ελληνικού ∆ημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και η οποία κυρώθηκε με το ν.3220/2004 (ΦΕΚ Α’ 15).”

Με τίς από 07.05.2016 καί 02.11.2016 Αποφάσεις Σκουρλέτη έχουν αποριφθεί οριστικά τα προσαρτήματα 5 καί 6  των τεχνικών μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών αντιστοίχως που αφορούν τη μονάδα μεταλλουργίας FS. Κατά τη νομολογία πλέον του ΣτΕ ακυρώνεται και το ΕΣ και παραβιάζονται συνολικά από την ΕΧ οι παρ.3.2, 3.4 και 3.5 του άρθρ. 3 της σύμβασης.

2. Σχετικά με τήν αποστροφή: “Δεν μπορεί όμως η Πολιτεία και κανένας υπουργός και καμία αστυνομία να σταματήσει μια δραστηριότητα που έχει εγκριθεί, πρέπει όμως να ελέγχει νά γίνονται σύμφωνα με τον κανόνα”.

Ας μας πει ο κ. Φάμελλος τι είναι αυτό που “έχει εγκριθεί”. Η δραστηριότητα είναι ή ΑΕΠΟ, είναι τό Επενδυτικό Σχέδιο, είναι η Μεταλλουργία flash smelting, είναι τά προσαρτήματα καί οί τεχνικές μελετες όλων τών υποέργων πού συνιστούν τό ΕΣ. Και όλα αυτά, μετά την απόρριψη του flash smelting  έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι οτι παραβιάζεται συνολικά τό άρθρο 3 τής συμβασης.

Σύμφωνα λοιπόν μέ όλα τά ανωτέρω οι Σταθάκης – Φάμελλος κατά τον “κανόνα της νομιμότητας” τον οποίο επικαλούνται, οφείλουν:

α. Νά ακυρώσουν τήν ΑΕΠΟ καί όλες τίς διοικητικές πράξεις πού απορρέουν από αυτή.

β. Σε εφαρμογή του άρθρου 4 της σύμβασης:

  • Να αναστρέψουν τη σύμβαση μεταβίβασης.
  • Να επαναφέρουν στην ιδιοκτησία του Ελλ. Δημοσίου το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, επιστρέφοντας ταυτόχρονα στην Ελληνικός Χρυσός 11 εκατόμ.ΕΥΡΩ.
  • Να ενεργήσουν για την κατάπτωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής 50 εκατόμ.ΕΥΡΩ τής Ελληνικός Χρυσός.
  • Να κινήσουν διαδικασία αποζημιώσεως για θετικές και αποθετικές ζημίες που οφείλονται στις δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός.

Με τις ενέργειες αυτές οι κ. Σταθάκης – Φαμελλος θα είναι συνεπείς στον κανόνα της νομοθεσίας. Οι δικές τους ενέργειες δείχνουν άλλα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο που τα ιστολόγια της Ελληνικός Χρυσός πανηγύρισαν για  τις δηλώσεις αυτές και ποστάρισαν αμέσως το σχετικό βίντεο.


5 απαντήσεις στο “Σταθάκης, Φάμελλος και “ο κανόνας της νομιμότητας” #skouries”

  1. Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την προαγωγή σε ‘στέλεχος’ αλλά δεν είμαι. Ο σχολιασμός σας δε με αγγίζει αλλά επειδή δεν ήμουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρακαλώ να αφαιρέσετε το όνομά μου από αυτή την ανάρτηση.

  2. Δύο τρόποι να πετάς την μπάλα στην κερκίδα:
    Ο ένας αμέσως μόλις την πάρεις στα πόδια σου (Σταθάκης). Ο άλλος ύστερα από πολλες αδέξιες τρίπλες που ζαλίζουν και αυτόν που τις κάνει (Φάμελλος).

  3. Λιγνιτωρυχείων κατάῤῥευσις

    Ἐπειδὴ μιλᾶμε γιὰ λιγνιτωρυχεία καὶ ἀπασχόληση, καλὸ εἶναι νὰ θυμηθοῦμε κάποιους ἀριθμούς:

    Ἔτσι λοιπόν, στὰ λιγνιτωρυχεία ἀπὸ 6,7 χιλιάδες ἄτομα ποὺ ἐργάζονταν τὸ 1988, τὸ 2000 ὁ ἀριθμός τους ἔφθασε στὶς 6,2 χιλιάδες. γιὰ νὰ μετρηθῇ στὰ 511 ἄτομα τὸ 2010.

    Ἀνάλογο πορεία εἶχε καὶ ὁ ἀριθμός τους:

    Ἦταν 87 τὸ 1963, στὰ 19 τὸ 2000 καὶ …..μόλις 5 τὸ 2010.

    Πρόκειται γιὰ κλασικὴ κατάῤῥευση.

    Ποιά εἶναι ἡ αἰτία;
    Ἡ τεχνολογικὴ πρόοδος, ἡ μείωσις τῆς παραγωγῆς καὶ φυσικὰ οἱ ἀνεπαρκεῖς ἐπενδύσεις, ἐπειδὴ ὁ λιγνίτης θεωρεῖται βρώμικος γιὰ τὸ περιβάλλον.

    Νὰ σημειώσω, ὅτι ἡ μείωσις τῆς παραγωγῆς ἔφερε αὔξηση …εἰσαγωγῆς ῥεύματος, ποὺ σημαίνει νέος χρέος, διότι ἐπιβαρύνεται τὸ ἰσοζύγιο συναλλαγῶν.

    Πηγὴ τῶν στοιχείων τὸ βιβλίο «Οἰκονομία καὶ Κοινωνία» τοῦ Θ.Παπαηλία.

  4. όπως ενημερώνομαι προφορικά…σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμύνταιου .κάλεσαν τον καθ .Καββαδα από το ΕΜΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.