99,1% “όχι στην εξόρυξη χρυσού” από τη Γευγελή. Εταιρείες και πρότζεκτ στην ΠΓΔΜ #skouries


Με το συντριπτικό ποσοστό 99,1%, οι κάτοικοι της Γευγελής απέρριψαν την πρόταση για ανάπτυξη μεταλλείων χρυσού στα όρη Κozuf, στο τοπικό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την Κυριακή 23-3-2017. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, το δημοψήφισμα είναι έγκυρο γιατί πήρε μέρος αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, περίπου 68%. Αυτό σημαίνει οτι ο Δήμος Γευγελής δεν πρόκειται να εκδώσει άδειες για δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.

Αυτά γράφει το Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΝΑ της ΠΓΔΜ – εμείς έχουμε δει πολλά και διατηρούμε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Εκμεταλλεύσιμα αποθέματα χρυσού βρέθηκαν βορειοδυτικά της πόλης, κατά μήκος του ποταμού Konjska. Το πρότζεκτ εξόρυξης – που τώρα θα δούμε αν και πώς θα προχωρήσει – ανήκει στην Καναδική Nevsun Resources, μια εταιρεία με εξαιρετικά κακό όνομα, λόγω των τρομακτικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μεταλλείο Bisha στην Ερυθραία, όπου κατηγορείται για συνενοχή σε βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, δουλεία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Και επειδή είναι μικρός ο κόσμος, το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Nevsun Resources δεν μας είναι καθόλου άγνωστο: είναι ο Cliff Davis, πρώην CEO της TVX Gold, της εταιρείας που έφερε εδώ ο Πάχτας σαν το “μεγάλο επενδυτή” στα Μεταλλεία Κασσάνδρας το 1995. Της εταιρείας που απέκτησε τα μεταλλεία μέσα από μια πολύ σκοτεινή διαδικασία και της οποίας ο πρόεδρος, Eike Batista, βρίσκεται τώρα στη φυλακή για δωροδοκίες πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων… Σαπίλα και δυσωδία ο κόσμος των μεταλλευτικών εταιρειών.

Η Γευγελή βρίσκεται πάνω στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, στις όχθες του Αξιού ποταμού και δικαίως ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Γκοντενούδης εξέφρασε ανησυχία για την προοπτική τέτοιων εκμεταλλεύσεων στην περιοχή. Άδειες σε Καναδικές εταιρείες για επιφανειακές εξορύξεις χρυσού έχουν εκδοθεί και στη στην Στρώμνιτσα και στο Βαλάντοβο, λίγο βορειότερα της Γευγελής. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το πρότζεκτ Ilovitza-Shtuka της επίσης Καναδικής Euromax Resources. Koίτασμα πορφυρικού χαλκού-χρυσού, σαν τις δικές μας Σκουριές στο νότο και σαν το Bucim που βρίσκεται πάλι στην ΠΓΔΜ, λίγο βορειότερα. Και σαν τα κοιτάσματα Βάθης-Γερακαριού-Ποντοκερασιάς στο νομό Κιλκίς για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα πρόταση εκμετάλλευσης ώστε να μπούνε στο χάρτη. Ίδια γεωλογική ζώνη, ίδια μεταλλοφορία από πάνω μέχρι κάτω στο χάρτη.

Και επειδή (ξανά!) είναι μικρός ο βρώμικος κόσμος των μεταλλευτικών εταιρειών, και αυτή η εταιρεία, η Euromax, μας είναι γνωστή γιατί είναι η συνέταιρος της Eldorado Gold σε ερευνητικά πρότζεκτ στη Σερβία. Το διοικητικό της συμβούλιο είναι ΟΛΗ η European Goldfields (!), δηλαδή η προηγούμενη ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας την οποία εξαγόρασε η  Eldorado στις αρχές του 2012. Μάλιστα CEO της Euromax είναι ο Steve Sharpe, αυτός δηλαδή που ως στέλεχος της Europan Goldfields το 2011 δήλωνε:

“Μόλις πάρουμε τις άδειες θα μπορούμε πραγματικά να ξεκλειδώσουμε την αξία που υπάρχει μέσα στην έκταση της παραχωρησής μας (των 317.000 στρεμμάτων). Έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ επιθετικό γεωτρητικό πρόγραμμα. Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν σώφρον να ξεκινήσουμε πριν πάρουμε τις άδειες, λόγω της ευαισθησίας του θέματος…

Δεν αδειοδοτούμε απλώς ένα έργο εδώ… αδειοδοτούμε το δικαίωμά μας να εκμεταλλευτούμε και να επεξεργαστούμε οποιαδήποτε μεταλλοφορία ανακαλύψουμε στην έκταση της μεταλλευτικής μας ιδιοκτησίας”.

Ήδη η Eldorado τρυπάει τον επόμενο στόχο της, μετά τις Σκουριές, που είναι η Τσικάρα. Αν αφήσουμε να προχωρήσουν οι Σκουριές σε λίγα χρόνια όλη η βόρεια Ελλάδα θα είναι γεμάτη τρύπες.


3 απαντήσεις στο “99,1% “όχι στην εξόρυξη χρυσού” από τη Γευγελή. Εταιρείες και πρότζεκτ στην ΠΓΔΜ #skouries”

  1. ακουει η ιγγλεζη ?…ΑΥΤΗ ειναι η νομιμοτητα κυρια βουλευτινα μας..δημοψηφισμα απο το λαο…οχι οι χαζομαρες που μας ελεγες στο πολυγυρο…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.