Η «ανάπτυξη» ξεκίνησε και στην Τσικάρα #Τsikara


Πηγή: vasilinos

Στις 28-3-2017 η εταιρεία μετέφερε γεωτρύπανο στην Τσικάρα. Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Μ. Παναγίας και των κατοίκων που κατήγγειλαν το γεγονός, διευθετήθηκαν τελικά από την εταιρεία κάποιες εκκρεμότητες, και στις 29-3-2017 το ειδικό γεωτρύπανο εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Τσικάρα στο ύψος κοντά στο δρακοσπήλαιο, περί τα 100 μέτρα πλησίον του οικίσκου των κυνηγών. Εχθές περί ώρα 6 μ.μ. κάναμε μία βόλτα στην Τσικάρα και διαπιστώσαμε ότι η Τσικάρα πλέον είναι αστυνομοκρατούμενη. Να φαντασθείτε ότι προχθές, ταξιδεύοντας από Πάτρα-Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, δεν συναντήσαμε στην εθνική οδό ένα περιπολικό. Αντιθέτως εχθές στην Τσικάρα μέσα στο δάσος, συναντήσαμε τρία περιπολικά· το δε ένα εξ αυτών μαζί με ένα αυτοκίνητο με υπαλλήλους security, βρισκόταν στον χώρο όπου έχει πλέον εγκατασταθεί το γεωτρύπανο με τις δεξαμενές νερού.

Πριν λίγο διάστημα εγκληματίες δράστες προέβησαν σε απόπειρα εμπρησμού στη Μ.Παναγία, πολίτες αμέσως κατήγγειλαν το γεγονός και το Α.Τ. Αρναίας δήλωσε ότι δεν είχε διαθέσιμο περιπολικό και έφυγαν οι δράστες ανενόχλητοι (το περιστατικό συνέβη 24-12-2016). Η αστυνομία και η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να μη διαθέτουν περιπολικό για την προστασία του πολίτη, όμως για το κεφάλαιο και για το γεωτρύπανο γεμίζει η Τσικάρα με περιπολικά.

Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας. Η Τσικάρα είναι μια πανέμορφη περιοχή του Κακκάβου, πλησίον της Μ. Παναγίας και προς το Γομάτι, έχει 100% δασοκάλυψη από δρυς, οξιές κ.λ.π., διαθέτει πολλά νερά και πλησίον ευρίσκονται οι κεντρικές γεωτρήσεις από όπου υδρεύεται η Μ. Παναγία.

Επίσης σ’αυτή την περιοχή βρίσκεται το «δρακοσπήλαιο», όπου εντός υπάρχουν δίοδοι μεταλλευτικών στοών εξ αρχαιοτάτων χρόνων (κατά μαρτυρίες κατοίκων που έχουν κατέβει οι ίδιοι μέσα), και έχουν ως εκ τούτου αρχαιολογική ιστορική σημασία. Η Τσικάρα βρίσκεται πολύ κοντά και στις Σκουριές.

Όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει, η εταιρεία δεν κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για το σύνολο των μεταλλείων που θα αναπτύξει, όπως ρητά επέβαλε το άρθρο 3 της σύμβασης Ν.3220/2004, αλλά κατέθεσε μόνο για τρία επιμέρους μεταλλεία (Σκουριών, Ολυμπιάδος, Μαντέμ Λάκκου).

Αφού χωρίς να έχει εγκριθεί το επενδυτικό της σχέδιο ανενόχλητη από κυβέρνηση και Δήμο Αριστοτέλη το υλοποιεί, προφανώς υπολογίζοντας στις αδειοδοτήσεις που συνεχώς λαμβάνει από την αριστερή κυβέρνηση και την πρωτοφανή παθητική αδιάφορη στάση του Δήμου Αριστοτέλη, άρχισε με το «καλημέρα» την επέκταση προς τα επόμενα μεταλλεία, τα οποία είναι: Τσικάρα, Πιάβιτσα, Φισώκα, ενώ έπεται και συνέχεια. Αφού εγκαθίσταται πλέον το γεωτρύπανο στην Τσικάρα, ας δούμε τα της Τσικάρας. Πρόκειται για πολυμεταλλικό στόχο της εταιρείας πορφυρικού χρυσού-χαλκού και είναι παρόμοιο κοίτασμα μ’ αυτό των Σκουριών. Σας παραθέτουμε κάτωθι τον χάρτη που ανήρτησε η E.G. (European Goldfields) μετά τις εναέριες γεωφυσικές έρευνες που έκανε, και που αποδεικνύει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα, το οποίο κάνει τις Σκουριές να μοιάζουν μικροσκοπικές!!

Αυτές οι γεωτρήσεις αφορούν κοιτασματολογικές έρευνες και γίνονται για τη λήψη δειγμάτων των μετάλλων και την περιχαράκωση του κοιτάσματος, στοιχεία που θα αξιοποιηθούν από τους ειδικούς γεωλόγους και επιστήμονες για τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και λοιπών μελετών, ώστε να ετοιμάζονται και να είναι έτοιμα να κατατεθούν προς έγκριση, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από την εταιρεία. Το 2013 λ.χ. πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Πιάβιτσας συνολικού μήκους 18.000 μέτρων και 14.000 μέτρων το 2012 (είναι γνωστές και από τον ντόρο που είχε γίνει με τα νερά και το αρσενικό στην περιοχή του Νεοχωρίου). Το μήκος κοιτάσματος της Πιάβιτσας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το συμπαγές θειούχο κοίτασμα της Ολυμπιάδος. Επίσης έγιναν και γεωτρήσεις 3.000 μ. το 2012 στην Φισώκα.

Μπορεί στην Ελλάδα η ανάπτυξη να έχει σταματήσει, όμως η κυβέρνηση του Τσίπρα φροντίζει να συνεχίζεται η «ανάπτυξη» στην περιοχή μας. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες επεκτείνονται και ο Δήμος Αριστοτέλη, οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, διάγουν εν ειρήνη, μακαριότητα και μας ανακοινώνουν ότι διοργανώνουν ποδηλατικούς αγώνες στις 9 Απριλίου, που θα περάσουν από Στρατώνι, Στρατονίκη, Στάγειρα, Βαρβάρα και άλλα χωριά.

Η διοργάνωση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την καταστροφή του τόπου, προφανώς επιτρέπονται μόνο προεκλογικά για την κατάκτηση της «καρέκλας». Όταν καθίσουμε, δυστυχώς όλα επιτρέπονται, αρκεί να είναι «νόμιμα»· ως εκ τούτου, δεν πειράζει που δεν εγκρίνεται το επενδυτικό σχέδιο, αρκεί να υλοποιείται.

Θα επανέλθουμε λίαν συντόμως με θέμα τη στάση του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αριστοτέλη, στην επέκταση πλέον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στον δήμο.

Όσον αφορά την Ιερισσιώτισα βουλευτίνα που κρατούσε τη ντουντούκα του κινήματος, επειδή αναζητείται, απευθυνθήκαμε στο “silver alert”… Υπομνήουμε δε ότι στις 28-3-2017, όπου το γεωτρύπανο επί επισυρόμενου φορτηγού κατευθυνόταν για την Τσικάρα, οι κάτοικοι ζήτησαν από το Α.Τ. Αρναίας να γίνει έλεγχος για το αν η εταιρεία διαθέτει άδεια για τη διενέργεια γεωτρήσεων στην Τσικάρα. Η εταιρεία απέστειλε στο Α.Τ. άδεια, η οποία εξεδόθη από τον κ. Σκουρλέτη στις 5-10-2016 και φέρει αριθμό πρωτοκόλλου: 47737, και αφορά άδεια ανανέωσης της από 26-5-2010 με αρ.πρωτ. 4767, διά της οποίας είχε δοθεί άδεια για διενέργεια γεωτρήσεων σε ΠΙΑΒΙΤΣΑ, ΦΙΣΩΚΑ και ΤΣΙΚΑΡΑ.


3 απαντήσεις στο “Η «ανάπτυξη» ξεκίνησε και στην Τσικάρα #Τsikara”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.