Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Μια επι-διαιτησία πλανάται πάνω από την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός.
Μια επι-διαιτησία ενός παιχνιδιού που γίνεται με εντελώς αδιαφανείς όρους.
Μια επι-διαιτησία ύποπτη, θυγατέρα ενός «τεχνικού διαλόγου» πίσω από κλειστές πόρτες.
Μια επι-διαιτησία με όρους παράγκας.
Μια επι-διαιτησία που μαθεύτηκε από διαρροές.
Μια επι-διαιτησία που δεν αναγγέλθηκε ούτε δημοσιεύθηκε πουθενά επίσημα.

Μια επι-διαιτησία που έχει άγνωστη ημερομηνία έναρξης. Αλλά που έχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης. Γιατί η τελευταία πρέπει να προλάβει την αναγγελθείσα από την Eldorado Gold «πανηγυρική πρώτη παραγωγή χρυσού» από το μεταλλείο Ολυμπιάδας εντός του 2017: Βασιλική διαταγή και κόψτε το κεφάλι σας εκεί στα υπουργεία, γιατί εντός του έτους όλα πρέπει να είναι εντάξει. Όλες οι απαιτούμενες άδειες πρέπει να είναι μέχρι τότε εγκεκριμένες και η ομάδα πρωταθλήτρια.

Ο σφυρίχτρας λοιπόν έδειξε αράουτ εκεί που έπρεπε να δείξει την εσχάτη των ποινών. Και όλοι οι ψυλλιασμένοι θεατές είδαμε μια χαρά τη φαουλάρα του άρχοντα του παιχνιδιού. Μόνο οι αόμματοι δεν την είδαν. Και είδαμε επίσης την αγωνία του πριν, καθώς έβλεπε το χρονόμετρο να πλησιάζει στο τέλος του παιχνιδιού και την ομάδα της καρδιάς του να κινδυνεύει με ταπεινωτική ήττα, αποκλεισμό από τα περαιτέρω παιχνίδια και υποβιβασμό στην ερασιτεχνική κατηγορία. Ένα ανύπαρκτο αράουτ όμως μπορεί να σώσει το παιχνίδι σκέφτηκε. Αρκεί να υπάρχουν αρκετοί αόμματοι θεατές του παιχνιδιού -να μη γίνουμε και ρεζίλι των σκυλιών. Και το σφύριξε το αράουτ ο αθεόφοβος στο 90’. Και υπέγραψε μετά στο φύλο αγώνος την άδεια. Και προδιέγραψε έτσι το αποτέλεσμα της επι-διαιτησίας. Και τον πρωταθλητή.

Και ενώ ο σφυρίχτρας χανόταν στα αποδυτήρια, κάποιος αντ’ αυτού για να σώσει τα προσχήματα δήλωσε και υπέγραψε πως:

«Η άδεια χορηγείται με τους κατωτέρω όρους και περιορισμούς, η παράβαση των οποίων μπορεί να έχει ως συνέπεια, για τη δικαιούχο εταιρεία, την ανάκλησή της.»

Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, όπως καταλαβαίνετε, ανάκληση σημαίνει πως ο σφυρίχτρας θα παραπέμψει το θέμα σε επι-διαιτησία. Ξανά. Το παιχνίδι -το δούλεμα- μοιάζει να μην έχει τέλος.

Αλλά, με το μπαρντόν κ. σφυρίχτρα, τι παραβάσεις δηλαδή περιμένετε κατά την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού; Θα μας τρελάνετε; Τόσες άλλες παραβάσεις που βγάζουν μάτι δεν τις βλέπατε για να σφυρίξετε την διακοπή του παιχνιδιού, αυτήν περιμένετε για να δείξετε την αγριάδα σας; Για να χαλάσετε δηλαδή εδώ που τα λέμε και την πολυαναμενόμενη πανηγυρική πρώτη της παραγωγής χρυσού στην/από την Ολυμπιάδα εντός του 2017; Που την έχουν σίγουρη οι μεγαλομέτοχοι της ομάδας. Αλήθεια όμως, με ποια μεταλλουργική μέθοδο θα γίνει αυτή η πρώτη παραγωγή χρυσού;

Υγ: Εσείς όλοι εκεί οι αγνοί φίλαθλοι που φωνάζετε και σκίζεστε πως η επένδυση είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ και που θεωρείτε πως με το που ακυρώθηκε ένα επί μέρους έργο της πρέπει να ακυρωθεί το σύνολό της, λογαριάζετε χωρίς τον σφυρίχτρα. Που θεωρεί πως επειδή η επένδυση είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ, με το που θα προχωρήσει το ένα επί μέρους έργο της θα προχωρήσουν αναγκαστικά και τα υπόλοιπα. Βρέξει χιονίσει.

Aπό ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργό Πολιτισμού Κονιόρδου η ταφόπλακα στους παγκόσμιους Δελφούς; #skouries
Σκουριές: Κανένας διωκόμενος δεν είναι μόνος! #skouries