Παραμύθια της Ελληνικός Χρυσός (1): Μισθοί #skouries


Τα παραμύθια της Ελληνικός Χρυσός διαψεύδει το άρθρο του inr.gr που δημοσιεύσαμε, παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Για παράδειγμα:

“Στις 31.12.2015 η Ελληνικός Χρυσός απασχολούσε 971 εργαζόμενους, έναντι 960 στις 31.12.2014. Διέθεσε το 2015 για μισθούς και ημερομίσθια του διευθυντικού-διοικητικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, καθώς και για συναφείς παροχές, ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις 14,92 εκατ. ευρώ“.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η μέση συνολική ετήσια δαπάνη της Ελληνικός Χρυσός ανά εργαζόμενο είναι:

14.920.000 / 971 = € 15.366

Ο μέσος μισθός είναι 15.366 / 14 = €1.096

Οι κρατήσεις συνολικά είναι 16,5% για ασφαλιστικές εισφορές και ~ €35 για φόρο, κατά συνέπεια ο μέσος καθαρός μισθός είναι:
1.096 – 216 = €880.

Προφανώς το επιστημονικό και το διευθυντικό προσωπικό έχει πολύ υψηλότερους μισθούς και έτσι προκύπτει οτι ο μέσος καθαρός μισθός για τους απλούς εργαζόμενους κυμαίνεται μεταξύ €600 – €700!

Ας θυμηθούμε και τι έλεγε ο μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος (π.χ. εδώ):

“Το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο φτά­νει τις 35.000-40.000 ευρώ το χρόνο”.

Αν ήταν αλήθεια αυτό, τότε η συνολική ετήσια δαπάνη για μισθούς, ασφάλειες κλπ θα ήταν 971 Χ 40.000 = €38,8 εκατ, υπερδιπλάσια της πραγματικής. Αυτό το ετήσιο κόστος αντιστοιχεί σε καθαρό μισθό ύψους €2.290 που προφανώς δεν παίρνουν οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας!

Το άλλο παραμύθι, με τον αριθμό των εργαζομένων στα έργα της εταιρείας που δήθεν σήμερα είναι πάνω από 2.000 και δήθεν θα γίνουν 5.000 ή περισσότεροι, το έχουμε καταρρίψει εδώ, χρησιμοποιώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στοιχεία από την εγκεκριμένη ΜΠΕ. Το Μάρτιο του 2015 που γράφτηκε το άρθρο είχαμε υπολογίσει οτι στους αριθμούς που δίνει η ΜΠΕ και θεωρούμε ότι είναι οι πραγματικοί, είχαν προστεθεί από 180 έως 260 άτομα σε κάθε υποέργο και συνολικά 597 άτομα!

Είναι κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής οτι η εταιρεία προσλαμβάνει υπεράριθμο προσωπικό, για να τους χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης απέναντι στην κοινωνία και την κυβέρνηση. Είναι επίσης κοινό μυστικό οτι στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλες διαφορές με την εταιρεία, γέγονος που ορισμένες φορές έρχεται και στην επιφάνεια:

Δελτίο Εργατικής Διαφοράς από τα Σωματεία Εργαζομένων προς την Επιθεώρηση Εργασίας Χαλκιδικής

Δεν είναι περίεργο που το συγκεκριμένο άρθρο του inr.gr δεν αναδημοσιεύθηκε από τα ιστολόγια των υπαλλήλων της εταιρείας, όπως οι συνεντεύξεις του διευθύνοντος συμβούλου με τα ευφάνταστα/φουσκωμένα/παντελώς ψευδή νούμερα της εταιρείας για φόρους κλπ. Λέει αλήθειες.


6 απαντήσεις στο “Παραμύθια της Ελληνικός Χρυσός (1): Μισθοί #skouries”

  1. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ»,
    Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ!.
    (H «ΦΕΤΑ», Η CETA ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ…)
    «…..Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) για την εξαίρεση της φέτας από τη λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών, στην εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά.
    Με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, καλεί τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να μην δώσουν τη συναίνεσή τους, λέγοντας μάλιστα πως, αν το κάνουν, θα έχουν διαπράξει σκανδαλώδη αδικία και εθνική προδοσία….»
    ————————————————————————-
    (Αντε τωρα, να δούμε ποιοι βουλευτες πηραν από τα κόμματα τους εντολη να διαπραξουν, συνειδητα, «εθνικη προδοσια» στο ΕυρωκΥνοβούλιο…Κάποιοι από τους υπολοιπους …ανδρειωμένους -σε περδικαλί χρώμα, πιθανοτατα- θα κατεβασουν βρακια αργοτερα, κατά την επικυρωσή της στην Ελληνικη Βουλη…)

  2. Αυτά συμβαίνουν όταν τις τύχες της ΔΕΗ τις αναλαμβάνουν οι κομματικοί εγκάθετοι ( Παναγιωτάκης, Φωτόπουλος και λοιποί πρώην συνδικαλιστές). Ξέρω πολύ καλά τι σας λέω. ….24 χρόνια δούλεψα στη ΔΕΗ!!!!
    Μη αποπληρωμή των δανείων της ΔΕΗ = Χρεοκοπία Δημοσίου!
    Ποιος είναι Βασικός Μέτοχος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.