Eλληνικός Χρυσός: Επενδύσεις στο αδιέξοδο #skouries


%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf-1

Αποκαλυπτικά του αδιεξόδου της Ελληνικός Χρυσός είναι τα πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελληνικός Χρυσός ετοιμάζει “υπερπαραγωγή” τελετή εγκαινίων για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας τον Ιούνιο, με προσκεκλημένους … τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπροστά στην ολοκληρωτική έλλειψη ΝΟΜΙΜΩΝ επιλογών, η εταιρεία επιχειρεί να θαμπώσει τα πλήθη με υποσχέσεις για βουνά από χρυσάφι που η χώρα μας ποτέ δεν θα δει και Χολλυγουντιανής σύλληψης φιέστες. Αύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη ο απερχόμενος CEO της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ – που αυτή η ιστορία μάλλον του στοίχισε τη θέση του – ενώ τα σωματεία των εργαζομένων ήδη κάνουν σειρά πολιτικών επαφών στην πρωτεύουσα. Η πίεση για να παραβιαστεί η νομιμότητα και να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια στους μετόχους είναι – αναμενόμενα – τεράστια.

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας έχει ολοκληρωθεί και είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται άδειες. Άδεια Λειτουργίας του εργοστασίου και Άδεια Λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα. Η Ελληνικός Χρυσός δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά στο να βάλει χέρι στο βάζο με το γλυκό – τον ορυκτό πλούτο των Μεταλλείων Κασσάνδρας – αλλά ούτε και τόσο  μακριά. Μια άβυσσος χωρίζει την εταιρεία από τη λήψη των πολυπόθητων αδειών και αυτή έχει το όνομα “μεταλλουργία”. Ή αλλιώς, “απόφαση Σκουρλέτη”.

Στις 2 Νοεμβρίου 2016, με απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, απορρίφθηκε οριστικά η μέθοδος μεταλλουργίας που είναι ο κορμός όλης της “επένδυσης”. Η εταιρεία προσέφυγε μεν στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της απόφασης αλλά ουσιαστικά ομολογεί οτι τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει περίπτωση να την κερδίσει. Ζητά “επίλυση της διαφοράς με τεχνικό διάλογο και όχι με δικαστικές διαμάχες” ενώ η  ίδια έχει αποκλείσει τον τεχνικό διάλογο, έχοντας προσφύγει στο ΣτΕ! Τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός που είναι υπεύθυνα για την εξαπάτηση του Δημοσίου με την ψεύτικη μέθοδο, όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ενώπιον του ΣτΕ οτι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αλλά δεν τολμούν ούτε καν να το αρθρώσουν… Είναι χαρακτηριστικό οτι όλη η παλαιά ρητορική της εταιρείας για τους “περήφανους Έλληνες μηχανικούς” που σχεδίασαν το Επενδυτικό Σχέδιο και ενέταξαν σε αυτό την α-λα-Γκρέκα εφαρμογή τoυ flash smelting έχει εδώ και καιρό ενταφιαστεί.

“Η διαφορά δεν είναι τεχνική αλλά ζήτημα απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους της εταιρείας των συμβατικών της υποχρεώσεων”, απαντάει το ΥΠΕΝ. Η κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας που θα παράγει καθαρά πολύτιμα μέταλλα και φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο είναι η κεντρική υποχρέωση της εταιρείας που απορρέει από τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το διακύβευμα της απόφασης Σκουρλέτη είναι το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή τα κρατικά έσοδα από την “επένδυση” και η προστασία της δημόσιας υγείας.

“Απομένουν λίγες τυπικές άδειες για την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας”, λένε τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός αποκρύπτοντας όλα τα παραπάνω και προσπαθώντας να αποσυνδέσουν την αδειοδότηση της Ολυμπιάδας από το υπόλοιπο Επενδυτικό Σχέδιο. Faraway, so close. Όσο υπάρχει η δικαστική διαμάχη δεν μπορεί να εκδοθεί καμμία νέα άδεια για κανένα υποέργο του συνολικού Επενδυτικού Σχεδίου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε οτι το Υπουργείο στρέφεται κατά του εαυτού του και υπονομεύει, το ίδιο, το κύρος της απόφασης Σκουρλέτη αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Η εταιρεία ζητάει άδεια για να παράγει συμπυκνώματα που θα τα στέλνει στην Κίνα για όλη τη διάρκεια της “επένδυσης”, αφού εργοστάσιο μεταλλουργίας για να γίνει η απόληψη των καθαρών μετάλλων, χρυσού, χαλκού και αργύρου δεν υπάρχει, ούτε θα μπορεί να γίνει όσο είναι σε ισχύ η ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο είναι και παράνομο. Το Επενδυτικό Σχέδιο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά ως ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ και αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί η μεταλλουργία, δεν πρέπει να προχωρήσει τίποτα άλλο. Τα στελέχη της εταιρείας τώρα προσπαθούν να αποκρύψουν το ενιαίο και αδιαίρετο του έργου που  τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία όσο ακόμα νόμιζαν οτι τους συμφέρει. Γνωρίζουν και οι ίδιοι οτι τις άδειες που ζητούν ΔΕΝ δικαιούνται να τις πάρουν.

Τι απομένει; Επικοινωνιακή καταιγίδα. Τη βλέπουμε να εξελίσσεται εδώ και μήνες. “Η Ελλάδα θα ξαναγίνει παραγωγός χρυσού μετά από 22 χρόνια”. Συνειρμοί με εικόνες μεγαλείου και “κλίμα” στα μέσα ενημέρωσης. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι η Χαλκιδική δεν παρήγαγε ποτέ χρυσό και δεν θα παράξει ούτε τώρα. Διαβάστε σχετικά το άρθρο του καθηγητή γεωλογίας κ. Σαράντη Δημητριάδη “Ελληνικός Χρυσός: Τα ημιεπίσημα αποκαλυπτήρια”. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η “υπερπαραγωγή” θα έχει και διάσημους guest-stars, τα “βαριά” ονόματα των οποίων είναι η απόλυτη απόδειξη του αδιεξόδου! Αλήθεια, δεν είναι αυτή η εταιρεία που μόλις πριν από δυο μήνες, στις 17/11/2016, ανακοίνωνε οτι είχε λάβει το “πράσινο φως” για τα έργα της; Και είχε λάβει ξανά «πράσινο φως» στις 9/5/2016; Και άλλο ένα “πράσινο φως” στις 22/3/2016; Κρίμα η προπαγάνδα…

Σύντομα αναμένουμε να διατυπωθεί και ο νέος εκβιασμός: Ή μας δίνετε την άδεια για την Ολυμπιάδα ή απολύουμε. Mήπως αυτό είναι που φέρνει μαζί του αύριο ο κ. Ράιτ; Οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν ξανά σαν πολιορκητικός κριός για  να προωθηθούν οι παράνομες επιδιώξεις της εταιρείας, σε βάρος του τόπου και του δημοσίου συμφέροντος. Ήδη χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της προπαγάνδας της: Κατά τα λεγόμενα της εταιρείας, μέσα στη χρονιά θα γίνουν άλλες 1.000 προσλήψεις και ο αριθμός των εργαζομένων θα ανεβεί από τους 2.000 σε 3.000! Το πόσο ψευδείς είναι αυτοί οι αριθμοί το έχουμε αναλύσει εδώ και εδώ. Κατά την εγκεκριμένη ΜΠΕ, το σύνολο των θέσεων εργασίας θα είναι 1.300 – και αυτό όχι σήμερα αλλά στην τελική φάση του υποέργου Ολυμπιάδας, όταν γίνει και η μεταλλουργία. Όμως ούτε αυτός ο αριθμός είναι αληθής γιατί η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να φτιάξει ούτε το εργοστάσιο μεταλλουργίας, αλλά ούτε και νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, άρα 300 θέσεις εργασίας θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Ο υπουργός κ. Σταθάκης γνωρίζει οτι αν υποκύψει στις απαιτήσεις της εταιρείας και εκδώσει τώρα Άδεια Λειτουργίας για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, θα συμφωνήσει σιωπηρά στην παραβίαση της σύμβασης και θα τινάξει στον αέρα κάθε προοπτική δημιουργίας μεταλλουργίας. Θα συναινέσει στην παράνομη εξαγωγή του συνόλου του ορυκτού πλούτου των Μεταλλείων Κασσάνδρας με τη μορφή συμπυκνωμάτων, χωρίς εγχώρια επεξεργασία και χωρίς έσοδα για το Δημόσιο. Θα απεμπολήσει εν γνώσει του το δημόσιο όφελος, για χάρη του οποίου έγινε δεκτό αυτό το τεράστιο έργο με τις τεράστιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και θα ακυρώσει οριστικά κάθε δυνατότητα επιστροφής των μεταλλείων στο Δημόσιο.

Έχει σημασία να σημειωθεί οτι ο λόγος που  το Επενδυτικό Σχέδιο σχεδιάστηκε με αυτον τον τρόπο,  με όλα τα υποέργα – Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες και μεταλλουργία – αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, ήταν για να μην μπορεί στο μέλλον να διαχωριστεί  κάποιο από αυτά. Να μην μπορεί να πέσει το ένα χωρίς να πάρει μαζί του και το άλλο. Να είναι δύσκολο να σταματήσει το τερατούργημα στις Σκουριές για το οποίο ήταν γνωστό από τότε οτι υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις, γιατί από την ίδια άδεια θα κρέμονταν και το παλιό μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, με τους παλιούς ντόπιους εργαζόμενους που ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση. Τότε, πριν η Eldorado φέρει μαζί της το φανατισμό, είχαμε προσπαθήσει να προειδοποιήσουμε τους παλιούς εργαζόμενους: “Μην τους αφήσετε να τα βάλουν μαζί”. Δεν μας άκουσαν, δεν κατάλαβαν τον κίνδυνο και χειροκρότησαν την ΚΥΑ.

Η εταιρεία ήθελε να κάνει το έργο της too big to fail. Πολύ μεγάλο για να αποτύχει. Τώρα το “ενιαίο και αδιαίρετο” έχει γυρίσει μπούμερανγκ γιατί απαγορεύει το διαχωρισμό της σκάρτης μεταλλουργίας από το σύνολο. Η απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να προωθήσει για έγκριση μια μέθοδο-απάτη χωρίς εναλλακτική είναι αυτή που τώρα οδηγεί σε κατάρρευση το σύνολο της “επένδυσης”. Ή τουλάχιστον, αυτό λέει ο νόμος.


2 απαντήσεις στο “Eλληνικός Χρυσός: Επενδύσεις στο αδιέξοδο #skouries”

  1. ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Κίνδυνος για μπλακ άουτ στη χώρα
    Της Μανταλένας Πίου
    Στα τεχνικά του όρια λειτουργεί το σύστημα ενέργειας εδώ και περισσότερο από 40 ημέρες, με τη χώρα να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενο μπλακ άουτ, αναδεικνύοντας τις μεγάλες αστοχίες του ενεργειακού προγραμματισμού. Τα έκτακτα μέτρα όπως οι εισαγωγές επιπλέον φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG), η διακοπή παροχής ηλεκτρικών φορτίων για κάποιες ώρες (διακοψιμότητα) στη βιομηχανία και το γύρισμα σε ντίζελ όσων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα αρχίζουν να εξαντλούν τη δυναμική τους, με τη ΡΑΕ να ζητ;a από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ να εκπονήσουν μελέτες για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
    Το παράδοξο είναι ότι αυτή τη φορά ο συναγερμός δεν οφείλεται σε κάποιο απόλυτο ρεκόρ ζήτησης, όπως στο παρελθόν, στην πρό της οικονομικής κρίσης περίοδο, αλλά στην ανεπέρκεια τροφοδοσίας με φυσικο αέριο. Η αιχμή όλης της περιόδου αυτής, ήταν περίπου στα 9.400 MW στις αρχές του μήνα, όταν τα απόλυτα ρεκόρ προ του 2010 ξεπερνούσαν τα 10.500 MW και οι ημερήσιες αιχμές τις τελευταίες 40 ημέρες της κρίσης σπάνια υπερβαίνουν τα 8.500 MW. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πάντως αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι εξαγωγές ηλεκτρισμού. Τον Δεκέμβριο 2016 – τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία- αυξήθηκαν κατά 122,09% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου και η τάση παραμένει αυξητκή τον Ιανουάριο. Με τις αποσύρσεις μονάδων της ΔΕΗ (παλαιών λιγνιτικών και πετρελαικών) η εγκατεστημένη συμβατική ισχύς έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να έχει αντικατασταθεί. Η αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος οφείλεται στις ΑΠΕ, οι οποίες όμως αδυνατούν από τη φύση τους, να υποκαταστήσουν συμβατική ισχύ, καθώς η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
    Ενεργειακό ισοζύγιο
    Η αλλαγή του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η ενέργεια από φυσικό αέριο καλύπτει σήμερα το 38% του ενεργειακού ισοζυγίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ πέρυσι κάλυπτε το 21%. Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες εφοδιασμού με αέριο δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την αύξηση αυτή. Καθώς η δυναμικότητα μεταφοράς αερίου από τους δύο αγωγούς, στα ελληνο-βουλγαρικά και τα ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι πεπερασμένη και χρησιμοποιείται στο φουλ, το σύστημα κρέμεται όλη αυτή την περίοδο από την άφιξη φορτίων, τακτικών και έκτακτων, υγροποιημένου αερίου ( LNG) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η ΔΕΠΑ έχει εισάγει τον Ιανουάριο 6 φορτία (2 τακτικά και 4 έκτακτα) και για τον Φεβρουάριο αναμένονται άλλα 6, εκ των οποίων 2 τακτικά και 4 έκτακτα, δηλαδή φορτία που είναι προγραμματισμένο να έλθει αργότερα μέσα στο έτος αλλά η παράδοσή του επισπεύδεται. Προμηθευτής όλων των φορτίων είναι η αλγερινή Sonatrach, με την οποία η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνια σύμβαση. Το επόμενο πλοίο LNG αναμένεται να εκφορτώσει στη Ρεβυθούσα στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου και κατόπιν αναμένεται ένα ακόμα στις 11 Φεβρουαρίου.
    Ρεβυθούσα
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει τη δυνατότητα μόνιμου ελλιμενισμού ενός πλοίου LNG στη Ρεβυθούσα, προκειμένου να λειτουργήσει ως πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος, καθώς η κατάσταση συναγερμού αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα και σίγουρα όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές περιοχές, προς τις οποίες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν εξ αιτίας και των υψηλών τιμών του ηλεκτρισμού που είχαν διαμορφωθεί στις αγορές.
    Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος) αυξήθηκαν και στη χώρα μας. Μετά το peak των 299 ευρώ/ Mwh που σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου για μία ώρα -η μέση τιμή του συστήματος για όλο τον Δεκέμβριο ήταν 51 ευρώ/MWh- o Ιανουάριος αναμένεται να κλείσει με αισθητή αύξηση της μέσης τιμής, καθώς η ΟΤΣ να κινείται για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα μεταξύ των 110 και των 150 ευρώ/ Mwh. Η αύξηση αυτή αναμένεται να ασκήσει πρόσθετη πίεση στο κόστος των προμηθευτών ηλεκτρισμού, τις εταιρίες- παρόχους ρεύματος και ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ΔΕΗ διεκδικεί ένα ποσόν την τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ως έξτρα κόστος απο τη χρήση ντίζελ στα εργοστάσιά της στο Λαύριο και την Κομοτηνή. Διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει να «ακούγονται» και από τη ΔΕΠΑ, καθώς τα φορτία LNG και ειδικά τα έκτακτα, κοστίζουν πιο ακριβά από το φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114427802

  2. ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΄΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟΣ ΄΄ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

    Ή έρχεστε, ενημερώνεστε από εμάς και γίνεστε παπαγαλάκι των απόψεων της ΄΄ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ΄΄ ή σας μηνύουμε, απειλεί με επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω εταιρείας, μετά την τοποθέτησή μου για τις Σκουριές στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
    Κράτος εν κράτει η ΄΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΄΄ αφού αφενός ταυτίζει τη φήμη της εταιρείας με το γενικό καλό της χώρας, αφετέρου ποινικοποιεί την ελευθερία της γνώμης ενός αιρετού μέλους του ευρωκοινοβουλίου.
    Για την εξέλιξη αυτή φταίει σαφώς όλο το παλιό πολιτικό σύστημα που εκχώρησε στην εταιρεία το δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως ο μεγαλοτσιφλικάς της Χαλκιδικής, όπως επίσης ευθύνεται και η παρούσα κυβέρνηση που με τις παλινωδίες της και τις θολές της αποφάσεις επιτρέπει τη συνέχιση αυτού του καθεστώτος.
    Είναι ξεκάθαρο ότι απειλές δεν με αγγίζουν και δε θα έπρεπε να αγγίζουν κανέναν αιρετό.
    Είναι σαφές ότι αντιλαμβάνομαι το γενικό καλό της χώρας με τρόπο εντελώς και απόλυτα διαφορετικό από την ΄΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΄΄
    Είναι αυτονόητο ότι το περιεχόμενο που δίνει κανείς στην ανάπτυξη εκκινεί από τα συμφέροντα που θέλει να υπερασπιστεί. Το δημόσιο συμφέρον ή ένα απεχθές ιδιωτικό συμφέρον που καταστρέφει μια ολόκληρη περιοχή
    Είναι σπουδαίο ότι η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και μπορεί να εκπροσωπείται με ελευθερία άποψης από τους βουλευτές σε θεσμικά όργανα, τα οποία ο ελληνικός λαός επιλέγει
    Είναι αξιοσημείωτο ότι αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας έκφρασης είναι η Επιτροπή Αναφορών να αφήσει ανοικτή την αναφορά για τις Σκουριές, με τη δέσμευση να ελέγξει και να διερευνήσει σε βάθος όλα τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν.
    Είναι τέλος εύλογο ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός που αφορά στην ελευθερία έκφρασης της άποψης μου. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η άποψη είναι τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη και κυρίως εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εκπροσωπεί ένα ολόκληρο κίνημα .
    ΥΓ. Ο τρόπος που η ΄΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΄΄ αντιμετωπίζει ένα βουλευτή που έχει άποψη διαφορετική των συμφερόντων της, είναι άκρως ενδεικτικός των εκφοβιστικών και απειλητικών μεθοδεύσεών της έναντι αυτού του κινήματος και των πολιτών που αντιστέκονται στη Χαλκιδική

    ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ /ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.