Ελληνικός Χρυσός: Τα ημιεπίσημα αποκαλυπτήρια #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

kordeles

Εμμέσως και όχι με απ’ευθείας ανάρτηση στην ιστοσελίδα της (γιατί άραγε;) η Ελληνικός Χρυσός αναγγέλλει την επικείμενη τον ερχόμενο Απρίλιο-Μάϊο λειτουργία του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, …

“οπότε μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, η χώρα μας θα ξαναβγάλει χρυσό. Εκκρεμούν κάποιες άδειες ήσσονος σημασίας, ενώ τα έργα για το πλυντήριο και το παρασκευαστήριο θα είναι έτοιμα.”

http://www.liberal.gr/arthro/110646/oikonomia/epicheiriseis/xekina-eos-to-maio-i-paragogi-chrusou-sti-chalkidiki.html

Κατά πρώτον:
πριν από δύο δεκαετίες η χώρα μας δεν “έβγαζε” χρυσό. Η χώρα μας “έβγαλε” χρυσό από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού σε χρυσωρυχείο περιορισμένης διάρκειας και μικρής κλίμακας πριν από εξήντα χρόνια (1957-1960). Χρυσό προσχωματικό με τη μέθοδο αμαλγαμάτωσής του με υδράργυρο. Η Ελληνικός Χρυσός γνωρίζει, αλλά με δημιουργική ασάφεια πλασσάρει ως προ εικοσαετίας παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα την τότε προσπάθεια άλλης ξένης εταιρείας να πάρει άδεια εγκατάστασης χρυσωρυχείου στην περιοχή, άδεια που δεν της δόθηκε ποτέ επειδή υπήρξε απαγορευτική προς τούτο απόφαση του 5ου Τμήματος του ΣτΕ.

Κατά δεύτερον:
Η χώρα μας, με τα πραγματικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός, δεν πρόκειται να είναι παραγωγός χρυσού, ούτε οποιουδήποτε άλλου από τα υπάρχοντα στην ανατολική Χαλκιδική μετάλλου. Η χώρα μας θα είναι στην ουσία -και κυριολεκτικά- η δωρήτρια των ορυκτών της πόρων προς την Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold). Η οποία θα παράγει εδώ στη χώρα μας (στην Ολυμπιάδα, το Στρατώνι και τις Σκουριές) απλά τα μικρής φορολογητέας αξίας συμπυκνώματα των διαφόρων μετάλλων (και του χρυσού). Τα οποία θα στέλνει στη συνέχεια στο εξωτερικό όπου και θα γίνεται η ανάκτηση των υψηλής προστιθέμενης αξίας καθαρών μετάλλων (μεταξύ τους και του χρυσού).

Αυτά τα έχω ξαναγράψει, τώρα όμως ομολογούνται και από την ίδια την εταιρεία, μέσω των δημοσιογραφικών φερέφωνών της βεβαίως. Όπου,

http://politesaristoteli.blogspot.gr/2017/01/22.html

διαβάζουμε:

“Η παραγωγή μεταξύ 2017 και 2022 υπολογίζεται σε περίπου 72.000 ουγκιές χρυσού ετησίως, συν στην παραγωγή λοιπών μετάλλων, περίπου ισοδύναμων των 55.000 ουγκιών. Το μετάλλευμα στην Ολυμπιάδα είναι μόλυβδος, ψευδάργυρος και συμπύκνωμα χρυσού.”

Δημιουργική ασάφεια και εδώ: Το μετάλλευμα στην Ολυμπιάδα δεν είναι μόλυβδος, ψευδάργυρος και …συμπύκνωμα χρυσού (sic). Είναι μικτό θειούχο με γαληνίτη (όπου ο μόλυβδος), σφαλερίτη (όπου ο ψευδάργυρος) και πυρίτες (σιδηροπυρίτη και αρσενοπυρίτη -όπου ο χρυσός), προς Θεού δε χωρίς “και ….!!!συμπύκνωμα χρυσού!!!”. Η ασάφεια όμως εδώ είναι και αποκαλυπτική. Γιατί προδίδει το χρυσοφόρο προϊόν που η εταιρεία σκοπεύει να παράγει στην Ολυμπιάδα, που θα είναι ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ ΧΡΥΣΟΥ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΥΣΟΣ. Υπάρχει δε όπως ίσως ξέρετε μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Επίσης, η δημιουργική ασάφεια εδώ προσπαθεί να κρύψει, πολύ άτσαλα βέβαια, οτι και ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος ως χαμηλής αξίας συμπυκνώματα θα παράγονται εδώ και ως τέτοια θα αποστέλονται στο εξωτερικό όπου θα γίνεται η ανάκτηση των αντίστοιχων και υψηλής προστιθέμενης αξίας -ιδίως σε ό,τι αφορά τον ψευδάργυρο- καθαρών μετάλλων. Πράγμα που γίνεται εξάλλου και σήμερα στο άλλο μεταλλείο της εταιρείας, εκείνο των Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι.

Αναρωτιέται κανείς αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος Παυλόπουλος θα φάνε το δόλωμα της δήθεν παραγωγής χρυσού στη χώρα μας και θα παρευρεθούν στα πανηγυρικά “εγκαίνια” της “χρυσοπαραγωγού” Ολυμπιάδας -ή μήπως της χρυσοφόρου για την εταιρεία όμως μόνο Ολυμπιάδας; Πράγμα βέβαια που θα αποτελέσει σοβαρή διαφήμιση της εταιρείας στους κατόχους των μετοχών της, που προς το παρόν όμως κρατούνται στο σκοτάδι για τα πολλά προβλήματα της εταιρείας τους εδώ. Όπως για παράδειγμα τα όσα αναγκάζεται τώρα να ομολογήσει η εταιρεία για τα των αδειών. Που διατυμπανιζε χρόνια πια μαζί με τους πληρωμένους δημοσιογράφους της πως τις έχει όλες τις άδειες εγκεκριμένες και με τη σφραγίδα μάλιστα και του ΣτΕ. Και αυτά έλεγε και στους απολογισμούς της στο εξωτερικό. Να όμως τι αναγκάζεται να ομολογήσει τώρα:

“Συνολικά, απαιτούνται για το έργο εξόρυξης στη Χαλκιδική πάνω από 65 άδειες! Πρόκειται για επιμέρους πολλές άδειες, που δεν άπτονται της κεντρικής – κρατικής – διοίκησης, αλλά είναι δευτερεύουσες και ήσσονος σημασίας.
Και βεβαίως, πρόκειται για άδειες που απαιτούνται προοδευτικά, ανάλογα με την εξέλιξη του έργου. Για κάθε μία κατασκευή, είτε μικρή είτε μεγαλύτερη, για κάθε μία δραστηριότητα είτε επεξεργασίας είτε συντήρησης, απαιτούνται ξεχωριστές άδειες.”

Τα ακούτε μέτοχοι και εσεις οι καθώς πρέπει λομπίστες δημοσιογράφοι; (και κάποιοι επιστήμονες). Αλλά βέβαια, αυτές οι απαιτούμενες 65 άδειες ..δεν άπτονται της κεντρικής – κρατικής – διοίκησης. Είναι …δευτερεύουσες και ήσσονος σημασίας. Σα να μην απαιτούνται καθόλου δηλαδή.

Όμως, το καλύτερο το άφησα τελευταίο: Διαβάζουμε λοιπόν:

“Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή η μεταλλουργία χρυσού στις Σκουριές που είναι και το πιο επίμαχο από τα έργα, για το οποίο έχουν εκδηλωθεί οι μεγάλες αντιδράσεις είναι επένδυση που δεν έχει καν ξεκινήσει, το συμπύκνωμα χρυσού στέλνεται για περαιτέρω επεξεργασία στην Κίνα.”

Όπα, νάτο ομολογημένο: Η επένδυση λοιπόν στις Σκουριές δεν έχει καν ξεκινήσει, όμως ΤΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΈΛΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ !!!!!

Ποιο συμπύκνωμα όμως χρυσου απο τις Σκουριές, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ; ΜΗΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ ΕΞΑΓΕΤΑΙ;
ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ;


Μία απάντηση στο “Ελληνικός Χρυσός: Τα ημιεπίσημα αποκαλυπτήρια #skouries”

  1. Κυριε Καθηγητα πραγματικα σας ευχαριστω παρα πολύ για την ενημερωση, ευχουμε και οι επενδυτες να μπορουν να παρουν το μηνυμα.
    I hope the stockholders can get the ward….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.