O Σκουριές στο Ευρωκοινοβούλιο – Όλες οι εισηγήσεις (βίντεο) #skouries


european_parliament1474285362

Να μείνουν ανοικτές οι δύο Αναφορές κατά της δήθεν επένδυσης αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος τάχθηκαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην Επιτροπή, δηλαδή οι Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Νίκος Χουντής και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ακολουθεί το πλήρεςβίντεο της συνεδρίασης και τα δελτία τύπου  που εξέδωσαν οι τέσσερις από τους πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

1114-1-35-3-1-1024-1-35-3-1-2014_11_27

Ανοικτή η αναφορά για τις Σκουριές

Φανερή η ικανοποίηση της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα από το γεγονός ότι η Επιτροπή Αναφορών άφησε ανοικτή την αναφορά σχετικά με την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές.

Η ευρωβουλευτής με τη βοήθεια έντυπου υλικού, υπογράμμισε μία προς μία όλες τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει η λειτουργία του έργου : “Σε αυτή τη μικρή έκταση θα σας πω τι θα γίνεται επί 24ώρου βάσης. Θα εκρήγνυνται 6 τόνοι εκρηκτικά, σκόνη μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους ανά ώρα, θα εξορύσσονται 24.000 τόνοι από βάθη που θα φτάσουν τα 700 μέτρα, θα αποτίθενται χιλιάδες τόνοι συμπυκνωμένων υπολειμμάτων με επικίνδυνα μέταλλα.
Σε σημείο δε πάνω στο ρήγμα προβλέπεται η απόθεση υπολειμμάτων περιεκτικότητας 450.000 τόνων αρσενικού.
Οι συνέπειες όλων αυτών:
Θα υπάρξει πτώση της στάθμης του νερού κατά 600 μέτρα και ερημοποίηση.
Θα ρυπανθούν επιφανειακά και υπόγεια νερά με θειικό οξύ, ενώ μιλάμε για την περιοχή που έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη και τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη τη χερσόνησο
Θα υπάρξουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημίες στα αρχέγονα δάση της περιοχής, στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα
Θα προκύψει εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα του εδάφους, της χλωρίδας της πανίδας και των καλλιεργειών και άρα και της διατροφικής αλυσίδας.”

Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι “για ένα τέτοιο έργο που θα παράξει αυτές τις οδυνηρές συνέπειες δεν υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η οδηγία 2001/42/ΕΚ έγινε κουρελόχαρτο. Γιατί η οδηγία 2001 προβλέπει και τη μηδενική λύση, δηλαδή την ακύρωση της επένδυσης”, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι το αντίτιμο που κατέβαλε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” για τη σύμβαση εκμετάλλευσης είναι μόλις 11 εκ. ευρώ.
Τέλος η Σοφία Σακοράφα ζήτησε η αναφορά να παραμείνει ανοικτή, ενώ παρακάλεσε τον πρόεδρο να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο τόσο προς τις ελληνικές αρχές, τα αρμόδια υπουργεία, όσο και προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε προκειμένου να αποτραπεί αυτή τεράστια καταστροφή περιβάλλοντος και ανθρώπων.

Παρατίθεται ολόκληρη η παρέμβαση της Σ. Σακοράφα

“Τα γενικά κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούνται σε ένα έργο είναι η οικονομία των πόρων, σε συνδυασμό με την ασφάλεια των εργαζομένων, των εργασιών και των εγκαταστάσεων, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κόστους στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
Είναι αυτός ο σημαντικός λόγος που η Ε.Ε επιχειρεί να διασυνδέσει τις επενδύσεις με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σταθμός αυτής της προσπάθειας, σταθμός αυτής της αποδεδειγμένης σε πολλά ζητήματα ευαισθησίας, αποτελούν οι εκατοντάδες οδηγίες που έχει εκδώσει περί της προστασίας του περιβάλλοντος. Όλες αυτές οι οδηγίες συνηγορούν στο να μη γίνεται κανένας συμβιβασμός, καμία έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος, στη νομιμότητα, αλλά και στο δημόσιο συμφέρον.
Ας δούμε λοιπόν γιατί η συγκεκριμένη επένδυση κάνει κουρελόχαρτο τις Διεθνείς Συνθήκες και τις οδηγίες της Ε.Ε.
Έχετε μπροστά σας το χάρτη που αποτυπώνει την τοποθεσία της επένδυσης.
Βλέπετε τα τρία μεταλλεία που πρόκειται να λειτουργήσουν.
Βλέπετε το υπόγειο τούνελ μήκους 8.5 χιλιομέτρων που θα καταλήξει σε βάθος 650 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Βλέπετε το ενεργό σεισμικό ρήγμα, το οποίο έδωσε σεισμό 7.2 ρίχτερ το 1932.
Βλέπετε και τη χαρακτηρισμένη περιοχή Natura η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επένδυσης, με δεκάδες απόλυτα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Σε αυτή τη μικρή έκταση θα σας πω τι θα γίνεται επί 24ώρου βάσης σε βάθος 20ετίας, όπως περιγράφονται στη Σύμβαση.
Θα εκρήγνυνται 6 τόνοι εκρηκτικά!
Η σκόνη μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους ανά ώρα!
Θα εξορύσσονται και θα επεξεργάζονται 24.000 τόνοι από βάθη που θα φτάσουν τα 700 μέτρα.
Συνολικά θα εξορυχτούν και επεξεργαστούν 146 εκατομμύρια τόνοι πετρώματος
Θα αποτίθενται χιλιάδες τόνοι συμπυκνωμένων υπολειμμάτων με επικίνδυνα μέταλλα.
Χαρακτηριστικά θα κατασκευαστεί φράγμα 90 μέτρων πάνω στο ρήγμα για την απόθεση συμπυκνωμένων υπολειμμάτων περιεκτικότητας 450.000 τόνων αρσενικού. Ικανού να θανατώσει όλο το πληθυσμό της γης.
Καταθέτω σχετική γνωμοδότηση εγκυρότατου σεισμολόγου που το χαρακτηρίζει ως «πύργο στην άμμο».
Ήδη έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη οινώδους αμιάντου σε υψηλά ποσοστά, ενώ είχε αποκρυφτεί κατ’αρχάς.
Οι συνέπειες όλων αυτών:
Θα υπάρξει πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα κατά 600 μέτρα και ερημοποίηση. Υπολογίζεται ότι η εταιρεία θα καταναλώνει ημερησίως υδατικό απόθεμα αντίστοιχο με 300.000 ανθρώπους.
Εδώ υπενθυμίζω την γνωμοδότηση της Επιτροπής μας για την προστασία του νερού και την καταθέτω.
Θα ρυπανθούν επιφανειακά και υπόγεια νερά με βαρέα μέταλλα και όξυνα υγρά μεταλλουργίας, ενώ μιλάμε για την περιοχή που έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη και τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη τη χερσόνησο.
Θα υπάρξουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημίες στα αρχέγονα δάση της περιοχής, στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα.
Θα προκύψει εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα του εδάφους, της χλωρίδας της πανίδας και των καλλιεργειών και άρα και της διατροφικής αλυσίδας.
Ε λοιπόν… για το έργο που θα παράξει αυτές τις οδυνηρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες δεν έγινε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!!!
Η οδηγία 2001/42/ΕΚ έγινε κουρελόχαρτο.
Γιατί όμως;
Για έναν απλούστατο λόγο. Γιατί η οδηγία 2001 προβλέπει και τη μηδενική λύση, δηλαδή την ακύρωση της επένδυσης, κάτι που από τα στοιχεία της ίδιας της Σύμβασης φαίνεται να ήταν η μόνη φυσική κατάληξη.
Και συνεχίζω τι άλλο έχει γίνει κουρελόχαρτο.
Η οδηγία 92/43/ΕΟΚ που προβλέπει τη διεξαγωγή δέουσας εκτίμησης εκ μέρους του δημοσίου.
Και συνεχίζω
Η σύμβαση της Βέρνης του 79, η σύμβαση της Βόννης του 79, η σύμβαση του Ριο και η οδηγία 2009/147/ΕΚ της Ε.Ε, κουρελόχαρτα.
Η Ευρωπαϊκή σύμβαση της Φλωρεντίας, κουρελόχαρτο.
Η τήρηση όσων προβλέπει η σύμβαση AARCHUS, κουρελόχαρτο.
Εν τω μεταξύ μόνο για το διάστημα 2012–2013 των προκαταρκτικών έργων της εταιρείας έχουν βεβαιωθεί τουλάχιστον 21 παραβιάσεις από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, με υψηλά πρόστιμα, τις οποίες και καταθέτω. Επίσης, μέχρι και σήμερα το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει κάνει δεκτή τη μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας, επειδή η εταιρεία προσκομίζει συνεχώς «εσφαλμένα» στοιχεία. Καταθέτω τη σχετική αλληλογραφία
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω περισσότερα επιχειρήματα για να μείνει η αναφορά ανοικτή.
Και επειδή το θέμα είναι εξόχως σημαντικό και για την ίδια την αξιοπιστία της Ε.Ε παρακαλώ την κυρία πρόεδρο να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο ελέγχου τόσο προς τις ελληνικές αρχές, όσο και προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε προκειμένου να αποτραπεί αυτή η τεράστια καταστροφή περιβάλλοντος και ανθρώπων.
Κλείνοντας να υπενθυμίσω μια ιστορία που την ξέρει καλά η Ε.Ε αφού την έχει καταγγείλει. Το αντίτιμο που κατέβαλε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” για τη σύμβαση εκμετάλλευσης με προσδοκώμενα κέρδη 20 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μόλις 11 εκ. ευρώ”.

Πηγή: sakorafa.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

kouneva-1

Κ. Κούνεβα: Κανείς δεν θέλει την εξόρυξη χρυσού, ούτε οι κάτοικοι ούτε η κυβέρνηση

Να μείνουν ανοικτές οι δύο Αναφορές κατά της δήθεν επένδυσης αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών – Υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος  5 Έλληνες ευρωβουλευτές

Να μείνουν ανοικτές οι Αναφορές προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών (24/1/2017), που θα αποστείλει νέα ερωτήματα προς την Κομισιόν, ενώ θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης και τον δήμο Αριστοτέλη. Υπέρ των Αναφορών (ενός Έλληνα, αλλά και ενός Ισπανού πολίτη) τάχθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως και όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην Επιτροπή (Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Νίκος Χουντής). Η Κ. Κούνεβα έκανε λόγο για αληθινό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν και οι κάτοικοι, και οι τοπικές αρχές της Χαλκιδικής και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επέκρινε την Κομισιόν που, απαντώντας στις δυο αναφορές, υποστήριξε ότι δεν διαπιστώνει παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Κ. Κούνεβα, τασσόμενη υπέρ των δυο αναφορών (Αδαμόπουλου και  Πέρες), είπε:

«Η υπόθεση που θίγουν οι αναφορές για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ένα αληθινό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Και γι’ αυτό ζητώ η Επιτροπή μας να κρατήσει ανοιχτές αυτές τις αναφορές. Και να καλέσει την Κομισιόν να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Γιατί τώρα κρύβεται πίσω από τυπικά μόνο ζητήματα.

Οι αναφορές πρέπει να μείνουν ανοικτές γιατί:

Πρώτον, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη, που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.

Δεύτερον, γιατί στην ελληνική δικαιοσύνη, που την επικαλείται η Κομισιόν, εκκρεμεί προσφυγή της Eldorado εναντίον απόφασης της κυβέρνησης που έβαλε φρένο στα σχέδια της εταιρείας. Άρα, πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης.

Τρίτον, γιατί η εξόρυξη χρυσού δεν παραβιάζει μόνο τις Οδηγίες που υπάρχουν στην αναφορά, αλλά και άλλες.

Παραβιάζεται η Οδηγία 2001/42, που απαιτεί εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πριν εγκριθεί ένα σχέδιο. Και επιβάλλει διαβούλευση σε βάθος με την κοινωνία. Στη Χαλκιδική, αντί για διαβούλευση, το κίνημα των κατοίκων είδε μόνο ξύλο από την αστυνομία και δικαστικές διώξεις.

Κι ακόμη, παραβιάζεται η Οδηγία 2000/60 για τα νερά, αφού η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σήραγγα που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Τα ξέρει αυτά η Κομισιόν, που βιάστηκε να μας πει ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα;

Να μείνει, λοιπόν, ανοικτή η Αναφορά, και να γίνει η Επιτροπή μας φρουρός του περιβάλλοντος».

Η επιτροπή Αναφορών θα συντάξει λίστα ερωτημάτων προς την Κομισιόν, πέραν της παρωχημένης και νομικίστικης απάντησής της, ενώ με επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης και τον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις τους και για τις εξελίξεις γύρω από την «επένδυση» της Eldorado.

Πηγή: kkuneva.eu

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Σκληρή κόντρα του Νότη Μαριά με την Κομισιόν για τις Σκουριές

Τα άκουσε χοντρά η Κομισιόν από τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά χθες 24/01/2017 στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκαν δύο Αναφορές σχετικά με τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές επισημαίνοντας ότι η δήθεν επένδυση για την εκεί εξόρυξη χρυσού αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Χαλκιδικής καθώς και σε ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος κατά παράβαση των οικείων διατάξεων του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η περιοχή όπου γίνονται οι σχετικές εργασίες είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, το δε περίφημο φράγμα του Κοκκινόλακα όπου και θα συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες αρσενικού βρίσκεται πάνω στο ρήγμα. Ποσότητες αρσενικού ικανές να καταστρέψουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Τέλος ο Νότης Μαριάς άσκησε δριμύτατη κριτική στην Κομισιόν που ως νέος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα για το τόσο σοβαρό ζήτημα που εξελίσσεται στις Σκουριές.

Μάλιστα ο Νότης εγκάλεσε την Κομισιόν η οποία δεν έλαβε καν υπόψη τις πολύχρονες μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που απειλεί τη δημόσια υγεία και καταστρέφει το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής η οποία αποτελεί την ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριάς πρότεινε να μείνουν ανοικτές οι δύο αναφορές και να κληθούν η Κομισιόν, τα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας δηλαδή τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος καθώς και ο οικείος Δήμος να εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα στις Σκουριές.

Τελικά μετά από σχετική συζήτηση με το προεδρείο έγιναν δεκτές οι παραπάνω προτάσεις του Νότη Μαριά.

Πηγή: notismarias.gr

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ

chountis20889

Ανοιχτή παρέμεινε η Αναφορά σχετικά με τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές, από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • «Έχουν παραβιαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες»
  • «Υπάρχουν νεότερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν»
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά για τη δράση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στις Σκουριές και θα καλέσει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς και το Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα νεότερα στοιχεία που έχουν.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Έλληνας ευρωβουλευτής, της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ενώ τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο Νίκος Χουντής, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι :
«Υπάρχουν νεότερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν από τη Διοίκηση, τα Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και επεσήμανε μάλιστα ότι πρόκειται για πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση του ότι «έχουν γίνει παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Συνθηκών, και όχι ως μεμονωμένες τεχνικές παρεμβάσεις».
Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε δε ότι «παραβιάστηκε η Οδηγία 2001/42/ΕΚ, η οποία απαιτεί, πριν από την οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να υπάρχει Στρατηγική Μελέτη των επιπτώσεων, διότι  πρόκειται για ένα συνολικό σύστημα παρεμβάσεων», με αποτέλεσμα, «κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να γίνεται μια περιορισμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης αυτής παρέμβασης και να βγαίνουν επιμέρους συμπεράσματα».
Αντικρούοντας μάλιστα τον ισχυρισμό του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές «όλα βαίνουν καλώς», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν είναι γνωστή, η απόφαση των ελληνικών αρχών ότι «όλα βαίνουν καλώς», το οποίο ισχυρίζεται η Κομισιόν» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Εγώ δεν τη γνωρίζω και δεν τη γνωρίζει κανένας».
Κλείνοντας, ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά, να ζητηθούν περισσότερα στοιχεία από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε να παραδώσει στην Επιτροπή άμεσα τα κωδικοποιημένα στοιχεία που διαθέτει, μέχρι αυτά να κατατεθούν επίσημα στην Επιτροπή.

2 απαντήσεις στο “O Σκουριές στο Ευρωκοινοβούλιο – Όλες οι εισηγήσεις (βίντεο) #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.