«Οι ισχυρισμοί της Ελληνικός Χρυσός δεν απηχούν την πραγματικότητα» #skouries


Tης Ντίνας Δασκαλοπούλου / ΕΦ.ΣΥΝ.

ellinikos-xrisos

Δύο μέρες μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να κρατήσει ανοιχτό το φάκελο με τις αιτιάσεις Ευρωπαίων πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική κι ενώ επιτροπή ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιθεώρησε πριν λίγα 24ωρα το χώρο υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων του Κοκκινόλακα, η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει πως «η παραγωγή χρυσού μετά από 22 χρόνια ξεκινά στην Ελλάδα».

Την ώρα που πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές από διαφορετικούς μάλιστα πολιτικούς χώρους καταγγέλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο το περιβαλλοντικό έγκλημα κι ενώ η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δηλώνει κατηγορηματικά απέναντι στην Κομισιόν πως «οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη», η εταιρεία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τα στελέχη της εταιρίας σήμερα (Πέμπτη) ανακοίνωσαν ότι οργανώνουν εγκαίνια για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας τον Απρίλιο (προτίθενται όπως είπαν να προσκαλέσουν και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο).

Σύμφωνα με την εταιρεία, «απομένουν λίγες τυπικές άδειες για την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας», ενώ προανήγγειλαν ότι η παραγωγή στις Σκουριές αναμένεται να ξεκινήσει το 2019. Η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού το ΥΠΕΝ απέρριψε την τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργία, αλλά και την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει. Ταυτόχρονα όμως, δηλώνει πως «επιδιώκει επίλυση της διαφοράς με τεχνικό διάλογο κι όχι με δικαστικές διαμάχες».

Ωστόσο φαίνεται… μονομερής η αισιοδοξία της Ελληνικός Χρυσός. Κύκλοι του υπουργού Περιβάλλοντος σχολιάζουν στην «Εφ.Συν.» πως «δεν υπάρχει καμία τεχνική διαφορά με την εταιρεία, αλλά είναι ζήτημα απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους της των συμβατικών της υποχρεώσεων», ενώ σημείωναν πως «υπάρχει προφανής αντίφαση η εταιρεία να δηλώνει πως δεν επιθυμεί δικαστικές διαμάχες, την ώρα που προσφεύγει στο ΣτΕ». Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ο ισχυρισμός της Ελληνικός Χρυσός ότι «θα ξεκινήσει την παραγωγή χρυσού μετά από 22 χρόνια» δεν απηχεί την πραγματικότητα, αφού η εταιρεία παράγει συμπυκνώματα και όχι χρυσό, με αποτέλεσμα να χάνει το ελληνικό δημόσιο φόρους – ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να επιχαίρει.

«Βιάζονται πολύ να ράψουν κουστούμια για τα εγκαίνια τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του Σύριζα, Κατερίνα Ιγγλέση. «Η εταιρεία φοβάται ότι θα τα χάσει όλα κι έτσι προσπαθεί να φτιάξει επικοινωνιακό κλίμα, να διαβεβαιώσει τους μετόχους της ότι ολα βαίνουν καλώς με την κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι η εταιρεία δεν μπορεί να υλοποιήσει τον βασικό όρο της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς (που αναμένεται να κληθεί στις Βρυξέλλες ώστε να καταθέσει στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου) δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθότι το Υπουργείο έχει απορρίψει την μέθοδο flash melting και την αίτηση θεραπείας της. Είναι σε συνεχή έλεγχο μετά τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για σωρεία παραβάσεων της αδειοδότησης και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ενόψει της επικείμενης αμφισβήτησης της σύμβασης παραχώρησης και του έργου της στην Βόρεια Χαλκιδική συνολικά, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Τα όσα αναφέρουν τα στελέχη της είναι μακριά από την πραγματικότητα».


Μία απάντηση στο “«Οι ισχυρισμοί της Ελληνικός Χρυσός δεν απηχούν την πραγματικότητα» #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.