«Πρώτη» Σταθάκη στο ΥΠΕΝ, με παράνομη άδεια υπέρ Eldorado #skouries


Της Μαρίας Καδόγλου* από www.dikaiologitika.gr

Η πρώτη υπογραφή που έβαλε ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Γιώργος Σταθάκης ήταν μια νέα έγκριση για την Ελληνικός Χρυσός. Η απόφαση έχει μικρή πρακτική σημασία, αφού οι «δύσκολες» και προβληματικές άδειες για το φαραωνικό έργο της εταιρείας στη Χαλκιδική ακόμα εκκρεμούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι η εταιρεία βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να λάβει την κρισιμότερη και απολύτως απαραίτητη έγκριση, της τεχνικής μελέτης της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού που είναι ο πυρήνας όλης της «επένδυσης».

15002289_1156348267792299_7136594885354521641_o

Η κατασκευή της μεταλλουργίας που θα παράγει καθαρά πολύτιμα μέταλλα είναι ο στόχος της σύμβασης γιατί από εκεί και μόνο προσδοκά φορολογικά έσοδα το Δημόσιο. Η απόφαση Σταθάκη λοιπόν έχει μεγάλη πολιτική σημασία γιατί σηματοδοτεί την έμμεση αποδοχή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οτι η Ελληνικός Χρυσός παραβιάζει τον βασικότερο όρο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης – και μαζί και την ίδια τη σύμβαση της με το Δημόσιο και τον κυρωτικό νόμο 3220/2004.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο προηγούμενος Υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, είχε υπογράψει μια απόφαση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου, βάσει της οποίας απορρίπτεται οριστικά και αμετάκλητα ως μη εφαρμόσιμη η μεταλλουργική μεθόδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που υποτίθεται οτι θα χρησιμοποιούσε η εταιρεία στη νέα μεταλλουργική μονάδα.

Η απόρριψη της μεθόδου είναι βόμβα στα θεμέλια της “χρυσής επένδυσης”, αλλά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλο το οικοδόμημα της Ελληνικός Χρυσός έχει στηριχτεί σε μια απάτη. Η ακαριαία τήξη είναι μια γνωστή μεταλλουργική μέθοδος αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά σε συμπυκνώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, όπως αυτά των μεταλλείων της Χαλκιδικής, γεγονός που είχε επισημανθεί από την αρμόδια υπηρεσία ήδη από το 2010. Η εταιρεία πέτυχε να λάβει την περιβαλλοντική έγκριση το 2011 χωρίς ποτέ να παράσχει επαρκή τεκμηρίωση οτι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί με περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο. Τώρα που έφτασε η στιγμή να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, αδυνατεί να το κάνει και αποδεικνύεται με τον πλέον τρανταχτό τρόπο πως ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου ήταν από την αρχή παράνομο.

Με την απόρριψη της ακαριαίας τήξης, η εταιρεία βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Χωρίς την έγκριση της τεχνικής μελέτης της μεταλλουργίας, παραβιάζεται η σύμβαση και δεν μπορεί να εγκριθεί κατά το νόμο το Επενδυτικό Σχέδιο. Αλλαγή μεθόδου, σύμφωνα με την απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ, δεν επιτρέπεται χωρίς νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η μόνη νόμιμη ενέργεια του Υπουργείου μετά την απόφαση Σκουρλέτη είναι η ανάκληση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και όλων των τεχνικών εγκρίσεων που έχουν δοθεί για Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες και παραβιάζονται. Και αν ζούσαμε σε ευνομούμενη χώρα, αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από την αμέσως επόμενη μέρα.

Αλλά την επόμενη μέρα έγινε ανασχηματισμός και ο νέος Υπουργός αντί να ανακαλέσει εγκρίσεις, έδωσε μια νέα στην Ελληνικός Χρυσός. Σίγουρα δεν πρόκειται για το “πράσινο φως” που κατά κόρον γράφτηκε αφού δεν αφορά νέο ή σταματημένο έργο, αλλά μια ανευ σημασίας τροποποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού του – σχεδόν ολοκληρωμένου – εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών. Είναι όμως ένα “κλείσιμο του ματιού” στην παράνομη εταιρεία: μια δήλωση οτι το Υπουργείο θα κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση της σύμβασης και θα επιτρέψει να εξελίσσονται παρανόμως όλα τα υπόλοιπα έργα, εκτός από το ένα που είναι βασικό για το δημόσιο συμφέρον: τη μεταλλουργία.

Η απόφαση Σκουρλέτη “σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται”, αυτό δηλωσαν τόσο ο κ. Σταθάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος, αλλά η νέα απόφαση δείχνει οτι δεν υπάρχει βούληση να εφαρμοστεί. Έτσι η εταιρεία φαίνεται να παίρνει αυτό που θέλει: να εξάγει στην Κίνα τα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή συμπυκνωμάτων, δηλαδή ενός ευτελούς αξίας υλικού, και να εισπράττει τα κέρδη της εκεί, χωρίς να πληρώνει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Ελληνικός Χρυσός γνωρίζει οτι παραβιάζει κατάφορα τη σύμβαση και είναι εκτεθειμένη και ευάλωτη στις απαιτήσεις τόσο του Δημοσίου όσο και των μετόχων της, των οποίων τα χρήματα διακινδυνεύει. Πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσει νομικά τα έργα της και αυτή τη φορά το πάντα “φιλικό” προς την εταιρεία ΣτΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσει. Η επίμαχη απόφαση Σκουρλέτη είναι ένα καθαρά τεχνικό και επιστημονικό κείμενο και ως τέτοιο θεωρούμε οτι εκφεύγει των ακυρωτικών αρμοδιοτήτων του δικαστηρίου. Ο τελικός κριτής του αν ένα ρυπογόνο βιομηχανικό εργοστάσιο μπορεί να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει, δεν μπορεί παρά να είναι το αρμόδιο Υπουργείο με τις υπηρεσίες του και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.

Το επιθυμητό για την εταιρεία θα ήταν η διαπραγμάτευση μιας νέας εντελώς νέας συμφωνίας με την κυβέρνηση. Θεωρούμε οτι γι’αυτό μπήκε στη θέση του Υπουργού ο κ. Σταθάκης που στο παρελθόν έχει εκφραστεί θετικά για την παράνομη εταιρεία – ήταν δε πρώην μέτοχος της Blackrock, μεγαλομετόχου της Eldorado. Mια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί παρά να αφαιρεί εντελώς τη μεταλλουργία χρυσού από το σχέδιο εκμετάλλευσης, αφού η μόνη βιομηχανικά εφαρμόσιμη μεταλλουργική μέθοδος, η υδατική οξείδωση με τη χρήση κυανίου, έχει ήδη αποκλειστεί από το ΣτΕ.

Αλλά τα έσοδα του Δημοσίου από τη μεταλλουργία χρυσού ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο εγκρίθηκε ένα κολοσσιαίο για τα δεδομένα της Χαλκιδικής έργο, με αδιαμφισβήτητα σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν γίνει αυτό, ο κ. Σταθάκης θα έχει απεμπολήσει κάθε προσδοκία δημοσίου οφέλους από τον ορυκτό πλούτο και από την καταστροφή της Χαλκιδικής.

* Η Μαρία Καδόγλου είναι Φυσικός, μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων


2 απαντήσεις στο “«Πρώτη» Σταθάκη στο ΥΠΕΝ, με παράνομη άδεια υπέρ Eldorado #skouries”

  1. Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε εδώ: “…μια δήλωση οτι το Υπουργείο θα κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση της σύμβασης και θα επιτρέψει να εξελίσσονται παρανόμως όλα τα υπόλοιπα έργα…” Αυτό ειναι το ζουμί της υπόθεσης. Όπου Υπουργείο, Σύριζα βέβαια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.