Ξένες επενδύσεις και δημόσιο όφελος #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

%ce%b5%cf%81%ce%b3-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85

Ποια είναι η βαρύτητα άραγε εκείνων των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας που, πέραν των θέσεων εργασίας, συμβάλλουν ελάχιστα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων;

Γιατί, διαβάζοντας και προσπαθώντας να κατανοήσει κανείς το άρθρο:

“Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα της Ελληνικός Χρυσός”, http://www.capital.gr/story/3165946

θα πρέπει νομίζω να αναρωτηθεί: τι σημασία έχει άραγε το οτι:

“Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση προς τους αναλυτές, ο καναδικός όμιλος (Eldorado Gold) υπολογίζεται ότι θα επενδύσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου (Ολυμπιάδα) – από το, εν εξελίξει, τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το πρώτο τρίμηνο του 2017- συνολικά 212 εκατ. δολάρια.”,

αν αυτό δεν συνοδεύεται από την αποτίμηση του πραγματικού οφέλους για το ελληνικό Δημόσιο από αυτή τη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα;

Τι άραγε μας νοιάζει εμάς αν “ο καναδικός όμιλος” επενδύσει για τις εκμεταλλευτικές υποδομές του 212 ή 912 ή άπειρα εκατομ. δολάρια στην Ολυμπιάδα, αν δεν έχουμε απτές αποδείξεις οτι σημαντικό μέρος από αυτά τα εκατομ. δολάρια θα μετατραπούν σε κέρδος για την εθνική μας οικονομία; Κάτι που καθόλου δεν διαφαίνεται. Πολύ περισσότερο που ο CEO αυτού του συγκεκριμένου “καναδικού ομίλου” μας έχει βεβαιώσει απερίφραστα οτι κατέχει τρόπους φοροαποφυγής, όπως π.χ. την “ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία”, ωστε να ελαχιστοποιήσει τη φορολογική συνεισφορά των δραστηριοτήτων του “ομίλου” του στη χώρα μας.

Και μας νοιάζει λίγο το μικρό ή μεγάλο ποσό που ο “όμιλος” αυτός επενδύει στη χώρα μας για τις υποδομές της εκμετάλλευσής του, επειδή ο χρυσός που θα εμπεριέχεται στο εξορυσσόμενο κατά τα επόμενα χρόνια από την Ολυμπιάδα υλικό, μετά τον πρώτο εμπλουτισμό του, θα εξάγεται σε χώρες εκτός ΕΕ ως ένα χαμηλής αξίας μεταλλευτικό συμπύκνωμα. Η προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος -του καθαρού χρυσού- θα ανακτάται λοιπόν στο εξωτερικό (και εκτός ΕΕ), θα είναι δε στο σύνολό της υπέρ του “καναδικού ομίλου”.

Και για σκεφτείτε: ο όποιος έλληνας αγοραστής χρυσού ή αγοραστής συσκευών, ηλεκτρονικών κ.α., που περιέχουν χρυσό, θα πληρώνει με τους σχετικούς δασμούς κατά την εισαγωγή τους και το αναλογούν μερίδιο από αυτήν την υπέρ του “καναδικού ομίλου” προστιθέμενη αξία του κατά την καταγωγή μόνο “ελληνικού χρυσού”. Τι σόϊ κέρδος περιμένουμε ως εθνική οικονομία από μια τέτοιου είδους “επένδυση” των όσων θέλετε εκατομ. δολαρίων κύριοι του capital; Όταν μάλιστα η συγκεκριμένη δραστηριότητα δρα ανταγωνιστικά -και ως προς τις θέσεις εργασίας- με άλλες εναλλακτικές αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, που επί πλέον και περισσότερο αειφορικές είναι και πολύ λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Και για να μη νομίσουμε εμείς όλοι εδώ πως “ο καναδικός όμιλος” δεν έχει βλέψεις να επεκταθεί επενδύοντας με παρόμοιο τρόπο μέχρις ότου φτάσει στα σύνορα της καρδιάς του, ας πάρουμε μια πρώτη εικόνα των νυχιών του λεοντιδέως:

“Σε αναζήτηση νέων κοιτασμάτων.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κοιτασμάτων, η Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί σειρά εξερευνητικών εργασιών στην περιοχή Μαύρες Πέτρες στο Στρατώνι, οι οποίες θα οδηγήσουν στην υλοποίηση γεωτρήσεων έως το τέλος της χρονιάς. Ακόμη, ξεκίνησε, πρόσφατα, γεωτρήσεις στη Χαλκιδική σε περιοχή με ενδείξεις για ύπαρξη πορφυρικού τύπου κοιτάσματος.”

Και έπεται συνέχεια από τον “καναδικό όμιλο”. Μακρά να είστε σίγουροι. Στη Χαλκιδική και πολύ παραπέρα. Με τις ίδιες προδιαγραφές.

 


Μία απάντηση στο “Ξένες επενδύσεις και δημόσιο όφελος #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.