“Γιατρός της ανθρωπιάς” και “πολιτικός της αλήθειας” ή Ροβεσπιέρος της “χρυσής επένδυσης”; #skouries


%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%83

Όπως οφείλαμε, δημοσιεύσαμε την απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Χαλκιδικής Γιώργου Βαγιωνά στην ανάρτησή μας: Βουλευτής Χαλκιδικής ζητά καταδίκες για τους διωκόμενους αγωνιστές!

Στην απάντησή του ο κ. Βαγιωνάς επιβεβαιώνει πλήρως την αρχική μας κριτική. Για τον “γιατρό της ανθρωπιάς και της προσφοράς” και τον “πολιτικό της αλήθειας και της ευθύνης”, το τεκμήριο της αθωότητας δεν υπάρχει. Για όσους προσπάθησαν και προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφή της Χαλκιδικής ισχύει αντίθετα το τεκμήριο της ενοχής:

“Ζητώ την τιμωρία των «θερμοκέφαλων» που δικάζονται για τα επεισόδια στις Σκουριές”.

Για τις υποτιθέμενες “εκατοντάδες κακουργηματικές πράξεις” λοιπόν μπορεί τα δικαστήρια να μην έχουν αποφανθεί αλλά “ο γιατρός της ανθρωπιάς” έχει ήδη βγάλει την ετυμηγορία του: ΕΝΟΧΟΙ, ακόμα και για τον εμπρησμό του Α.Τ. Ιερισσού για τον οποίο δεν υπάρχει καν δικογραφία.

Το οτι ο ίδιος “επιθυμεί” ποινές με αναστολή είναι απλά στάχτη στα μάτια, αφού γνωρίζει οτι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φορτωθεί με πολλαπλές κατηγορίες και η ενδεχόμενη αναστολή μιας ποινής φυλάκισης θα ακυρωθεί με την αμέσως επόμενη καταδίκη. Αυτό που μένει είναι οτι ζητάει να επιβληθούν βαριές ποινές. Στην πράξη, ο κ. Βαγιωνάς  ζητάει πολλά χρόνια φυλακής για τους 450 διωκόμενους συμπατριώτες του που αντιστέκονται στα έργα της εταιρείας. Συνεχίζει δε να προκαλεί με τις δηλώσεις του, που έχει κάνει και μέσα στη Βουλή, οτι “θα γίνει σφαγή, αν υπάρχουν αστυνομικοί από την Αρναία στην Ιερισσό” παρουσιάζοντας τους κατοίκους της Ιερισσού σαν αιμοσταγείς εγκληματίες.

Εκεί όμως που η απάντηση του κ. Βαγιωνά γίνεται πραγματικά κωμική είναι όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα του σε σχέση με το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός:

“Ναι, ήμουν εναντίον της επένδυσης, όταν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Ζήτησα όμως απο την εταιρεία να βρει έναν τρόπο εξόρυξης του μεταλλεύματος, χωρίς την καταστροφή του περιβάλλοντος… βρέθηκε η μέθοδος της ακαριαίας τήξης και τότε συμφώνησα, αφού πρώτα διαπίστωσα οτι πραγματικά ο τρόπος αυτός εξόρυξης είναι ακίνδυνος πλήρως για το περιβάλλον, όπως χρησιμοποιείται στη Γερμανία, στο Ανόβερο, στη Φιλανδία σε δέκα χρυσωρυχεία, αλλά και σε ορυχεία άλλων χωρών… Άρα, λοιπόν, έχω βεβαιώσεις οτι το περιβάλλον θα διατηρηθεί…”

Ώστε λοιπόν, στην παράκληση του κ. Βαγιωνά προς την εταιρεία οφείλεται η παγκοσμίως πρωτότυπη εφαρμογή της μεθόδου flash smelting σε αρσενοπυρίτες με 11% αρσενικό! Και δε μας το’λεγε τόσον καιρό… Για χάρη του κ. Βαγιωνά η εταιρεία τόλμησε να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση για βιομηχανική χρήση μιας “επαναστατικής” μεθόδου που δεν έχει  εφαρμοστεί σε αυτού του είδους τα συμπυκνώματα ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ. Αν παρακολουθούσε την εξέλιξη της υπόθεσης μέσα από τη  ΔΙΑΥΓΕΙΑ ο κ. Βαγιωνάς θα διαπίστωνε οτι, πέντε χρόνια μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η εταιρεία ακόμα δεν έχει παράσχει αξιόπιστες αποδείξεις οτι η θαυματουργή της μέθοδος είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και περιβαλλοντικά αποδεκτή. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μας πει ο κ. βουλευτής πώς “διαπίστωσε” ο ίδιος οτι “ο τρόπος αυτός εξόρυξης είναι ακίνδυνος πλήρως για το περιβάλλον” (χώρια που δεν είναι τρόπος εξόρυξης, είναι τρόπος μεταλλουργίας, από εκεί φαίνεται η ασχετοσύνη του ανδρός). Γιατί μια βιομηχανική διαδικασία που θα εκλύει κάθε χρόνο πάνω από 20.000 τόνους αρσενικού σε αέρια μορφή μόνο ακίνδυνη δεν μπορεί να θεωρηθεί και ο κ. Βαγιωνάς, ως γιατρός, θα έπρεπε να ξέρει οτι το αρσενικό σκοτώνει. Αλλά “έλαβε διαβεβαιώσεις από την εταιρεία” και ξέχασε τις ανησυχίες του…

Επίσης, αν ρωτούσε την εταιρεία πριν εκτεθεί με τις δηλώσεις του, θα μάθαινε οτι κατά την πλήρη λειτουργία των μεταλλείων Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας, με εξόρυξη 1.200.000 τόνων/έτος, θα χρησιμοποιείται ποσοτητα κυανίου τουλάχιστον 100 τόνων ετησίως στο στάδιο του εμπλουτισμού, ακόμα και χωρίς κυάνιο στη μεταλλουργία.

Ας θυμηθούμε ποιος είναι ο Γιώργος Βαγιωνάς: είναι ο βουλευτής που έχει την αδιαμφισβήτη πρωτιά στις τραπεζικές καταθέσεις, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο: όπως προκύπτει από τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” του 2016, 1.150.253 ευρώ και 1.195.721 δολάρια βρίσκονται στους λογαριασμούς του, ποσά που το δίχως άλλο προήλθαν από την άσκηση της ιατρικής και την βουλευτική αποζημίωση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για οτιδήποτε άλλο αν και είναι γεγονός ότι στο στενό συγγενικό περιβάλλον του κ. Βαγιωνά, τα εκατομμύρια “σφυρίζουν”.

Όσο για τη “μικροπολιτική εκμετάλλευση” του ζητήματος, υπενθυμίζουμε οτι η “βιομηχανία διώξεων” ενάντια στους κατοίκους της Χαλκιδικής στήθηκε στο διάστημα 2012-2014 από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, Νίκο Δένδια, με τη βοήθεια του τότε Δημάρχου Αριστοτέλη και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πάχτα. Τα κίνητρα των διώξεων και τον τρόπο που στήθηκαν αυτές οι δίκες “ο πολιτικός της αλήθειας” δεν τον αμφισβητεί αφού είναι έργο της δικής του κυβέρνησης και είναι υπέρ της εταιρείας. Την υπόθεση εκμεταλλεύτηκε μικροπολιτικά και ο ίδιος ο κ. Βαγιωνάς: το διάστημα 2010-2012 που βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε “βομβαρδίσει” το κοινοβούλιο με ερωτήσεις για το σκάνδαλο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, επιχειρώντας να καρπωθεί τις ψήφους του κινήματος κατά της εξόρυξης. Όταν ξανάγινε κυβερνητικός βουλευτής “τα γύρισε” – και τώρα, μιλώντας στην Αρναία, εσκεμμένα δυσφημεί τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τον τόπο τους και ζητάει καταδίκες για να χαϊδέψει τα αυτιά του φιλικού προς την εταιρεία ακροατηρίου.

Αν δεν είχαμε αναδείξει τις δηλώσεις του και δεν είχε υποχρεωθεί να τις επαναλάβει γραπτώς, στις επόμενες εκλογές θα ήταν πάλι εδώ και θα ζητούσε ψήφους από την Ιερισσό και τα χωριά του αγώνα προσπαθώντας να πείσει οτι “λάθος καταλάβαμε” και ότι “πάντα μαζί μας ήταν”.

Μια χαρά καταλάβαμε και όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα λάβει αυτό που του αξίζει.


2 απαντήσεις στο ““Γιατρός της ανθρωπιάς” και “πολιτικός της αλήθειας” ή Ροβεσπιέρος της “χρυσής επένδυσης”; #skouries”

  1. γιατρος της ανθρωπιας [ με το αζημιωτο ]..πολιτικος της αληθειας [ ποιας ? ]..δικηγορος της eldorado [ αμ’ πως..!! ]..εισαγγελεας της χαλκιδικης……ρε ουστ..!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.