Μεταλλευτική εταιρεία είναι ο ένοχος για τον κόκκινο ποταμό στη Σιβηρία #skouries


norilsk-nickel-red-river

Ο ένοχος αποκαλύφθηκε και ήταν αυτός που όλοι υποπτεύονταν. Ο Ρωσικός μεταλλευτικός γίγαντας Norilsk Nickel παραδέχθηκε οτι διαρροή που σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο φράγμα αποβλήτων ενός από τα εργοστάσιά του ήταν η αιτία που ο ποταμός Daldykan στη Σιβηρία βάφτηκε κόκκινος.

Οι πρώτοι που έδωσαν στη δημοσιότητα τις ανατριχιαστικές εικόνες του κόκκινου ποταμού ήταν οι ιθαγενείς πληθυσμοί της χερσονήσου του Taimyr, oι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως την Norilsk Nickel για “διαρροή από αγωγό”. H εταιρεία είχε τότε αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη  και συνέχισε να ψεύδεται επί μια ολόκληρη εβδομάδα. Όταν οι αρχές διέταξαν να διερευνηθεί η καταγγελία περί διαρροής, αναγκάστηκε να παραδεχεί την ενοχή της. Στο ενδιάμεσο, έφτασε μέχρι το σημείο να ισχυριστεί οτι τίποτα δε συνέβαινε και οτι ο ποταμός είχε “το φυσιολογικό του χρώμα”! Παράλληλα, στα μέσα ενημέρωσης διοχετεύθηκαν “γνώμες” που έλεγαν οτι “ο ποταμός άλλαξε χρώμα φυσιολογικά λόγω σιδήρου στο έδαφος”. Τυπικές ψευτιές ενός φονιά που πιάστηκε με τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα.

Μόνο που τα ποτάμια δεν αλλάζουν χρώμα από τη μια μέρα στην άλλη. Και όταν βάφεται ξαφνικά κόκκινο ένα ποτάμι που περνάει δίπλα από μια μεγάλη μεταλλευτική-μεταλλουργική βιομηχανία, ο βασικός ύποπτος είναι εκ των προτέρων γνωστός – και δεν είναι η γεωλογία. Είναι σα να γίνεται κόκκινος ο Κοκκινόλακκας – το ποτάμι της ΒΑ Χαλκιδικής που περνάει μέσα από το μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός – μια μέρα χωρίς βροχή και να αποδίδεται το φαινόμενο σε γεωλογικούς παράγοντες. Η εικόνα του Κόκκινόλακκα, κόκκινου από τα υγρά απόβλητα του μεταλλείου, είναι συνηθισμένη στην περιοχή μας και το ίδιο συνηθισμένες είναι και οι φτηνές δικαιολογίες των υποστηρικτών της εταιρείας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

“Παρά τον πρόσκαιρο χρωματισμό του νερού… δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον”, είπε η Ρωσική εταιρεία αφού παραδέχθηκε την υπαιτιότητά της. “Οπτική ρύπανση” είχε ονομάσει το κοκκίνισμα της θάλασσας του Στρατωνίου από τα υγρά απόβλητα του μεταλλείου το Δεκέμβριο του 2002 ο τότε εκπρόσωπος της εταιρείας “TVX Ελληνικός Χρυσός” – που άλλαξε ρούχα κι έγινε “Eldorado Ελληνικός Χρυσός”. Ψεύτικες διαβεβαιώσεις που δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική, οι ίδιες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Εταιρείες – εγκληματίες.

Σημειώνουμε ότι η Νorilsk Nickel δεν είναι μια τυχαία εταιρεία: είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων παραγωγών χαλκού, με μεταλλεία και μεταλλουργικά εργοστάσια στη Ρωσία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Η αέρια ρύπανση από τη μεταλλουργία του νικελίου έδωσε στην πόλη Νορίλσκ τον καθόλου ζηλευτό τίτλο ενός από πλέον ρυπασμένα μέρη στον κόσμο (“Πόλη του Τρόμου”, κατά το Ινστιτούτο Blacksmith). Η κατάσταση ελάχιστα έχει βελτιωθεί από τη Σοβιετική εποχή.

blood-red-river-russia-2

https://scontent.fath4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14264872_318393835181921_4697325263541984369_n.jpg?oh=e1b578e0a358f76bd092d09f377d8a2b&oe=5881D55E

2500

1280

Πηγές:

Russia: Tailings pipe spill at Norilsk Nickel threatens Taimyr’s rivers and lakes

Russian metals giant admits red river leak – Phys.org

Caught red-handed: We now know the truth behind Russia’s ‘blood river’ – sbs.com.au

Investigation ordered as Russian river turns red

Norilsk Nickel – Wikepedia


2 απαντήσεις στο “Μεταλλευτική εταιρεία είναι ο ένοχος για τον κόκκινο ποταμό στη Σιβηρία #skouries”

  1. Όπως παντού και πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις εκείνοι που λένε το μεγάλο ψέμα είναι οι μεταλλευτικές εταιρείες.
    «Παρά τον πρόσκαιρο χρωματισμό του νερού… δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον», είπε η Ρωσική εταιρεία αφού παραδέχθηκε την υπαιτιότητά της.
    Και στην περίπτωση αυτή αποκρύβεται από την εταιρεία η γνωστή καρκινογόνα δράση των ενώσεων του νικελίου, που ασφαλώς συμμετέχουν στο υλικό που τους ξέφυγε και κοκκίνισε τον ποταμό.
    Για την αναμφισβήτητη και από πολλά χρόνια τώρα γνωστή καρκινογόνα δράση των ενώσεων του νικελίου σας παραπέμπω στα παρακάτω:
    Air Toxics Web Site. Nickel Compounds. Washington, DC: U.S. Environmental Protection Agency, 2000. Available online. Last accessed December 16, 2014.
    International Agency for Research on Cancer. Nickel and Nickel Compounds, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, Volume 100C. Lyon, France: World Health Organization, 2012. Also available onlineExit Disclaimer. Last accessed December 12, 2014.
    National Institute of Occupational Safety and Health. Nickel Metal and Other Compounds (as Ni), NIOSH Pocket Guide to Chemical Hazards. Atlanta, GA: Centers for Disease Control and Prevention, 2010. Also available online. Last accessed December 16, 2014.
    National Toxicology Program. Nickel Compounds and Metallic Nickel, Report on Carcinogens, Thirteenth Edition. Triangle Park, NC: National Institute of Environmental Health and Safety, 2014. Also available online. Last accessed December 12, 2014.

  2. ειστε αχαριστοι ρε..!!! η καλη εταιρεια εδωσε χρωμα στον ποταμο αντι του αδιαφορου διαφανου ..ξερετε οτι οι εκει κατοικοι τσαλαβουτουν ευτυχισμενοι στα κοκκινα νερα..? ετσι οπως εκαναν στο στρατωνι το’10..!!! μαλιστα.!! αμ’πως ?..το καφε της θαλασσας τους ειχε βοηθησει στο τροπικο μαυρισμα..!!! αχαριστοι.!! ε αχαριστοι.!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.