ΤΑΚΗΣ: «Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ» #skouries


Από vasilinos

horse-web

Εχθές κατά την εξόδιο ακολουθία, η οικογένεια του Τάκη Κάλτσου ζήτησε και παρακάλεσε τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού να εκφωνήσει ο π. Χριστόδουλος εκ μέρους της οικογενείας τον επικήδειο, δεδομένου ότι είναι και Πνευματικός της οικογένειας και φίλος. Αυτό τελικά δεν επετράπη, όπως είπε ο προϊστάμενος του Ναού κατ’ εντολή του Μητροπολίτη. Η εντολή του Σεβασμιωτάτου έγινε φυσικά κατά πάντα σεβαστή και από την οικογένεια του Τάκη και από τον π. Χριστόδουλο. Ωστόσο, αυτά τα λίγα τελευταία λόγια που δεν επετράπη να ακουσθούν εχθές, οφείλουμε να τα προσφέρουμε στην μνήμη του Τάκη, έστω και από το ταπεινό μας blog. Δημοσιεύουμε λοιπόν, κάτωθι αυτούσιο τον επικήδειο που είχε γράψει και ετοιμάσει να εκφωνήσει ο π. Χριστόδουλος για λογαριασμό της οικογενείας και κατόπιν αιτήσεώς τους.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ  ΛΟΓΟΣ

Σεβαστοί άγιοι πατέρες, ευλογείτε (απευθύνεται προς τους παρισταμένους ιερείς).

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Όταν η καρδιά του Τάκη σταματά, είναι φυσικό να στερεύει η δική μας διάνοια και κυρίως η στείρα η δική μου. Τι να πω στην αγάπη σας, για έναν άνθρωπο που όλοι σας γνωρίζετε και όλα αυτά τα έτη ζείτε και απολαμβάνετε την συναναστροφή μαζί του. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πώς να τελειώσω. Ειλικρινά δεν αισθάνομαι ικανός να μιλήσω για το μεγαλείο της ζώσης αθάνατης ψυχής του που κατοικούσε μέσα στο ταπεινό και φθαρτό σκήνωμά του, του οποίου μέχρι την κοινή ανάσταση και η ψυχή του θα στερηθεί τη συμβίωσή του και όλοι εμείς.

Θα αρχίσω τον λόγο μου με το ήθος του ως συζύγου. Τη γυναίκα του, την γνωστή σε όλους Νίνα, όταν την πρωτογνώρισε δεν την ερωτεύθηκε απλώς, την ερωτεύθηκε και την αγάπησε με τη θυσιαστική έννοια, και οι δύο καρδιές τους έπαψαν να είναι δύο, έγιναν μία καρδιά, μία ψυχή. Τριάντα πέντε έτη (από το 1981) παντρεμένοι, μέχρι και εχθές στην τελευταία του αναπνοή –το επισημαίνω- δεν ήταν απλώς αγαπημένοι, ήταν και ερωτευμένοι, πράγμα δυσεύρετο στην εποχή μας.

Kaltsos-web

Σήμερα η Πανορθόδοξος Σύνοδος στην Κρήτη έχει ως θέμα το πρόβλημα του γάμου. Ο Τάκης ως οικογενειάρχης μαζί με τη σύζυγό του, ανέθρεψαν τα δύο καλά παιδιά τους, την Αρχώ και τον Κωνσταντίνο και δεν έδωσαν ποτέ δικαίωμα σε κανέναν για κάποια έλλειψή τους, παρά τη φτώχεια, την ανεργία και τις δυσκολίες που πολλάκις αντιμετώπιζαν.

Εκείνο όμως που έκανε ξεχωριστή την προσωπικότητα του Τάκη μέσα στην κοινωνία μας, ήταν ότι δεν ανήκε στη μικρή τίμια οικογένειά του, ανήκε στη μεγάλη οικογένεια της κοινωνίας, ήταν ο Τάκης όλων μας.

Το αλληλέγγυο ακέραιο ήθος του, το ελληνικό φιλότιμό του, η θυσιαστική του αγάπη, η αμέριστη συμπαράσταση στον καθένα μας, η ασυναγώνιστη αγωνιστικότητά του για τη σωτηρία του χωριού του, του βουνού, του τόπου μα, είναι γνωστή σε όλους. Φωτιά έπιανε, «Τάκη» φωνάζαμε· ο τάδε χάθηκε, Τάκη επικαλούμασταν· ομάδα διάσωσης λες, μέσα ο Τάκης. Ο Μητροπολίτης και ο Ιερέας του χωριού αναζητούν επίτροπο έμπιστο τίμιο, τον Τάκη παρακαλούν κι ο Τάκης ανταποκρίνεται· στο μεγαλύτερο Προσκύνημα της Χαλκιδικής (το Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας), ο Μητροπολίτης επιτροπή θέλει να συστήσει, τον Τάκη ορίζει μέλος της. Ποιος θα σκεφθεί τη διασκέδαση των παιδιών της Μ. Παναγίας (Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.λ.π.), ποιος θα τους δώσει χαρά; Ο Τάκης τα διασκεδάζει και τα τριγυρνά παραμονές πρωτοχρονιάς στο χωριό, ντυμένος Άη Βασίλης με την άμαξα, τα κάνει βόλτα με τα άλογα και την άμαξα.

web-194804

Ιππικό όμιλο λες, πάλι τον Τάκη βρίσκεις μέσα. Διαδήλωση και εκδήλωση προγραμματίζεις, ο Τάκης τα ετοιμάζει. Επιτροπές αγώνα θες να συστήσεις κ.ο.κ., και τι έτι λέγω, «επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος» περί της κοινωνικής προσφοράς του Τάκη. Και όλα αυτά τα έπραττε με κέφι, μεράκι και με τη συνοδεία του πηγαίου χιούμορ που τον διέκρινε.

H αγάπη του Τάκη δεν περιοριζόταν μόνο στον τόπο του, στους συγχωριανούς του. Όταν μάθαμε για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα στην Ειδομένη που είχαν μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα, και χρειαζόμασταν άτομα για τη μεταφορά των τροφίμων, του τηλεφώνησα διστακτικά (διότι γνώριζα πόσο πολύτιμο και δυσεύρετο ήταν το μεροκάματό του) και τον ρώτησα: «Τάκη, μήπως μπορείς να έρθεις να πάμε στην Ειδομένη;» Η απάντησή του ήταν απότομη και κατηγορηματική: «-Άλλη φορά τη λέξη «μπορείς» δεν θα την ξαναπείς σε εμένα. Μπορώ δεν μπορώ, να θεωρείς πάντα ότι για τα δυστυχισμένα προσφυγόπουλα είναι δεδομένο ότι μπορώ». Μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα ετοιμάζαμε τα τρόφιμα

trapeza-web

και 4.30 τα ξημερώματα ξεκινούσαμε για την Ειδομένη, χάνοντας φυσικά πάντα ο Τάκης το πολύτιμο μεροκάματό του, που δύσκολα το εξασφάλιζε μέσα σ’ αυτήν την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

m-panagia-nera-web

eidomeni-web9

Ο Τάκης υπήρξε πρότυπο ενεργού πολίτη σε όλα τα επίπεδα. «Στον καναπέ του κάθισε» μόνον όταν η καρδιά του αρνήθηκε να συνεχίσει την πορεία της σ’αυτή τη μάταιη και διαβατάρικη ζωή. Φυσικά σε κάθε αγώνα του ήταν με τη σύζυγό του πάντα μαζί.

Στις ημέρες μας ζώντας σε μία κοινωνία όπου βασιλεύει η διαφθορά, η αλύγιστη ψυχή του Τάκη ποτέ δεν λύγισε και δεν συμβιβάστηκε, ακόμα κι όταν αυτή η διαφθορά του έταξε παροχές για μια άνετη ζωή, ούτε όταν η διαφθορά τον κτύπησε με ανήθικο κτύπημα. Και επειδή αυτή την καθαρή ψυχή θέλησαν σκόπιμα να την κηλιδώσουν, είμαι υποχρεωμένος αυτή την ύστατη στιγμή ενώπιον του τιμίου σκηνώματός του, να εξηγήσω δημοσίως ότι η ψυχή του Τάκη είναι τέτοιας φύσης, που δεν κηλιδώνεται.

Το 2013 τα χορηγούμενα σώματα ασφαλείας, με προεξάρχοντα έναν επίορκο αξιωματικό, κατασκεύασαν δικογραφία κατ’ άρθρον 187 Π.Κ. και κατηγόρησαν τους τίμιους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής ως δήθεν «εγκληματική οργάνωση», και ποιος να πιστέψει ότι τον Τάκη τον κατηγόρησαν ως δήθεν «υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης»! Όλος ο ποινικός κώδικας ήταν αφιερωμένος στον Τάκη (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όπλα, εκρηκτικά, απόπειρα ανθρωποκτονίας, τα πάντα). Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο κι όλα ήταν μεθοδευμένα, κατασκευασμένα, βασισμένα στο ψεύδος, την ψευδορκία, την πλήρη διαστροφή της αλήθειας.

Ανακριτής και Εισαγγελέας δέχθηκαν δογματικά όσα ψεύδη κατασκευάσθηκαν εκ της ασφαλείας για δήθεν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης· δεν έλαβαν υπ’όψιν τους τίποτα απολύτως από τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων, από τα κατατεθέντα αποδεικτικά έγγραφα, από τους αξιόπιστους μάρτυρες. Δεν εξέτασαν καμμία απολύτως πτυχή της αθωότητάς του, δεν προέβησαν σε καμμία απολύτως αξιολόγηση όλων των αποδεικτικών στοιχείων, δεν θέλησαν να φθάσουν σε απροσμάχητο στατικό στάδιο (όπως επιβάλλει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), ώστε να λάμψει η αλήθεια. Δεν υπήρχε εκ μέρους τους πρόθεση εξακρίβωσης της αλήθειας· υπήρχε ως μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός να οδηγήσουν στη φυλακή τους πρωτοστάτες ενός δίκαιου αγώνα και κατ’ επέκταση και τον Τάκη μας ως δήθεν υπαρχηγό της «εγκληματικής οργάνωσης», τον άνθρωπο της προσφοράς και της θυσίας.

Παρ’όλα αυτά, παρότι δεν υπήρχε καμμία απόδειξη κι ούτε καν ένδειξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η Εισαγγελέας έκανε πρόταση στο Συμβούλιο Πλημ/κων Χαλκιδικής για την παραπομπή του στο ακροατήριο ως υπαρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης». Όμως ήταν τόσο οφθαλμοφανή τα ψεύδη που κατασκεύασαν, ώστε εγώ προσωπικά, χωρίς να έχω την ιδιότητα δικαστή ή εισαγγελέα και ανακριτή, στις 9 Ιουλίου 2014 έκανα μία ανάρτηση στο blog “vasilinos.wordpress.com”, με τίτλο: «Ο Τάκης μας ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους». Εκεί δήλωνα με απόλυτη σιγουριά ότι το Συμβούλιο Πλημ/κων Χαλκιδικής θα δει τα κατασκευασμένα ψεύδη, θα δει την αλήθεια και θα απορρίψει τις ψευδείς κατηγορίες. Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα το υπ’αριθ. 180/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων, όπου απεδείχθη ότι στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν λαμπροί δικαστές με ελληνικό φιλότιμο και απροσωπόληπτη κρίση. Αντίγραφο αυτού του απαλλακτικού βουλεύματος βρίσκεται στα χέρια μου.  Δυστυχώς όμως, ο Τάκης δεν πρόλαβε να το διαβάσει. Το Συμβούλιο Πλημ/κων απέρριψε όλο το κατηγορητήριο περί δήθεν εγκληματικής οργάνωσης και δεν θα επεκταθώ άλλο εδώ. Ένα μόνο θα πω, ότι οι λαμπροί δικαστές του Συμβουλίου Πλημ/κων καταλήγουν στο σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν νομικά να σταθεί κατηγορία περί «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης» και διάπραξης κακουργημάτων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την μη καταστροφή του τόπου!! Τόσο απλά.

Από την άνοιξη του 2013 ο Τάκης διασύρθηκε πανελλαδικώς και παγκοσμίως ως δήθεν υπαρχηγός μιας δήθεν εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας πάνω του όλο τον ποινικό κώδικα, ενώ τα ΜΜΕ, ο τύπος και το διαδίκτυο τον διέσυραν. Εκδόθηκε το βούλευμα (το προαναφερθέν βούλευμα για τη δικογραφία «Καρατζά») και έχει επικρατήσει νεκρική σιγή. Κανείς δεν αφιέρωσε 30 δευτερόλεπτα ή δύο γραμμές για να το ανακοινώσει. Όφειλα λοιπόν, ενώπιον του σκηνώματος του Τάκη, να σας το ανακοινώσω και θα κάνουμε ειδική ανάρτηση προσεχώς αναλυτικά για το θέμα.

Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ο Τάκης έλαβε το απίστευτο κατηγορητήριο στα χέρια του. Ήμασταν στο σπίτι του κι αφού διάβασε όλα τα φρικτά ψεύδη που είχαν κατασκευάσει, γύρισε στην μικρή εγγονούλα του, τη Νίνα, και στα παιδιά του και τους είπε: «Αυτό το κατηγορητήριο θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη που θα σας αφήσω όταν φύγω απ’ αυτή τη ζωή. Θα έχετε ισχυρή απόδειξη τι υπέστην για εσάς και όλους μας, τι υπέστην για να σας εξασφαλίσω τη δυνατότητα να έχετε νερό, καθαρό αέρα, βουνό και την υγεία σας».

Από το 2013 μέχρι σήμερα, όλο αυτό το βάρος των συκοφαντιών, το σήκωνε αυτή η καρδιά, μαζί με όλη την υπόλοιπη θυσιαστική κοινωνική προσφορά της. Στις 9-6-2016 έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, μπροστά στην κάμερα ο Τάκης έβγαλε όλο αυτό το βάρος που σήκωνε εξαιτίας αυτής της δικογραφίας. Πόσο να αντέξει; Εκείνο που είναι ασήκωτο, είναι η πίκρα της θυσιαστικής καρδιάς, που η βρώμικη πολιτική θέλησε να την εξοντώσει. Διαφθορά όμως και τιμιότητα, δεν γίνονται ποτέ φίλοι. Με την διαφθορά ούτε συνδιαλέχθηκε, ούτε συμβιβάστηκε, ούτε λύγισε ψυχικά· απλώς δεν άντεξε η σαρκική καρδιά του.

Εδώ θέλω να διευκρινίσω στην αγάπη σας ότι ο Τάκης μας δεν έφυγε από αυτή τη ζωή με ξαφνικό θάνατο. Επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχε προβλήματα με την υγεία του και με την καρδιά του. Δυστυχώς όμως για εμάς, ο νους του Τάκη δεν αγαπούσε και δεν κοιτούσε τον εαυτό του, παρά τα έντονα συμπτώματα της καρδιάς του, παρά τα συνεχή παρακάλια της συζύγου του. Ο Τάκης μας αρνιόταν να κοιτάξει προς τον εαυτό του, αρνιόταν να πάει για εξετάσεις κ.λ.π., διότι αγαπούσε όλους εμάς, αγαπούσε τον τόπο του και δεν ήθελε να σταματήσει ούτε για λίγο τη θυσιαστική προσφορά του για όλους μας, αλλά και την προσφορά του σ’αυτόν τον Ναό, του οποίου ήταν επίτροπος και μεριμνούσε συνεχώς για την ευπρέπειά του. Αυτή η άρνηση να κοιτάξει τον εαυτό του και την καρδιά του, η έλλειψη εγωισμού ακόμα και σε ζήτημα υγείας και ζωής, φρονώ ότι είναι δείγμα καρδιάς που «καίγεται» για την αγάπη προς τους άλλους. Ξεφεύγει πλέον από τα όρια της φυσικής αγάπης και ανήκει στη θυσία «Μείζον ταύτης αγάπη ουδείς έχει, ίνα τις θη την ψυχή αυτού υπέρ των φίλων αυτού». Ο Τάκης μας δεν πέθανε, θυσιάστηκε για όλους μας, για το χωριό του τόπου του· και μία ανιδιοτελής θυσία, ποτέ δεν πάει χαμένη· αντιθέτως, αναπληρώνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια.

Φρονώ ότι ένα ερώτημα πλανάται στη διάνοια όλων μας: Γιατί να φύγει τόσο νωρίς, ένας άνθρωπος της προσφοράς; Αυτό το «γιατί», δεν απεφεύχθη να αναβρύσει ακόμα και στη διάνοια του Κυρίου μας Ιησού. Και αυτός αναρωτήθηκε και είπε: «ίνα τι (γιατί) με εγκατέλειπες;». Ο Τάκης εκλήθη κοντά στον Κύριό Του, όχι για να μην υπάρχει ο άνθρωπος της θυσίας που θα τρέχει για όλους μας. Απλώς ο Θεός θέλησε να τον αναπαύσει κοντά Του και να δώσει μήνυμα σε όλους εμάς να μην «καθόμαστε στον καναπέ» και κοιτάμε απλώς πώς τρέχει ο Τάκης για όλους μας, διότι έτσι όλο το βάρος πέφτει στους λίγους εκλεκτούς, οι οποίοι τελικά λυγίζουν και ένας ένας πέφτουν από το πολύ βάρος που τους αναλογεί, λόγω του ότι οι άλλοι δεν αναλαμβάνουν λίγο από το βάρος που οφείλουν να σηκώνουν. Είναι πλέον καιρός να μιμηθούμε όλοι μας τον Τάκη και το οφείλουμε στην αξιομακάριστη μνήμη του. Το κενό που αφήνει στην τοπική κοινωνία είναι δυσαναπλήρωτο.

Αγαπητέ μας φίλε, αδελφέ, συναγωνιστή, άνθρωπε Τάκη, όλοι μας σου είμαστε ευγνώμονες για όσα έκανες για εμάς, για το χωριό σου, για τον τόπο μας, το βουνό, τα νερά, τους συνανθρώπους σου.

Όλοι σε ευχαριστούμε για το πνεύμα θυσίας, εθελοντισμού και προσφοράς που μας δίδαξες και σε έχουμε πρότυπο.

Όλοι σε ευχαριστούμε που σε όλη σου τη ζωή έτρεχες για εμάς και μέσα από την ψυχή μας ζητάμε συγγνώμη όσοι καθόμασταν και σε βλέπαμε να τρέχεις για όλα και για όλους μας, αλλά και για τη βαριά συκοφαντία που σου φόρτωσε η διαφθορά.

Ευχόμαστε στον Γολγοθά της άξιας συζύγου σου Νίνας, καλή δύναμη και κουράγιο· το ίδιο και στα παιδιά σας, Αρχώ και Κωνσταντίνο.

Ευχόμαστε το ίδιο και στην αγαπητή σου μητέρα, Αρχοντούλα, καθώς και στους λοιπούς συγγενείς σου.

Τέλος σε εσένα Τάκη μας, ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και καλή αντάμωση εν τη κοινή Αναστάσει.

Αξιομακάριστε αδελφέ μας, Τάκη, αιωνία σου η μνήμη.


4 απαντήσεις στο “ΤΑΚΗΣ: «Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ» #skouries”

  1. …..Το 2015, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την εταιρεία και την περαιτέρω προώθηση των επενδυτικών της σχεδίων. Παρέμειναν και το 2015, σε εκκρεμότητα, η έκδοση απαραίτητων αδειών για την πλήρη λειτουργία του έργου και ιδιαίτερα των νέων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού και του εργοστασίου των μεταλλουργικών διεργασιών.Η μεγάλη καθυστέρηση στην πλήρη αδειοδότηση του έργου, οδήγησε την Εταιρεία σε επαναπροσέγγιση επενδυτικών σχεδιασμών και προγραμμάτων εργασιών. ….

    http://www.oryktosploutos.net/2016/06/2015_24.html?m=1#.V24NgN3suYA.facebook

  2. διαβάζουμε εδώ και ….Περίπου 40 εκατομμύρια € ο χρυσός από ‪#‎skouries‬ το 2015 που φυγαδεύτηκε ως “χώμα” σε China & το όφελος σε δ.Αριστοτέλη ούτε 150 χιλιάδες €

  3. Ο κ. Μάριος Λεονάρδος, Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ,μίλησε για τα κοιτάσματα της ΔΕΗ και είπε πως εξαντλούνται. Όπως ανέφερε, υπάρχει συνεχής μείωση της συμβολής του λιγνίτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, ενώ ο λιγνίτης έχει μείνει απροστάτευτος στην αγορά, λόγω και φτηνών εισαγωγών από Βουλγαρία, όπου είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής. “Πηγαίνουμε σε μία κατηφόρα προβληματική για τον λιγνίτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί φτηνή ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αν εκεί κλείσει η ΔΕΗ τα ορυχεία της, πρόβλημα που οι αρμόδιοι φορείς ακόμα δεν το έχουν καταλάβει”, τόνισε στην ομιλία του.https://www.scribd.com/doc/316443362/leonardospresentation-160621085705

  4. Ο Μάριος Λεονάδρος είναι εξαιρετικός επιστήμονας και μηχανικός και συνεχιστής της μεγάλης παραδόσεως της χώρας στον τομέα των λιγνιτών. Η γνώμη του μετράει. Πρέπει επομένως να προσανατολιστούμε σε νέες τεχνικές εξορύξεως και εκμεταλλεύσεως του λιγνίτη διότι όπως προκύπτει από τις ομιλίες του Μάριου οι παραδοσιακές τεχνικές των ανοιχτών εξορύξεων και της καύσεως του λιγνίτη “όπως έχει” τελείωσαν. Εμπρός λοιπόν για νέες τεχνικές όπως είναι η “επιτόπου εξαερίωση” (in situ) ή η βιομηχανική εξαερίωση του λιγνίτη και η καύση του παραγόμενου λιγνιταερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου. Εδώ δεν πρόκειται απλά για “φθηνή ηλεκτροπαραγωγή” αλλά για την “αυτάρκεια, αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της χώρας στον πιο ζωητικό τομέα της οικονομίας : την ηλεκτροπαραγωγή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.