Σκουρλέτης: «Δεν έχει κλείσει το θέμα της μεταλλουργίας»


ImageHandler

Aπό τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με την  Ελληνικός Χρυσός, εμείς κρατάμε το εξής:

«Έχουν δοθεί κάποιες άδειες που πληρούσαν τα κριτήρια της νομιμότητας, αλλά υπάρχουν κάποιες πιο σημαντικές που εκκρεμούν. Αρκετά ζητήματα, όπως αυτό της μεταλλουργίας του flash smelting, δεν έχουν κλείσει».

Το θέμα της μεταλλουργίας δεν είναι απλώς μία από τις «σημαντικές άδειες που εκκρεμούν», είναι Η ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ άδεια, από την οποία κρέμεται όλη η «επένδυση». Και αυτό γιατί η σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο αφορά την παραγωγή καθαρών μετάλλων και όχι την εξόρυξη και εξαγωγή ενδιάμεσων προϊόντων (συμπυκνωμάτων) η οποία καταστρέφει τον τόπο χωρίς να αφήνει έσοδα στο κράτος. Η ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011 επιβάλλει την εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης μεταλλουργικής μεθόδου, του flash smelting, και καμίας άλλης. Εαν δηλαδή αποδειχθεί ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Σε σχετική ερώτηση που έγινε στον Πoλ Ράιτ κατά την τηλεδιάσκεψη της 24ης Μαρτίου μεταξύ της διοίκησης της Eldorado Gold και οικονομικών αναλυτών, ο CEO της εταιρείας τα μάσησε, απαντώντας τελικά:

“το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε υπέρ της άδειας και της μεθόδου”.

Ο Πoλ Ράιτ θα ήθελε βεβαίως να μπορούσε αυτό το ζήτημα να “κλείσει” με μια δικαστική απόφαση αλλά δυστυχώς για την εταιρεία του δεν μπορεί. Το ΣτΕ είναι ένα διοικητικό δικαστήριο που ελέγχει τη νομιμότητα διοικητικών πράξεων – δεν αξιολογεί, δεν εγκρίνει και δεν απορρίπτει περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες. Αυτή είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ αρμοδιότητα των υπηρεσιών της Διοίκησης.

Με τις αποφάσεις 217/2016 της Ολομέλειας (ακύρωση της “απόφασης Σκουρλέτη”) και ιδίως την 3191/2015 του Ε’ Τμήματος, το ΣτΕ υπερέβη τις αρμοδιότητές του προβαίνοντας σε ΤΕΧΝΙΚΗ και όχι ΝΟΜΙΚΗ κρίση απόφασεων της Διοίκησης σχετικών με τη μεταλλουργία. Ωστόσο δεν έκλεισε το ζήτημα της μεταλλουργίας, τουναντίον το ξανάνοιξε αναπέμποντας την υπόθεση πίσω στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση. Με άρθρο μας τότε ζητούσαμε η νέα αξιολόγηση της μεθόδου μεταλλουργίας από το Υπουργείο να  γίνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. Να λήξει το συντομότερο αυτή η εκκρεμότητα που είναι επιζήμια και για τον τόπο και για το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό γιατί από το εκβιαστικό τελεσίγραφο της Eldorado περί έκδοσης όλων των αδειών μέχρι το τέλος Μαρτίου ήταν φανερή η προσπάθεια της Ελληνικός Χρυσός να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα: να πάρει την άδεια που ζητούσε για το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις, να ξεκινήσει η εξορυξη και ο εμπλουτισμός και όταν πια θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, τότε να έρθει η “αποκάλυψη” ότι το flash smelting ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική. Τελικά αυτή η πολύ σημαντική για την εταιρεία άδεια δόθηκε χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι ο στόχος της σύμβασης θα υλοποιηθεί.

Η μεταλλουργία είναι το κλειδί όλου του Επενδυτικού Σχεδίου και αυτό το γνωρίζει καλά το Υπουργείο.

Ο Υπουργός ομνύει στο περιβάλλον, τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, δηλώνει δε ότι σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ωραία λοιπόν. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Τηρήστε την Απόφαση 217/2016 ΣτΕ που επιβάλλει επανεξέταση της μελέτης μεταλλουργίας.
  • Τηρήστε τη Σύμβαση και το νόμο 3220/2004 που θέτουν σαν βασικότερη υποχρέωση της εταιρείας την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού.
  • Τηρήστε την ΚΥΑ 201745/2011 που ορίζει ότι η μέθοδος flash smelting είναι “απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης”.

Και αφού γίνουν όλα αυτά, θα δούμε τι θα έχει απομείνει από τη “χρυσή επένδυση”…


2 απαντήσεις στο “Σκουρλέτης: «Δεν έχει κλείσει το θέμα της μεταλλουργίας»”

  1. •Τηρήστε την Απόφαση 217/2016 ΣτΕ που επιβάλλει επανεξέταση της μελέτης μεταλλουργίας.
    •Τηρήστε τη Σύμβαση και το νόμο 3220/2004 που θέτουν σαν βασικότερη υποχρέωση της εταιρείας την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού.
    •Τηρήστε την ΚΥΑ 201745/2011 που ορίζει ότι η μέθοδος flash smelting είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.