Αποκαλυπτικό έγγραφο του Δασαρχείου Αρναίας για τις αρχαιότητες στις Σκουριές! #skouries


Μπορεί να μην ακούγονται συγκλονιστικά αυτά που λέει το έγγραφο του Δασαρχείου Αρναίας από το 2007 που παρουσιάζουμε, αλλά είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντικά:

δασαρχειο για μαγγανέζια 2007“Ύστερα από πληροφορίες που συλλέξαμε από υπαλλήλους συνταξιούχους που δουλεύανε στην Υπηρεσίας μας και συμμετείχανε στην επίστρωση των δρόμων πλησίον της θέσης “Σκουριές”, σας πληροφορούμε ότι οι σκωρίες  “Μαγγανέζια”, με τις οποίες έγινε η επίστρωση των δρόμων πλησίον της θέσης “Σκουριές”, περιοχής Δ.Δ. Μεγ. Παναγίας, συλλέχθηκαν από την ίδια θέση “Σκουριές” και δεν μεταφέρθηκαν από άλλη θέση.

Ο Δασάρχης Αρναίας Γεώργιος Φουρκιώτης”

Ποια είναι η σημασία του εγγράφου: Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, στην προσπάθειά της να πάρει άδεια για την κατασκευή του επιφανειακού μεταλλείου χαλκού-χρυσού στις Σκουριές, έπρεπε να κάμψει τις αντιρρήσεις των αρμόδιων για την περιοχή του έργου Εφορείων Αρχαιοτήτων, οι οποίες με σειρά γνωμοδοτήσεών τους  από το 2006, είχαν διαφωνήσει με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. [Συγκεκριμένα, αρνητικές είναι οι από 7/8/2006 και 22/3/2007 γνωμοδοτήσεις της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) και οι από 29/4/2007 και 19/5/2009 γνωμοδοτήσεις της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων]. Ο λόγος ήταν ότι στην περιοχή είχαν ανευρεθεί  υπολείμματα αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας (σκωρίες) και άλλα καταλοίπα (κεραμική κλπ), ενώ αρχαιολογικά ευρήματα είχαν εντοπιστεί και στις θέσεις «Κάτσουρας» ή «Καστελούδι», «Καστέλλι», «Καμήλα», «Παλαιοχώρα».  Οι Εφορείες επεσήμαναν την απουσία ενδελεχούς αρχαιολογικής έρευνας σε μια περιοχή η οποία “αποτελεί μαζί με το Λαύριο προνομιακό πεδίο έρευνας της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ανάγεται στα κλασικά χρόνια”.

Όπως μας πληροφορεί η 1170/2013 απόφαση του ΣτΕ:

Η παρεμβαίνουσα επανήλθε (!!!!) καταθέτοντας στις αρχαιολογικές υπηρεσίες αναφορά του Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ.,  Παναγιώτη Φάκλαρη, ο οποίος, κατόπιν διενέργειας αυτοψίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αρχαία κατάλοιπα που παρατηρούνται στη θέση «Σκουριές» έχουν μεταφερθεί από αλλού και δεν αποτελούν ένδειξη υπάρξεως αρχαιοτήτων στην περιοχή”.

Οι πάντες γνώριζαν ότι στις Σκουριές υπήρχαν αρχαιότητες αλλά αφού κάποιος καθηγητής αρχαιολογίας, πιθανότατα κατά παραγγελία της εταιρείας, είχε την άποψη ότι “οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν από αλλού”, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε εντολή να γίνει νέα έρευνα στις Σκουριές… Το Φεβρουάριο 2009 νέο έγγραφο της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ επικαλούμενο την, με συνοπτικές διαδικασίες, “ολοκλήρωση της έρευνας”, μετέτρεψε την αρνητική γνωμοδότηση της υπηρεσίας σε θετική… Εν συνεχεία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για το επιφανειακό μεταλλείο στις Σκουριές, υιοθετώντας την άποψη Φάκλαρη ότι τα ευρήματα στη θέση «Σκουριές» συνίσταντο σε εναποθέσεις μπάζων, με σκωρίες και κεραμική, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1960 για την επίστρωση δασικών δρόμων”. Την άποψη αυτή δέχθηκε ως “ευαγγέλιο” και το ΣτΕ, απορρίπτοντας την προσφυγή του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και κατοίκων, κατά της απόφασης του ΚΑΣ. Και έτσι δόθηκε η έγκριση να προχωρήσει το μεταλλείο των Σκουριών και έγινε το έκτρωμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες…

exoryxi_perioxi-1

Διαβάστε σχετικά και την Ανοικτή Επιστολή: «ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ»

Και όμως, το ίδιο το Δασαρχείο Αρναίας που έφτιαξε τους δασικούς δρόμους είχε καταρρίψει από το 2007 τη θεωρία του Φάκλαρη. Δεν ήταν φερμένες από αλλού οι σκωρίες με τις οποίες διαστρώθηκαν οι δασικοί δρόμοι, από τις Σκουριές ήταν, από την αρχαία μεταλλουργική δραστηριότητα που λάμβανε χώρα στις Σκουριές. Γιατί το έγγραφο αυτό δεν ελήφθη υπ’όψη; Γιατί το ΚΑΣ επέλεξε να πιστέψει την αναφορά του Φάκλαρη που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη εταιρεία – και έχει σημασία αυτό – και όχι το αρμόδιο Δασαρχείο;

Για τις υπόλοιπες αρχαιολογικές θέσεις, μία εκ των οποίων βρίσκεται ακριβώς στο φρύδι μεταξύ των χώρων απόθεσης αποβλήτων Καρατζά και Λοτσάνικου, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση. Ούτε για τον δεύτερο αρχαιολογικό χώρο, μέσα στο εργοτάξιο της εταιρείας, ο οποίος δεν αναφέρεται πουθενά αλλά αποκαλύφθηκε από την εναέρια φωτοαποτύπωση του Αυγούστου 2015:

%CE%B1%CF%81%CF%871

Αυτές είναι οι Σκουριές που “δεν έχουν αρχαιότητες”;

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Η έκθεση Φάκλαρη για τις αρχαιότητες αποδείχθηκε κίβδηλη αλλά τη δουλειά της την έκανε.

Το ίδιο έκαναν και τα ψέμματα σχετικά με τη μεταλλουργία flash smelting που δήθεν είχε δοκιμαστεί σε βιομηχανική κλίμακα ΠΡΙΝ την περιβαλλοντική έγκριση, αλλά τελικά δεν υπήρχε τίποτα.

Το ίδιο και το παράλογο πρωθύστερο της εγκατάστασης του εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών πριν δοθεί η Άδεια Δόμησης.

Το ίδιο και η ρητή αναφορά της ΜΠΕ και της ΑΕΠΟ ότι “το υποέργο Σκουριές θα καταλάβει έκταση 1.788 στρεμμάτων”, αλλά τελικά μας βγήκε να είναι 3.500+ στρέμματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι πάντα το Συμβούλιο Επικρατείας που με νομικές ακροβασίες “νομιμοποιεί” εκ των υστέρων τα τετελεσμένα.

Έτσι έρχεται σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, και δηλώνει με θράσος: “ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ”.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.