Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η μπάλα στο ΥΠΕΝ για την αξιολόγηση της μεθόδου μεταλλουργίας #skouries


Της Μαριας Καδογλου

olympiada-02

Νομικές ακροβασίες

“Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης κρίνονται. Ιδίως όταν ακροβατούν νομικά και λογικά”, έγραψε η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την Ελληνικός Χρυσός. Και έτσι είναι.

Με τις αποφάσεις 3191/2015 του Ε’ Τμήματος και 217/2016 της Ολομέλειας, το ΣτΕ υπερέβη τις αρμοδιότητές του προβαίνοντας σε μία ΤΕΧΝΙΚΗ και όχι ΝΟΜΙΚΗ κρίση ενός όρου μιας διοικητικής έγκρισης. Οι ανώτατοι δικαστές έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας εταιρείας επί ενός εξειδικευμένου τεχνικού θέματος, το οποίο  ούτε μπορούν ούτε δικαιούνται να κρίνουν και μάλιστα απέναντι στην αντίθετη άποψη της αρμόδιας κρατικής τεχνικής υπηρεσίας. Δέχτηκαν ότι η προσφεύγουσα εταιρεία “παρανόησε” τον συγκεκριμένο όρο και ερμήνευσε το “επί τόπου μεταλλουργικές δοκιμές” ως “με επιτόπια συμπυκνώματα” – και εν συνεχεία τη συγχώρεσαν που πραγματοποίησε τις δοκιμές σε μια άλλη χώρα, με ένα συμπύκνωμα από μια τρίτη χώρα και ένα δεύτερο από τη Χαλκιδική μεν, αλλά όχι αυτό που προβλέπεται από την εν λόγω έγκριση. Με αυτόν τον τρόπο, το ΣτΕ “απενεργοποίησε” και πρακτικά ακύρωσε έναν όρο που είχε τεθεί από τη Διοίκηση το 2012 με την Απόφαση Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης, την οποία τότε η εταιρεία απεδέχθη στο σύνολό της και δεν προσέβαλε με αίτηση ακυρώσεως. Το έκανε τρία χρόνια μετά, όταν η αρμόδια υπηρεσία ζήτησε την τήρησή του όρου.

Mε άλλα λόγια, για πρώτη φορά το ΣτΕ έκρινε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του διοικούμενου το αν θα τηρήσει τους όρους που του έθεσε η Δοίκηση ή όχι. Οι συνέπειες των αποφάσεων αυτών για το κύρος και την αξιοπιστία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι σοβαρές και δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

Ωστόσο πέρα από την χρησιμότητά της για τη δημιουργία εντυπώσεων στα κανάλια, η απόφαση 217/2016 του ΣτΕ  κάθε άλλο παρά “κλείνει” το ζήτημα της μεταλλουργίας. Και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση το ΣτΕ δεν είπε ότι είναι “ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ FLASH SMELTING ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, όπως διαδίδει η προπαγάνδα της εταιρείας – αυτό δα έλειπε! Aπλά ανέπεμψε την  υπόθεση πίσω στη Διοίκηση για επανεξέταση, αποκλείοντας την περίπτωση μια πιθανή νέα απόρριψη να στηρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην παράβαση του όρου για “επί τόπου” δοκιμές.

Να τελειώνει το κρυφτούλι με τη μέθοδο!

Η “μπάλα” λοιπόν είναι τώρα πίσω στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, τη Διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΙΜΕΒΟ), η οποία θα πρέπει να εξετάσει το φάκελο της μελέτης (το ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ) της μεταλλουργίας που υπέβαλε η Ελληνικός Χρυσός και να την εγκρίνει ή όχι. Και αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή γιατί αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν είχε τεθεί εξ’αιτίας κάποιου ανεξήγητου καπρίτσιου. Η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός αφορά μια επένδυση στη μεταλλουργία, δηλαδή την παραγωγή καθαρών μετάλλων – όχι την εξόρυξη και εξαγωγή ενδιάμεσων προϊόντων (συμπυκνωμάτων) η οποία καταστρέφει τον τόπο χωρίς να αφήνει έσοδα στο κράτος. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της “επένδυσης” (ΚΥΑ 201745/2011) επιβάλλει την εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης μεταλλουργικής μεθόδου, του flash smelting, και καμίας άλλης. Εαν δηλαδή αποδειχθεί ότι η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως εγκρίθηκε, τότε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Πέραν αυτού, υπήρχουν σοβαροί λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας που επέβαλαν να ελεγχθεί η μέθοδος εξονυχιστικά και μάλιστα “επί τόπου του έργου” πριν τεθεί σε εφαρμογή. Το εργοστάσιο flash smelting της Ελληνικός Χρυσός στο Μαντέμ Λάκκο θα είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στον κόσμο που θα επεξεργάζεται συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό ~11%, όταν το όριο παγκοσμίως, είναι το 0,3%. Στην πυρομεταλλουργία το αρσενικό διαφεύγει ως θανατηφόρο τοξικό αέριο, αποτελώντας άμεσο κίνδυνο πρώτα απ’ολα για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Η δυνατότητα του συστήματος να διαχειριστεί τέτοιους πρωτοφανείς όγκους αερίου αρσενικού έπρεπε να διασφαλιστεί με επί τόπου δοκιμές. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το ΣτΕ που έχει κάνει το λόγο της Eλληνικός Χρυσός ευαγγέλιο.

Στην πραγματικότητα εδώ και πολλούς μήνες παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου, με την εταιρεία να ορκίζεται ότι η μέθοδός της “δουλεύει κανονικά”, χωρίς να μπορεί να υποδείξει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ εργοστάσιο αυτού του τύπου σε όλο τον κόσμο που να επεξεργάζεται συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό 11%, όπως αυτά της Ολυμπιάδας. Την ίδια στιγμή, η ίδια η εταιρεία σε ανακοινώσεις της προς τα ξένα χρηματιστήρια έχει μονομερώς, παράνομα και χωρίς κοινοποίηση στο Ελληνικό Δημόσιο, τροποποιήσει το Επενδυτικό της Σχέδιο αφαιρώντας εντελώς τη μονάδα μεταλλουργίας. H μεταλλουργία έχει επίσης εξαφανιστεί από όλες τις ανακοινώσεις της εταιρείας αλλά και από την περιγραφή του Επενδυτικού Σχεδίου της Χαλκιδικής στην ιστοσελίδα της Eldorado. Αυτό συνιστά ωμή παραβίαση όχι μόνο της ΚΥΑ, αλλά και της σύμβασης και του κυρωτικού της νόμου 3220/2004.

EG-flash
Εικόνα: Από την Τεχνική Έκθεση Ολυμπιάδας – Ιούλιος 2011 που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της Eldorado Gold. H Outotec και η Hellas Gold συμφωνούν μεταξύ τους “the elimination of the Precious Plant”, δηλαδή ότι δεν θα γίνει μεταλλουργία…

Το Υπουργείο να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον

Έχοντας στο χέρι την περιβαλλοντική έγκριση για μια μέθοδο που όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί, η εταιρεία πέτυχε να φτάσει την καταστροφή στις Σκουριές σε σημείο μη αναστρέψιμο. Και η τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων συνεχίζεται. Η εταιρεία ζητά – και μάλιστα εκβιαστικά – από το Υπουργείο την αδειοδότηση έργων, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα φτάσει ποτέ στην  υλοποίηση του στόχου της σύμβασης που είναι η μεταλλουργία. Ζητά την άδεια για να προχωρήσει στη Φάση ΙΙ του Υποέργου Ολυμπιάδας, ενώ η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου που υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί για να φέρει έσοδα στο Δημόσιο είναι, το λιγότερο, αμφίβολη. Βρισκόμαστε μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο να προχωρήσουν κι άλλο τα έργα και μετά να διαπιστωθεί ότι μεταλλουργία δεν μπορεί να γίνει.

Στο εξωτερικό βέβαια λένε καθαρά τις προθέσεις τους. Η περιγραφή του Υποέργου Ολυμπιάδας από την Εldorado Gold δεν περιλαμβάνει μεταλλουργία!

phaseIII

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΟΦΕΙΛΕΙ να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να βάλει το συντομότερο τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα. Να εξετάσει εαν το υποβληθέν ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ της μεταλλουργίας, έστω και με τα λάθος συμπυκνώματα, πληροί τις απαιτήσεις του Ειδικού Όρου Β.6 της Απόφασης Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης και τέλος να αποφανθεί αν η μεταλλουργική μέθοδος στο σύνολό της είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και περιβαλλοντικά αποδεκτή.

Η παράταση της εκκρεμότητας που θα οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα γεγονότα, δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τους έκνομους στόχους της εταιρείας.


7 απαντήσεις στο “Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η μπάλα στο ΥΠΕΝ για την αξιολόγηση της μεθόδου μεταλλουργίας #skouries”

  1. Κίνδυνος “μπλακ άουτ” στα ορυχεία της ΔΕΗ – Απλήρωτοι οι εργολάβοι – Σε διαθεσιμότητα ή σε υποχρεωτική άδεια εκατοντάδες εργαζόμενοι

    http://e-ptolemeos.gr/kindinos-mplak-aout-sta-orichia-tis-dei-aplirotes-i-technikes-eteries-se-diathesimotita-i-se-ipochreotiki-adia-ekatontades-ergazomeni/

  2. Μετα τα συμβαντα της Ουγγαριας και της Βραζιλιας, με τα σπασμένα φραγματα, που δεν ηταν σε σεισμογενεις περιοχές, προκύπτει ποινική ευθυνη για “έκθεση σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο” για όσους δημόσιους λειτουργούς έβαλαν υπογραφές σε έγγραφα που αδειοδοτουν την κατασκευή και λειτουργεια φράγματος πάνω σε ενεργό ρήγμα.
    Ποινικα υπευθυνη ειναι και η εταιρεια, για ηθική αυτουργία…Και κατα συναυτουργία οσοι εκ μερους της εχουν υπογραψει τις αιτησεις

  3. Με βάση την τεκμηριωση της κλίσης του εδάφους, μπορεί να κατατεθεί μήνυση εκ μέρους του δημου Αριστοτελη αλλα και ομαδικη μηνυση απο τους κατοικους Ιερισσου που έχουν έννομο συμφέρον

  4. Κρατάτε γερά!!!!!Αυτοί νομίζουν ότι αν πάρουν τίς άδειες για να μπούν σε λειτουργεία τα υπόγεια της Ολυμπιάδας, θα συνεχίσουν να εργάζονται-και θα περιμένουν μήπως και αλλάξει η κυβέρνηση και συνεχιστούν και οι σκουριές.ΟΥΣΤ!!!!!!Τα λαμόγια!!!!ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ!!!!!

  5. 1) Η Ελντοράντο κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με βάση μια εικονική τεχνολογία που ΘΑΑΑΑΑ λειτουργούσε – και μαλιστα για πρώτη φορά στον κόσμο.
    2) Είχε προθεσμία μέχρι 30/4 να αποδείξει, στο χώρο των Σκουριων οτι λειτουργεί.
    3) Δεν το έπραξε
    4) Αρα, τεχνικα ειναι εκπτωτη
    5) Προφανώς επιζητει ΠΟΛΙΤΙΚΗ (και οχι τεχνικη) λυση για να εφαρμοσει τροποποιημενη μέθοδο την οποια αν ειχε αναφερει εξ αρχης δεν θα επαιρνε καν προκαταρκτικές αδειες.
    6) Θα παρει τελικα αδεια, αλλα δεν συνιστώ να αγοράσεις real estate στην ιερισσο οταν αρχισει να λειτουργει η επεξεργασια χρυσου – ασε με να πιθανολογήσω οτι θα χουμε μολυνση απο αρσενικο χειροτερη αυτης που συνεβη στην αφρικη.
    7) Αν κοπτεσαι για την Ελντοράντο, ψηφισε την ανοιξη (που 8α χουμε εκλογες) τον Κουλη…Το Μητσοτακέϊκο παντα κανει ο,τι μπορει για να χουμε “αναπτυξη” με οποιοδήποτε τιμημα. και σβησε την Ιερισσο απο τον χαρτη. Και την Ουρανουπολη…

  6. MHN ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΦΙΔΙ Ο ΤΖΙΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΤΗΝΕ ΤΟΝ Κ….ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ…. ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΣΗΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ. ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΣΥΡΙΖΑ.. ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΛΑ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΩΣ ΕΙΠΕς ΑΛΕΚΟ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.