Tα σχέδια της Εldorado στην Ευρώπη αρχίζουν να καταρρέουν


Μετάφραση άρθρου από το Mining Watch Romania

1506785_684419351665527_2469298644066160387_n1443982705

Η Eldorado Gold αναστέλλει την ανάπτυξη του μεταλλείου χαλκού και χρυσού στις Σκουριές, στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης το πιθανό κλείσιμο των δραστηριοτήτων στην  Ολυμπιάδα (το υπόγειο ορυχείο που κατέχει στην ίδια περιοχή της Χαλκιδικής), εάν η Ελληνική κυβέρνηση δεν εκδώσει τις άδειες που ζητήθηκαν. Η είδηση ​​προκάλεσε κύμα δυσπιστίας όσον αφορά την ικανότητα της εταιρείας να αναπτύξει τα εξορυκτικά της έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε ως συνέπεια την ραγδαία πτώση κατά 19% των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Αυτή η χαμηλού κόστους εταιρεία, γνωστή για τα έργα που έχει αναπτύξει σε χώρες όπου άλλες μεταλλευτικές εταιρείες απέτυχαν, αμφισβητείται σοβαρά. Θα πρέπει να δικαιολογήσει στους επενδυτές την απώλεια περισσότερων από 300 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό που δαπανήθηκε στις Σκουριές μέχρι στιγμής. Η απόφαση για την αναστολή δραστηριότητας δεν μπορούσε πλέον να αποφευχθεί, αφού η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας που θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης επεξεργασίας βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Το μεταλλευτικό έργο στις Σκουριές αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή αντίδραση από την τοπική κοινωνία, που βλέπει το μεταλλείο σαν άμεση απειλή για τους υδατικούς πόρους στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τον τρίτο πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη χώρα.

Αυτές οι νέες οικονομικές δυσκολίες προστίθενται στις οικονομικές ζημίες πoυ υπέστη το 2015 από τα έργα που κατέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Eldorado αναπτύσσει το μεταλλείο Certej στη Ρουμανία, επί του παρόντος στο στάδιο αδειοδότησης, μια επένδυση στο όριο της κερδοφορίας. Τον Ιούνιο 2015 η Eldorado Gold ενημέρωσε τους μετόχους της για την απομείωση της αξίας του έργου εξόρυξης στο Certej, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του εξοπλισμού και των εκτάσεων που αγοράστηκαν μαζί με το μεταλλείο Certej. Η απώλεια των περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε βασίζεται σε μια επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, ενώ ο φορέας εκμετάλλευσης του μεταλλείου αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι η αγοραία αξία τους είναι πολύ χαμηλότερη. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει $ 63,5 εκατομμύρια που σχετίζονται με την αύξηση του συντελεστή φορού εισοδήματος στην Ελλάδα.

Όλες αυτές οι οικονομικές απώλειες συμβαίνουν στο πλαίσιο πολύ χαμηλών τιμών διαπραγμάτευσης του χαλκού και του χρυσού στην παγκόσμια αγορά. “Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή των προϊόντων στην αγορά είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους, θα είναι πολύ δύσκολο για την Eldorado να λάβει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων μεταλλείων – είτε στην Ελλάδα είτε στη Ρουμανία», δήλωσε η Roxana Pencea από το Mining Watch Romania (σ.σ. Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Ρουμανίας).

Μετά την ανακοίνωση της Eldorado, ο Έλληνας Υπουργός περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Οι αποφάσεις της βασίζονται στο δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος και θα ληφθούν μετά από εξέταση όλων των δεδομένων”. Την ίδια στιγμή ο υπουργός επέβαλε στην Ελληνικός Χρυσός πρόστιμο 1,7 εκατομμύρια ευρώ για συνολικά 21 παραβάσεις των κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος (για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 2012-2014) “.

«Στην απόφασή της να επενδύσει σε αυτά τα μεταλλευτικά έργα, η Eldorado Gold έχει συστηματικά αγνοήσει την τοπική κοινωνία και την ελληνική νομοθεσία. Πιέζοντας για την υλοποίηση του έργου αυτού ενάντια στη θέληση των κατοίκων της περιοχής, η Eldorado ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο ότι τα έργα της μπορεί μια μέρα να απορριφθούν. Η ευκολία τους στη διακινδύνευση των χρημάτων των επενδυτών σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ένα ισχυρό σήμα συναγερμού για όλους εκείνους που χρηματοδοτούν το άνοιγμα νέων μεταλλείων χρυσού στην Ευρώπη», δήλωσε η Μαρία Καδόγλου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Σημειώσεις:

1. Οι Σκουριές είναι το μεγαλύτερο από τα τρία μεταλλεία που ονομάζονται «Μεταλλεία Κασσάνδρας». Αυτά μεταβιβάστηκαν το 2003 από την TVX Hellas Α.Ε. στο ελληνικό κράτος, για 11 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ημέρα πωλήθηκαν, χωρίς καμία δημόσια προσφορά, στην ίδια τιμή, στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ. Το 95% της Ελληνικός Χρυσός έχει σήμερα στην κατοχή της η Eldorado Gold (TSX: ELD), μια καναδική εταιρεία με έργα στη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Βραζιλία και την Κίνα.

2. Το μεταλλείο χρυσού στο Certej θα είναι η πρώτη δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού με κυάνιο στη Ρουμανία. Το έργο εξόρυξης κατέχεται από Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της Deva Gold. Η πρώτη άδεια κατασκευής του μεταλλείου στο Certej κρίθηκε παράνομη και ακυρώθηκε στο δικαστήριο. Το αποτύπωμα του έργου καταλαμβάνει 456,2 εκτάρια, που σήμερα καλύπτονται από δάση, βοσκότοπους, γεωργική γη και κατοικημένες περιοχές. Ένα σημαντικό μέρος του έργου βρίσκεται στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 – ROSPA 0132 “Μεταλλοφόρα Όρη”. Το ορυχείο, που έχει μια εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 3.000.000 τόνων, απαιτεί την αποψίλωση 187 εκταρίων για τη χωροθέτηση δύο επιφανειακών ορυγμάτων και δύο εγκαταστάσεων απόθεσης αποβλήτων. Οι χώροι απόθεσης αποβλήτων, με φράγματα λιθορριπής ύψους 169 μέτρα και 70 μέτρα αντίστοιχα, είναι ένα πρόσθετο θέμα ανησυχίας καθώς θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πολλά πυκνοκατοικημένα χωριά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.