Εκτός από την Eldorado, υπάρχει και η Χαλκιδική


Σταυρούλα Πουλημένη stokokkino.gr – Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Eldorado για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές,  οι επιτροπές αγώνα  της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο καναδικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

12540459_10153193931947657_251718420_n1452687966
 Δουλειά η υγεία; Αυτό είναι το ψευτοδίλημμα που προσπαθεί να επιβάλλει η Eldorado Gold ζητώντας μέσα από έναν ωμό εκβιασμό να αδειοδοτηθεί με αθέμιτο τρόπο για να συνεχίζει με αποικιοκρατικού τύπου μεθόδους να καταστρέφει την Χαλκιδική.

Σήμερα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Eldorado για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές,  οι επιτροπές αγώνα  της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο καναδικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί υπενθύμισαν πως εκτός από τους 800 εργαζόμενους της εταιρείας,  έχουν και αυτοί δουλειές που θα χαθούν αν θα παραμείνει η Eldorado στην περιοχή. Αυτό όμως που απειλείται να χαθεί οριστικά είναι ο ίδιος ο τόπος τους.

Γιώργος Κυριανός, δασεργάτης

«Εγώ είμαι 45 χρόνια δασεργάτης, έχω γυρίσει όλα τα βουνά της Ελλάδος.  Όταν ήρθε η Eldorado και μας ζήτησε να κόψουμε το βουνό εμείς αντισταθήκαμε. Αν η δουλειά που τότε μας έταζε η εταιρεία και ο μισθός που θα μας έδινε έκρινα ότι γίνονταν για το καλό του τόπου μου θα πήγαινα να δουλέψω, γνώριζα όμως ότι συνιστούσε καταστροφή και αρνήθηκα τα πάντα. Εξαιτίας των όσων έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής η Eldorado στο βουνό έχουμε χάσει ήδη μέρος της ζωής μας και της δουλειάς μας. Όταν θα έρθει η ώρα να μπούμε ξανά στο δάσος, και να δουλέψουμε στις συστάδες των δένδρων, τότε φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει δάσος, και θα είμαστε φυσικά άνεργοι. Αν σταματήσουν όλα εδώ και τώρα ίσως καταφέρουμε να το σώσουμε.

Δεν είναι όμως μόνο το δάσος που καταστρέφεται είναι και τα νερά μας. Ο Κάκαβος είναι η μεγαλύτερη υδατοδεξαμενή. Με τις γαλαρίες που ανοίγει η εταιρεία για να ξεράνει τον τόπο το νερό χάνεται. Σκέψου πως το 1960 όταν είχαν έρθει οι Ιάπωνες στην περιοχή είχαν ανοίξει γαλαρία στα 60 μέτρα από την επιφάνεια της γης, εκεί γύρω είχε ανθρώπους που είχαν χωράφια που εξαφανίστηκαν. Όταν άνοιξε η γαλαρία τα νερά χάθηκαν.

Όταν ήρθε η TVX το 1998 χτύπησε μια άλλη γαλαρία στα 850 μέτρα, αναγκάστηκε όμως να σταματήσει στα 600 μέτρα γιατί κατάλαβε ότι βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια υδατοδεξαμενή και το νερό θα τους έπνιγε. Όταν έφυγε η TVX, η γαλαρία αυτή  έβγαζε 300 με 350 κυβικά νερό. Το 2012 κάναμε μια μέτρηση και η γαλαρία έβγαζε 180 κυβικά. Η Eldorado τώρα χτυπάει γαλαρίες στην επιφάνεια της θάλασσας για να στεγνώσει εντελώς το βουνό. Χωρίς νερό δεν ζει άνθρωπος, ζώο, φυτό, δεν ζει τίποτα.

Η εταιρεία ουσιαστικά μας λέει πως πρέπει να εξαφανιστεί η Χαλκιδική, και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις θέσεις εργασίας, που άλλοτε τις αυξάνει στις 1000 και άλλοτε στις 2000. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα, άλλα και τόσοι να ήταν οι εργαζόμενοι, αν συνεχιστεί η καταστροφή θα χαθούν 15.000 θέσεις εργασίας σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτό που ζητάμε είναι η εταιρεία να σηκωθεί να φύγει, να μην ξανάρθει άλλη και να αποκαταστήσουμε όλοι μαζί τον τόπο μας».

Λέανδρος Παναγιώτου , ξενοδόχος

«Έχουμε και εμείς εργαζόμενους, ένα ξενοδοχείο δεν δουλεύει από μόνο του, απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι σε όλα τα ξενοδοχεία. Φυσικό επόμενο είναι να υπερασπιζόμαστε τις δουλειές μας και τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Αν η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχιστεί ο τόπος θα καταστραφεί και θα κλείσουν και οι δικές μας δουλειές. Για μας δεν ισχύει το ή εμείς η οι εργαζόμενοι της εταιρείας, πρέπει όλοι να έχουμε δουλειές, όμως να τηρούνται οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εκβιασμός της Eldorado είναι ωμός. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο. Αν εφαρμόσει το νόμο  η Eldorado δεν έχει θέση στην Χαλκιδική, είναι παράνομη από την αρχή μέχρι το τέλος».

Αργυρώ Ανδράνη, συνιδιοκτήτρια καρνάγιου

«Συμμετέχω από την πρώτη στιγμή του αγώνα στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, σε όλες τις διαδηλώσεις. Η  οικογένειά μου έχει ήδη 15 δικογραφίες με διώξεις που αφορούν τον αγώνα αυτό. Όταν μπήκα στον αγώνα σκέφτηκα μόνο τον τόπο μου, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Ποιος θα μπορέσει να ζήσει σε μια περιοχή που θα γίνεται εξόρυξη χρυσού;

Έχουμε μάθει για τα ατυχήματα που προκλήθηκαν σε εργοστάσια χρυσού σε άλλες χώρες, είναι γνωστές και προδιαγεγραμμένες οι συνέπειες όσον αφορά την μόλυνση του εδάφους και του νερού.  Η εταιρεία  παρουσιάζει ως μοναδικές τις θέσεις εργασίας στην εξόρυξη χωρίς να σκέφτεται πως υπάρχουν και  άλλες δουλειές που θα χαθούν. Ο σύζυγός μου έχει καρνάγιο. Με την δραστηριότητα της εταιρείας καταστρέφεται και η θάλασσα και άρα και όλες οι εργασίες που έχουν να κάνουν με αυτήν. Να αναφέρουμε πως ήδη κάποιες πηγές έχουν μολυνθεί από αρσενικό. Για μας αν παραμείνει η εταιρεία στην Χαλκιδική όχι δεν θα υπάρχει δουλειά, δεν θα υπάρχει ζωή, θα υπάρχει τελικά μόνο ένας νεκρός τόπος.

Το χρυσό δεν το χρειαζόμαστε στην ζωή μας, χρειαζόμαστε το δάσος μας και το νερό. Εγώ ζητώ από την κυβέρνηση να βάλει ένα στοπ, να φύγει η Eldorado. Υπάρχουν νόμοι και η Eldorado ήδη έχει διαπιστωθεί να έχει προβεί σε 21 παραβάσεις. Που βρίσκεται η νομιμότητα ακριβώς;»

Ζωή Χατζηαναστασίου, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο

«Δουλεύω ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο στα Νέα Ρόδα. Αν παραμείνει η εταιρεία στην περιοχή θα πρέπει να ψάξουμε έναν άλλο τόπο να ζήσουμε. Χωρίς νερό και καθαρό αέρα δεν μπορεί κανείς να ζήσει. Δεν μιλάμε για τις δουλειές μας μιλάμε για κάτι βασικότερο, τη ζωή μας. Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος και θα μπορούσαν να βρεθούν για όλους θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα το καταλάβουν κάποια στιγμή ότι καταστρέφεται ο τόπος που θα ζήσουν τα παιδιά τους. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να μην κάνει πίσω. Πρέπει να αποφασίσει, ή εμείς ή η εταιρεία».


3 απαντήσεις στο “Εκτός από την Eldorado, υπάρχει και η Χαλκιδική”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.